Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Novinky v NEKR SERVIS: Třídicí lopata vlastní koncepce a kleště k tiltrotátoru

Zveřejněno: 15. 2. 2023

Výrobce a prodejce příslušenství, společnost NEKR SERVIS z Držovic u Prostějova, představil v poslední době několik prototypů a novinek. Některé z nich už jsou v ostrém provozu u zákazníků, podle ohlasů spolehlivě fungují a přinášejí zvýšenou produktivitu. V článku vás konkrétně seznámíme s nasazovacími nůžkami k naklápěcím rotátorům NARO, s třídicí lopatou NEKR – STAR a s míchačkou na beton vlastní konstrukce.

Pohled na novou třídicí lopatu NEKR – STAR NS 4-6. Na třech hřídelích jsou husté svazky hvězdic, vyrobených z pružného polyuretanu.

Tiltrotátory k rýpadlům jsou v posledních letech na vzestupu. Na chuť jim přicházejí i tuzemští zákazníci, protože v rukách šikovných strojníků dokážou významně zvýšit produktivitu na stavbě. Jak jsme psali v minulých článcích, podle studií se jedná, v závislosti na způsobu využití, o 15 až 40 %.

Neocenitelný doplněk tiltrotátorů

NEKR SERVIS má v nabídce několik typů naklápěcích rotátorů provávaných pod obchodním názvem NARO. K této úspěšné řadě nyní v Držovicích vyvinuli doplněk v podobě nasazovacích ocelových kleští. Jak nám potvrdil majitel firmy, Pavel Nezval, při jejich výrobě se inspirovali u skandinávských výrobců, kteří s podobným konceptem přišli. „Líbilo se nám to, a proto jsme se rozhodli vyvinout podobné řešení,” říká Pavel Nezval. Masivní kleště od NEKRu jsou usazené v robustním ocelovém rámu (který zároveň poskytuje dostatečnou ochranu pro ústrojí uvnitř) a k tiltrotátoru se upínají pomocí dvou čepů a dvou rychlospojek.

Naklápěcí rotátor NARO 15 a hydraulický rychloupínač s kleštěmi.
Naklápěcí rotátor NARO 15 a hydraulický rychloupínač s kleštěmi.

Zajímavostí je, že se v podstatě jedná o systém dvou rychloupínačů v jednom. Podle potřeby může zákazník na stavbě kleště kdykoli sundat a nandat, přičemž jejich výměna je rychlá a pohodlná. Vyjma klasického imbusového klíče k ní není potřeba žádné jiné nářadí. Kleště v kombinaci s tiltrotátorem jsou na stavbě velmi užitečným pomocníkem. Obsluha rýpadla pomocí nich zvládne například manipulovat s nejrůznějšími stavebními prvky jako jsou obrubníky nebo skruže. Nosnost kleští je až 700 kg; jejich váha činí 170 kg. Kleště jsou v současné době již odzkoušené v praxi a podle zákazníků se osvědčily a splnily svůj účel.

Třídicí lopata s vnitřními polyuretanovými komponenty

Druhou významnou novinkou v NEKR SERVIS je třídicí lopata s obchodním označením NEKR – STAR. Toto příslušenství má několik inovativních prvků a ve vlastních dílnách jej vyvíjeli několik let. Pojďme se na úvod podívat, jak je lopata konstruována.

U třídicích lopat je pohon vnitřního soukolí řešen zpravidla pomocí řetízkového převodu, který má však v praxi tu nevýhodu, že je poměrně hlučný. V NEKRu namísto toho zvolili pohon pomocí plochých ozubených řemenů, které jsou mnohem tišší. Vnitřní ústrojí je tvořeno třemi čtyřhrannými hřídeli s hvězdicemi, hydromotorem a napínáky. Hvězdice jsou vyrobené z polyuretanu. Tento zajímavý materiál má oproti standardně používaným ocelovým diskům jednu zvláštnost – je pružný, ale přitom dostatečně pevný. Lopata se tak dá výborně používat například i při kompostování a při práci s mokrým a vlhkým materiálem, a to jednoduše proto, že materiál neulpí na oceli, ale odrazí se od pružného polyuretanu.

Odpadává i zdlouhavé čištění ocelových disků od nánosů. Strojník nabere hmotu do lopaty, roztočí soukolí a pomocí hvězdic s vroubkovaným povrchem se materiál natřásá a dochází k jeho propadávání (třídění). Velkou výhodou je rovněž masivní vnější skelet lopaty, kdy všechny součásti jsou důmyslně skryty, nezanáší se a jsou chráněny proti mechanickému poškození. Vývoj probíhal pod taktovkou konstruktérů NEKRu více než dva roky, vše bylo nutné pečlivě složit a vyzkoušet v různých podmínkách. „Nová lopata dobře zapadá do našeho stávajícího sortimentu. Máme v plánu vyrábět modely pro celou škálu strojů, od malých rýpadel v tonáži od 1,8 tuny, až po desetitunová rýpadla nebo traktor bagry,” dodává Pavel Nezval. Multifunkční třídicí lopata má díky svému mnohostrannému použití a masivní konstrukci velký potenciál na českém trhu. Dosavadní ohlasy z provozu na její funkčnost jsou velmi pozitivní.

Míchačka na beton

Na závěr ještě zmínka o speciálním typu příslušenství – míchačce na beton. Díky dvojici otvorů pro vidle je manipulace s ní velmi jednoduchá a vyložit ji z nákladního automobilu lze, stejně jako paletu, rýpadlem, nakladačem nebo manipulátorem. Uživatelé jistě ocení též robustní vnitřní šnek či boční kryt chránící motor.

Míchačku na beton lze snadno převážet.
Míchačku na beton lze snadno převážet.

Více o novinkách v sortimentu NEKR SERVIS, stejně jako dalších prodejních „stálicích” tohoto českého výrobce, se dozvíte na webových stránkách nebo je možné se s firmou spojit prostřednictvím níže uvedeného kontaktu.

 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek