Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

MobyDick dbá o čistotu pozemních komunikací

Zveřejněno: 25. 7. 2023

Výrobce a dodavatel mycích zařízení MobyDick, společnost FRITUGER CZ, zrealizovala v poslední době několik významných instalací mycích linek, které pomáhají zákazníkům k udržování čistoty. Přinášíme jejich přehled v krátkém článku.

ConLine Kit Flex 400MC. Zařízení může umýt až 100 středně silně znečištěných nákladních vozidel denně.

Státní podnik České republiky, který se specializuje na zahlazování následků hornické činnosti, převzal v červnu 2022 již druhé zařízení pro mytí pneumatik a podvozků nákladních automobilů. V tomto případě zákazník zvolil mobilní mycí systém ConLine Kit Flex 400MC. Mimo malou odpadní nádrž je celá myčka umístěna volně na zemi. Toto zařízení může umýt až 100 středně silně znečištěných nákladních vozidel denně. Díky dávkovacímu čerpadlu flokulantu a také díky vynášecímu dopravníku je lépe zajištěno usazování a vynášení kalů. Doručení, instalaci a finální předání jsme zajistili během jednoho pracovního dne.

MobyDick při stavbě nových bytů v Praze-Hloubětíně

Od července 2022 do února 2023 bylo pronajato velké české stavební společnosti mycí zařízení ConLine Kit Flex 400 MB. Jedná se o mobilní myčku o průjezdní délce 4 metry, která také nevyžaduje téměř žádné stavební přípravy. I toto zařízení je umístěno na povrchu a do země se zakopává pouze malá odpadní nádrž.

Speciálně vyvinuté trysky efektivně myjí profil pneumatik, disky a vnitřní stranu kol, stejně jako spodní části rámu projíždějících vozidel. Trysky jsou nastaveny tak, aby voda nebránila řidiči ve výhledu a jen malé množství bylo vystříkáno mimo zařízení. Délka plně automatického mycího procesu může být libovolně zvolena podle konkrétních provozních podmínek prostřednictvím časových relé.

Mycí zařízení ConLine Kit Flex 400 MB. Speciálně vyvinuté trysky efektivně myjí profil pneumatik, disky, vnitřní stranu kol a spodní části rámu projíždějících vozidel.
Mycí zařízení ConLine Kit Flex 400 MB. Speciálně vyvinuté trysky efektivně myjí profil pneumatik, disky, vnitřní stranu kol a spodní části rámu projíždějících vozidel.

MobyDick při těžbě kamene

Společnost Frutiger CZ dodala a instalovala v polovině loňského roku do kamenolomu v České republice mobilní mycí zařízení ConLine Kit Plus 800 MC 50 P – speciál. Toto zařízení disponuje 8 metrů dlouhým mycím roštem s 260 mycími tryskami a recyklační nádrží o objemu 50 m3. Nádrž je doplněna o hrablový dopravník na vynášení kalů, který je spouštěn automaticky po doběhu mycího cyklu.

CL Kit Plus 800 MC může umýt až 150 vysoce znečištěných nákladních vozidel denně. Oproti standardnímu provedení zákazník zvolil ocelové bočnice a z bohaté doplňkové výbavy k myčce dále vybral: MobyDos čerpadlo (pro zajištění lepšího usazovaní kalů; automatický dávkovací systém je umístěn na přání zákazníka v kontejneru), portál na skrápění nákladu (pro snižování prašnosti), semafor (pro podporu plynulého provozu) a externí nádrž na vodu, ze které je samospádem zajištěno doplňování vody do hlavní recyklační nádrže. Použitá mycí voda je, stejně jako u všech ostatních typů myček MobyDick, vedena v uzavřeném okruhu, což značně šetří provozní náklady.

ConLine Kit Plus 800 MC 50 P – SP. Oproti standardnímu provedení zákazník zvolil ocelové bočnice a přidal bohatou doplňkovou výbavu.
ConLine Kit Plus 800 MC 50 P – SP. Oproti standardnímu provedení zákazník zvolil ocelové bočnice a přidal bohatou doplňkovou výbavu.

Kamenolom podruhé

Na konci listopadu 2022 instaloval FRUTIGER CZ pro nadnárodní společnost, respektive pro jeden z jejích kamenolomů v České republice, další mycí zařízení MobyDick. Pod recyklační nádrží vede potrubí, proto byla zvolena nadzemní varianta Con Line Kit Flex 400MC. Myčka je instalována v místě, kde bude fungovat dlouhodobě bez přesunů, proto bylo doporučeno vynechání betonových nájezdů. Mycí rošt je tedy zabudován zároveň s komunikací, což je jednodušší pro myčkou projíždějící vozidla. Aby byl průjezd myčkou ještě více komfortnější, byla upravena průjezdní šířka a to na 3 metry. Pro lepší plynulost provozu byl přidán semafor. Zákazník zvolil žárově pozinkované boční stěny odolné proti korozi a zaručující dlouhou životnost a hodnotu mycího systému.

Nadzemní varianta Con Line Kit Flex 400MC. Mycí rošt je tedy zabudován zároveň s komunikací.
Nadzemní varianta Con Line Kit Flex 400MC. Mycí rošt je tedy zabudován zároveň s komunikací.

I toto zařízení je vybaveno hrablovým dopravníkem na vynášení kalů a dávkovačem činidla, které zlepšuje recyklaci mycí vody. Dávkovací čerpadlo je společně s rozvaděčem umístěno v izolovaném kontejneru a jsou tak chráněny před mrazem nebo mechanickým poškozením. Vzhledem k letním měsícům, kdy se na místě řeší i problémy s prašností, byl přidán horní oplach na skrápění nákladu. Mycí zařízení bylo vyrobeno v barvě zákazníka a opět jsme jej nainstalovali během jednoho pracovního dne.

Zákazník zvolil žárově pozinkované boční stěny odolné proti korozi a zaručující dlouhou životnost.
Zákazník zvolil žárově pozinkované boční stěny odolné proti korozi a zaručující dlouhou životnost.

MobyDick ONE 720 již plném nasazení v Brně

MobyDick ONE je nejmodernější a nejkvalitnější myčka kol na světě, vyvinutá ve spolupráci se Švýcarským federálním technologickým institutem v Curychu (ETH). Tento průjezdný mycí systém lze dokonale přizpůsobit potřebám zákazníka z hlediska mycího výkonu a recyklace vody. S odpovídajícím vybavením je ONE schopen zvládnout i ten nejvyšší stupeň znečištění. Již v základu je zde možné mytí pásových vozidel. ONE má obzvláště masivní pozinkované materiály, které jsou vysoce odolné proti korozi a zaručují dlouhou životnost a hodnotu. K dispozici je široká škála možností délek, šířek a zatížení. Některé inovace myček MobyDick ONE mají schválen patent a nemohou být nabízeny konkurenty.

Mycí systém ONE 720 u zákazníka v Brně.
Mycí systém ONE 720 u zákazníka v Brně.

Na konci roku 2022 byl u zákazníka v Brně instalován mycí systém ONE 720 (délka mycího roštu 7,2 m) s téměř 500 mycími tryskami megawash pro velmi silné znečištění. Prostor mezi koly a blatníky zde myjí speciální přídavné trysky Powerflush, které jsou napájeny samostatným čerpadlem o výkonu 1800 l/min. Nečistoty z recyklační nádrže jsou vynášeny pomocí hrablového dopravníku, který je spouštěn automaticky po doběhu každého mycího cyklu.

Fotografie z montáže zařízení ONE 720 u zákazníka v Brně.
Fotografie z montáže zařízení ONE 720 u zákazníka v Brně.

Další reference

Montéři společnosti Frutiger CZ s.r.o. instalovali v lednu 2023 u jednoho ze zákazníků nové mycí zařízení kol nákladních automobilů ConLine KIT Flex 400 C. Základní jednotka modulárního konceptu (určeného speciálně pro stavební průmysl) se skládá z robustního, čtyři metry dlouhého mycího roštu a recyklační nádrže. Zde je opět kombinována s hrablovým dopravníkem (vynašečem kalů) a flokulačním čerpadlem, které pomáhá rychlejšímu usazovaní kalů. Tento model může umýt až 150 středně silně znečištěných nákladních vozidel denně.

ConLine KIT Flex 400 C.
ConLine KIT Flex 400 C.

Rychlou instalaci všech modelů MobyDick velmi oceňují tisíce uživatelů po celém světě. Stejně tak zákazník v Plzni, kde byla myčka opět instalována a předána v jednom pracovním dni.

Více informací se dozvíte na webových stránkách www.mobydick.com, případně na níže uvedených kontaktech.

— kontakty —

Frutiger CZ s.r.o.

E: doprava@frutiger.ch   T: +420 775 720 045   WWW: https://www.mobydick.com/cs

Autor: Mgr. Věra Rathouská
Foto: Frutiger CZ
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek