Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Přivítejme řadu F-LINE. Černý kůň v segmentu nákladních vozidel pro stavebnictví vstupuje na trh

Zveřejněno: 13. 5. 2024

V České republice prostřednictvím oficiálního importéra značky Ford Trucks, společnosti F TRUCKS a.s., začíná prodávat dlouho očekávaná řada nákladních vozidel F-LINE. Nové modely budou dostupné jako silniční nákladní vozidla, vozidla pro stavebnictví a tahače. Ve spolupráci s dealerem bude možné vozidlo nakonfigurovat s libovolnou nástavbou, například jako beton-mix nebo komunální vozidlo.

Nová Stavební řada F-LINE s robustním podvozkem a silnými motory má pro odvětví stavebnictví a těžby slibné předpoklady.

Nová řada F-LINE výrobce Ford Trucks vznikla na základě důkladné analýzy trhu a z toho vzešlých požadavků zákazníků. Ford Trucks si od ní slibuje získání většího podílu na trhu s těžkými užitkovými vozidly. V článku si novu řadu podrobněji představíme a samozřejmě věnujeme pozornost zejména modelům pro stavebnictví.

Design a novinky v kabině

Co se týče designu, Ford Trucks udělal s novou F-LINE krok dopředu. Zachoval pro Ford charakteristické linie, které ještě v některých místech zdůraznil (výrazné přední blatníky, přední maska) a zároveň si podle našeho soudu zachovává „evropské“ linie, které se prvoplánově nepodbízejí vkusu asijského zákazníka. Zepředu zaujmou nové Fordy masivním spodním nárazníkem s rozměrnými světlomety, při pohledu z boku vidíme nový tvar bočních oken. Další změny jsou méně nápadné, nicméně vždy přinášejí řidičům nějaký praktický benefit. Jde například o širší zpětná zrcátka nebo přepracované a osvětlené schůdky do kabiny s níže položeným prvním schodem.

V kabině Fordu se budou řidiči cítit jako doma. Kvalitní obložení, nové sedačky, dobře tvarovaná střední část a množství nových funkcí a e-asistentů – to jsou plusové body nových fordů. Pojďme se podívat na některé inovace. Sedačky, alfa a omega každé kabiny, dostaly nový potah, širší bederní podpěru a nové loketní opěrky. Ergonomický volant potěší dobře přístupnými tlačítky (po obou stranách), přístrojový štít před řidičem má uprostřed rozšířený sdružený displej palubního počítače. Panel po pravé straně řidiče má integrovaný 9palcový displej a panely s kolébkovými tlačítky (Ford samozřejmě nabízí i programovatelná tlačítka – dle osobních dispozic řidiče). Nechybí takové drobnosti jako jsou konektory pro USB-A / USB-C. Konstruktéři rovněž zvětšili objem úložných prostor, především v místě mezi sedačkami a v bočních výplních dveří.

Moderní kabiny řady F-LINE nabídnou nové materiály a vylepšenou ergonomii ovládacích prvků.
Moderní kabiny řady F-LINE nabídnou nové materiály a vylepšenou ergonomii ovládacích prvků.

Inovace pod kapotou

Nové motory v F-LINE řadě se vyznačují mimořádnou hospodárností a efektivitou, na které se podílí několik prvků: systém pro zpětnou cirkulaci výfukových plynů, turbodmychadlo s proměnlivou geometrií, systém vstřikování paliva common-rail a inteligentní elektronická řídicí jednotka. Motory Ecotorq byly odladěny speciálně pro tuto novou F-LINE řadu a jsou k mání ve dvou provedeních: s objemem 9 a 12,7 l. U silničních i stavebních verzí nabízejí výkon 330 a 420 koní; u stavební řady je nad rámec „základních“ výkonů dostupná jednotka o výkonu 450 koní (verze 4×2) a 480 koní v případě provedení 6×4. Maximální hodnota točivého momentu se v závislosti na typu motoru pohybuje od 1 400 Nm do 2 500 Nm. Řidiči mají k dispozici integrovanou motorovou brzdu, u většího (12,7 l) motoru má brzdný výkon 320 kW, v případě menší litráže je pak tento výkon 220 kW. Retardér zajišťuje bezpečnější a stabilnější jízdu zejména při sjíždění táhlých kopců a je nepostradatelným pomocníkem také při překonávání etáží v lomech a pískovnách. Pro dosažení optimálního brzdicího účinku motorové brzdy byl navýšen počet převodových stupňů, které jsou kompatibilní s převodovkou. I ta doznala v nové modelové řadě změn, například má větší olejovou lázeň, díky čemuž se zvyšuje její životnost a snižují se tak celkové provozní náklady provozovatelů.

Specifika Stavební řady F-LINE

Stavební řada F-LINE vynikne především celkovou odolností, jdoucí ruku v ruce s uživatelskou přívětivostí a jednoduchostí. Provozovatelé pískoven, štěrkoven nebo majitelé stavebních firem ocení špičkový výkon (až 450 koní) a robustní ocelový podvozek s inovovaným odpružením náprav. Posílena u stavební řady byla přední náprava s užitečným zatížením přes 9 tun; celková nosnost činí v závislosti na konfiguraci daného vozu až 44 tun. Na stavbách nebo v lomech přijde vhod elektrohydraulický posilovač řízení (EHPAS) s možností volby ze tří režimů (komfortní / vyvážený / stabilní), stejně jako zadní náprava s optimalizovanými koncovými převody pro zvýšení trakce vozidla při přepravě těžkých nákladů. V závislosti na typu aplikace si může zákazník zvolit velikost palivové nádrže (250, 315 nebo 350 l); nakonfigurovat je možné i převodovku (resp. různé velikosti výstupní hřídele). Co se týče individualizace, společnost F TRUCKS má uzavřené smlouvy s několika prověřenými výrobci nástaveb. V případě konkrétního požadavku je při objednání vozidla možné osadit jej v podstatě jakoukoli dostupnou nástavbou. Speciálně pro trhy Evropské unie byly vyvinuty odlehčené verze s označením F-LINE model Light, které jsou například u modelů 8×4 až o 1400 kg lehčí než základní podvozky.

Nový Ford Trucks F-LINE jako domíchávač betonu.
Nový Ford Trucks F-LINE jako domíchávač betonu.

Když jsou náklady pod kontrolou

Nová řada F-LINE je efektivnější díky novým konektivním technologiím. Se systémem ConnecTruck, který je také nabízen v sérii F-LINE, se mohou zákazníci kdykoli připojit ke svému vozidlu prostřednictvím webového portálu, nebo ze svých mobilních telefonů. Tento monitorovací systém umožňuje nejen sledování pozice vozidel na mapě, ale i možnost získat aktuální údaje o vozidle nebo předchozí záznamy o jeho používání. Díky této technologii lze rovněž vzdáleně diagnostikovat vozidlo či aktualizovat jeho software. Stav vozidel Ford Trucks je tak sledován v reálném čase a vzdáleně, což umožňuje zvýšit dobu provozu také díky prediktivním algoritmům dálkové diagnostiky, která odhalí možnou poruchu ještě před samotným odstavením a vyřazením vozidla z provozu.

Co se týče individualizace, společnost F TRUCKS má uzavřené smlouvy s několika prověřenými výrobci nástaveb. Na snímku nástavba pro komunál.
Co se týče individualizace, společnost F TRUCKS má uzavřené smlouvy s několika prověřenými výrobci nástaveb. Na snímku nástavba pro komunál.

Bezpečná jízda díky nejnovějším technologiím

Série F-LINE nabízí vrcholný prožitek z jízdy a to díky novým bezpečnostním technologiím, které splňují aktualizované standardy pro bezpečnostní asistenční systémy (General Safety Regulation), vstupující v platnost od 7. července letošního roku v celé EU. Ve výbavě nechybí například systém pro sledování mrtvých úhlů, zadní couvací kamera, rozpoznávání dopravních značek, monitorovací systém tlaku v pneumatikách nebo funkce zpomalení před kolonou nebo překážkou (se současnou aktivací výstražné funkce směrových světel). Zajímavostí je také předpříprava pro integrovaný alkohol-tester.

Z dalších osvědčených bezpečnostních prvků jmenujme systém detekce kolize s chodci, inteligentní adaptivní tempomat s funkcí Stop & Go, automatický asistent dálkových světel nebo varování před opuštěním jízdního pruhu.

Importérem a distributorem značky Ford Trucks pro Českou republiku je společnost F TRUCKS a.s.
Importérem a distributorem značky Ford Trucks pro Českou republiku je společnost F TRUCKS a.s.

O značce Ford Trucks

Značka nákladních automobilů Ford Trucks vstoupila na tuzemský trh poměrně nedávno, přesto si zde již vybudovala stabilní pozici. Importérem a distributorem značky pro Českou republiku je společnost F TRUCKS a.s., která mimo jiné řídí síť autorizovaných servisů. Více informací o značce Ford Trucks, nabídce nákladních vozidel a souvisejících službách naleznete na stránkách www.fordtrucks.cz nebo na globálním portálu www.fordtrucksglobal.com.

 

Nové

Bobcat na Demo Days 2024 prezentoval více než 90 novinek

Zveřejněno 24.7. Jak se již stalo dobrým zvykem, ani letos zástupci redakce Stavební techniky na akci Bobcat Demo Days, určené pro zákazníky, obchodní partnery a novináře, nechyběli. Na testovacím polygonu, hned vedle výrobního závodu v Dobříši, čekala příchozí… celý příspěvek

Nové materiály zvyšují užitnou hodnotu výrobků RENOMAG

Zveřejněno 22.7. Lžíce, lopaty a další přídavná zařízení jsou alfou a omegou produktivity každého pracovního stroje. Je spočítáno, že správným výběrem materiálu a technologického způsobu jeho zpracování může provozovatel stroje ušetřit s příslušenstvím RENOMAG… celý příspěvek

Spolehlivé světlo pro profesionály

Zveřejněno 19.7. Nebojte se pracovat i po setmění! Kvalitní přídavná dálková a pracovní světla OSRAM LEDriving® zajistí perfektní osvětlení i v těch nejhorších světelných podmínkách, takže se práce nemusí zastavit ani v nočních hodinách. celý příspěvek