Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 23.4. – svátek slaví Vojtěch

Česká firma Echidna TECH CZ se podílela na recyklaci lopatek „větrníků“

Zveřejněno: 15. 12. 2022

Se vzrůstajícím významem větrné energie jako obnovitelného zdroje se objevuje stále palčivější otázka, jak si v mezích udržitelnosti poradit s likvidací stoupajícího počtu starých lopatek větrných turbín. Stovky vrtulí jsou každoročně snímány z ocelových věží po celé Evropě a nahrazovány novými. Do procesu recyklace zasahuje i česká výrobní firma Echidna TECH CZ nabízející řešení pro první fázi procesu zpracování lopatek, a tím je rozřezání lopatek přímo na místě pomocí hydraulické rýpadlové pily Echidna.

V poslední fázi řezání si pracovníci museli poradit s nejobtížnější částí torza lopatky, na konci dosahovala lopatka průměru 3,2 metrů.

Tím, jak ve světě roste počet demontovaných větrných turbín, zvyšuje se i zájem specializovaných recyklačních firem o řezací zařízení česko-australského výrobce Echidna TECH CZ. Výroba těchto řezacích nástrojů, použitelných při recyklaci ultra-pevných sklolaminátových lopatek, se stává nedílnou součástí produktového portfolia této firmy. Echidna byla také vůbec první firmou na trhu, která začala diamantové rýpadlové pily propagovat a desítky z nich už putovaly do „větrníkových" velmocí jako je Německo, Španělsko, Dánsko, Velká Británie apod.

Likvidace lopatek ve výrobním závodě

Naposledy se zástupci společnosti Echidna TECH CZ vypravili do Rakouska, aby byli přítomni řezání dvou obřích lopatek nedaleko Vídně. Trochu paradoxně šlo o likvidaci nikoliv demontovaných vysloužilých turbín, ale nového typu lopatek, které byly pouze poškozeny při manipulaci v místě svého nasazení. Lopatky to byly gigantické: jejich délka činila asi 76 m a průměr v místě zaústění do rotoru téměř 3,2 m a celková váha lopatky 27 tun. Další odlišností bylo, že řezání lopatek neproběhlo „na poli" (v místě, kde byly odloženy jeřábem), ale v kontrolovaných podmínkách areálu jedné výrobní firmy. Tým profesionálů z Čech tu byl svědkem pověstné rakouské organizovanosti a preciznosti a důrazu na ekologii.

Řezání dvou obřích lopatek pomocí pily D3HS na sedmitunovém rýpadle Takeuchi. Při řezání byl kladen maximální důraz na ekologii, například kal vzniklý při řezání byl nepřetržitě zachytáván do plechové vany, a tím bylo zabráněno kontaminaci okolního prostředí.
Řezání dvou obřích lopatek pomocí pily D3HS na sedmitunovém rýpadle Takeuchi. Při řezání byl kladen maximální důraz na ekologii, například kal vzniklý při řezání byl nepřetržitě zachytáván do plechové vany, a tím bylo zabráněno kontaminaci okolního prostředí.

Prováděcí rakouská firma měla k dispozici dvě relativně malá (7 tun) rýpadla Takeuchi, kdy jedno z nich neslo pilu Echidna D3HS (model z vysokorychlostní řady) na tilt-rotátoru. Druhé rýpadlo s drapákem sloužilo jako podpora při řezání a pro odklízení uřezaných kusů na dočasnou skládku. Práce započaly na jednodušším tenčím konci, kde řezání postupovalo rychle, a pokračovaly ke stále členitějšímu a masivnějšímu průřezu, tvořenému převážně kompozitním materiálem vyztuženým karbonovými vlákny.

Roli při řezání lopatek hraje především velikost (průměr) kotouče, a ten je omezen velikostí modelu pily, potažmo výkonem bagru (zejména hydraulickým průtokem). Experti z Echidny obecně doporučují použití co největšího průměru kotouče (např. pila D5HP opatřená 2,5 m kotoučem), protože pak je možno dosáhnout skutečně efektivní práce bez nutnosti zdlouhavé manipulace buď s bagrem, nebo se samotným torzem lopatky. Ne vždy je však k dispozici tak velký bagr, který je pro velké průměry kotoučů nezbytný.

Podélný řez vrtulí: V první části řezání dostačoval kotouč průměru 1400 mm na proříznutí celého průřezu lopatky, čímž práce postupovala rychle kupředu.
Podélný řez vrtulí: V první části řezání dostačoval kotouč průměru 1400 mm na proříznutí celého průřezu lopatky, čímž práce postupovala rychle kupředu.

Chirurgická práce strojníka

Ačkoliv pila byla osazena pro tento účel spíše menším kotoučem o průměru 1400 mm, práce pokračovala rychlým tempem. Volba použít při práci s pilou tilt-rotátor se ukázala být perfektní. Obratný strojník s ním dokázal provádět vodorovné i jinak ukloněné řezy způsobem, který doslova vyrážel dech. Přestože poslední metry byly velmi obtížné, rozřezání jedné 72 metrů dlouhé lopatky nakonec trvalo něco málo přes tři běžné pracovní směny! Celý projekt tak byl dokončen během sedmi pracovních dnů.

Zájemci, kteří by chtěli tuto diamantovou pilu pro hydraulická rýpadla vidět při práci, mohou využít QR kód v obrázku. Další videa společnosti Echidna TECH CZ, včetně technických informací o sortimentu, jsou dostupná z webových stránek společnosti https://echidna-tools.cz/ a na YouTube kanálu „Echidna Excavator Attachments”.

Autor: Echidna TECH CZ
Foto: Echidna TECH CZ

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek