Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Kam se ubírá značka Ford Trucks na českém trhu. V jednoduchosti je konkurenční výhoda

Zveřejněno: 16. 1. 2023

Ačkoli nákladní vozidla značky Ford Trucks vstoupila na český trh relativně nedávno, potkáváme se s nimi stále častěji jak ve flotilách spedičních firem, tak v autoparcích těžebních a stavebních společností. Oficiální importér, společnost F TRUCKS a.s., vybudoval v České republice solidní servisní zázemí a nadále pracuje na posílení této značky u nás. O směřování společnosti, jejich plánech a obecně o značce Ford Trucks jsme si povídali se Štefanem Krajčim, generálním ředitelem společnosti F TRUCKS.

Sklápěč Ford Trucks 4142 XD.

Můžete nám Ford Trucks v krátkosti představit? Kde všude se tato vozidla prodávají?

Pod značkou Ford Trucks se vyrábí řada těžkých užitkových vozidel včetně tahačů, stavebních a distribučních nákladních vozidel s hmotností nad 18 tun. Značka je v současnosti zastoupena ve 43 zemích v Evropě, Asii a v Africe. Ford Trucks je společným podnikem americké nadnárodní korporace Ford Motor Company a turecké společnosti Koç Holding A.Ş.

Právě v Turecku se nachází komplexní výrobní závod. Pod jednou střechou tu probíhá vývoj, výroba komponentů včetně motorů a finální kompletace. Roční produkce dosahuje 15 000 kusů nákladních vozidel. Díky těmto skutečnostem jsou zajištěny kontinuální dodávky vozidel na evropské trhy, což vnímám jako jednoznačnou konkurenční výhodu. Zajímavostí rovněž je, že turecké vývojové centrum R&D Center – Ford Otosan patří mezi top 5 v Evropě.

Štefan Krajči, generální ředitele společnosti F TRUCKS.
Štefan Krajči, generální ředitele společnosti F TRUCKS.

Štefan Krajči se v byznysu nákladních automobilů pohybuje téměř 20 let. V průběhu své kariéry prošel všemi obchodními pozicemi až do samotného vrcholového managementu. Ve společnosti F TRUCKS a.s., která je importérem značky Ford Trucks pro Českou republiku, působí od ledna roku 2021. Generálním ředitelem byl jmenován v říjnu 2022 v rámci sestavení nové organizační struktury společnosti a respektem k poslání značky Ford Trucks.

Jak vlastně vypadá produktová nabídka Ford Trucks pro český trh?

V současné době máme v naší nabídce tahače Ford F-MAX pro mezinárodní a vnitrostátní kamionovou dopravu. Vedle toho nabízíme také stavební řadu podvozků Ford Trucks, kterou neustále rozšiřujeme. Abychom mohli flexibilně reagovat na požadavky zákazníků ve stavební branži, začali jsme ve velké míře spolupracovat s významnými českými výrobci nástaveb. Podíl podvozků v produktovém mixu bychom rádi v následujícím období zdvojnásobili.

Ford Trucks 3542 D s nástavbou od tuzemské firmy Molčik.
Ford Trucks 3542 D s nástavbou od tuzemské firmy Molčik.

Jak vnímáte potenciál značky Ford Trucks v oblasti stavebnictví?

Myslím si, že značka Ford Trucks má podnikatelům ve stavebnictví a těžbě co nabídnout. Dokazují to i reference ze světa, kde je Ford Trucks součástí mnoha stavebních flotil. Jako velkou devizu našich vozidel vidím robustnost, všestrannost, jednoduchou konstrukci a spolehlivý provoz včetně nízkých provozních nákladů. Klíčovým faktorem mohou být také krátké dodací lhůty vzhledem k umístění výrobního závodu v Turecku a možnost si vozidla individuálně nakonfigurovat. V této oblasti nám pomáhá již zmíněná spolupráce s tuzemskými dodavateli nástaveb.

Stavební řada Ford Trucks oslovuje zákazníky mimo jiné robustní a jednoduchou konstrukcí.
Stavební řada Ford Trucks oslovuje zákazníky mimo jiné robustní a jednoduchou konstrukcí.

Do nové funkce jste byl jmenován v říjnu letošního roku. Co bylo podnětem tohoto kroku a jaká jsou očekávání?

Společnost F TRUCKS a.s. od svého založení prošla řadou změn. Pozitivním přínosem pro budoucí rozvoj společnosti je také zásadní změna v akcionářské struktuře, kde jediným 100% akcionářem společnosti se stala společnost AUTO IN s.r.o. Tato skutečnost iniciovala sestavení nového managementu společnosti, což bylo i podnětem k mému jmenování do role generálního ředitele.

Očekávaní jsou jasná. Pro následující období je mým úkolem nastavit naši strategii tak, abychom rostli a dosahovali vyššího podílu na trhu, a to v kategorii nad 18 tun. Ve střednědobém horizontu bych rád náš podíl na trhu minimálně zdvojnásobil.

Jak byste obecně zhodnotil současnou pozici Ford Trucks v tuzemsku?

Na českém trhu se nám podařilo dosáhnout skvělých výsledků v prodeji nákladních vozidel Ford Trucks, což významně přispělo k budování povědomí o této značce a současně je to slibné z hlediska dalšího rozvoje našich poprodejních služeb. Pozitivně také hodnotím prozákaznický přístup. Vytvořil se tu skvělý tým, díky kterému umíme vyhovět celé škále individuálních požadavků zákazníka.

Co prodejní a poprodejní servis u nás v ČR? Jaké poskytujete na vaše nákladní vozidla záruky?

Samozřejmostí pro značku Ford Trucks je neustálý rozvoj a tlak na dodržování nastavených standardů a kvality našich servisních partnerů s ohledem na pokrytí celé ČR. Cílem je navýšení penetrace servisních smluv na prodaná vozidla a kontinuální rozvoj a zkvalitnění servisní sítě na hlavních dopravních koridorech v našem regionu.

V letošním roce jsme oslavili 1. výročí od otevření Prodejního a servisního centra Ford Trucks v Strančicích u Prahy. Jedná se o moderní autorizovaný servis pro vozidla značky Ford Trucks s velmi dobrou strategickou polohou u dálnice D1. V letošním roce, v průběhu listopadu jsme otevřeli dvě autorizované servisní střediska na Moravě v Brně a v Olomouci-Hněvotíně.

Jak si představujete budoucnost značky Ford Trucks na českém trhu? Kde vidíte hlavní oblasti rozvoje vaší společnosti?

Naším společným cílem pro nastavení budoucí strategie značky Ford Trucks v ČR je intenzivní zaměření na získávání zpětné vazby ze strany zákazníka. Zajímá nás zákaznická zkušenost, spokojenost našich zákazníků v širším rozměru. Chceme být do budoucna aktivními členy v oborových organizacích a spolupodílet se tak na aktuálním dění v oblasti dopravy a logistiky v České republice.

Jak se Ford Trucks staví k inovacím a k trendu snižování CO2?

Perspektiva udržitelnosti je zásadní oblastí aktivit značky Ford Trucks v blízké budoucnosti. Odhaduje se, že trh EU s propojenými a autonomními vozidly bude do roku 2030 činit 10 milionů. Výrobce vozidel Ford Trucks si je této skutečnosti vědom a aby si udržel pevnou pozici na trhu, musí být na tyto změny připraven v celém hodnotovém řetězci od výroby až po jednotlivé regiony a prodejní místa.

Ford Trucks je v tomto směru aktivní a intenzivně se věnuje vývoji nových moderních technologií a jejich implementací do výrobních programů pro nové produktové řady nákladních vozidel včetně modernizace stávajících. Důkazem toho je například představení nákladního vozidla Ford Trucks na plně elektrický pohon na mezinárodním veletrhu v Hannoveru 2022.

Kompletní produkce pod jednou střechou. Turecké výrobní závody Ford Trucks patří k nejmodernějším v Evropě.
Kompletní produkce pod jednou střechou. Turecké výrobní závody Ford Trucks patří k nejmodernějším v Evropě.

Vize značky Ford Trucks do budoucna zahrnuje elektrická, propojená, samořídící a lehká vozidla s nulovými emisemi uhlíku.

Více informací o značce Ford Trucks, nabídce nákladních vozidel a souvisejících službách naleznete na www.fordtrucks.cz nebo na globálním portálu www.fordtrucksglobal.com

 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek