Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 19.4. – svátek slaví Rostislav

Akce, jak má být. Hidromek a Ford spojily síly v nové DEMO SHOW

Zveřejněno: 14. 9. 2020

Společnosti KOBEX Bohemia, oficiální dealer strojů Hidromek v ČR, a FORD Trucks, prodejce stejnojmenných nákladních vozidel, připravili pro své zákazníky a fanoušky předváděcí akci pod širým nebem. První zastávka této „DEMO SHOW“ proběhla ve dnech 11. a 12. září v pískovně KORA Vodostaving v Kunštátu u Blanska, druhá štace je pak v plánu pro české zákazníky 18. a 19. září v lomu Kámen Zbraslav v Neveklově. Kromě mašin Hidromek a nákladních vozidel Ford Truck byly k vidění také měřící a nivelační technologie firmy SITECH CZ a hutnicí technika českého výrobce NTC.

Vozidlům Ford Trucks a stavebním strojům Hidromek to spolu na DEMO DAYS v Kunštátu slušelo

Za redakci Stavební techniky jsme se vypravili podívat ke Kunštátu. Parádní teplé počasí s modrou oblohou bylo skvělou kulisou pro vystavená vozidla Ford Trucks a stavební stroje Hidromek respektive Dressta. Veškerou techniku bylo možné si vyzkoušet v reálném prostředí pískovny. Horní etáž byla upravena jako zázemí akce s cateringem, a recepcí, v dolní části pískovny pak probíhaly „ostré“ testy techniky. Zájem byl především o 32tunové pásové rýpadlo Hidromek HMK310LC s integrovaným vážícím systémem a také o rýpadlo-nakladač Hidromek HMK 102S Supra. Nepřehlédnutelný byl rovněž pásový dozer DRESSTA TD-15R (rovněž součástí portfolia firmy KOBEX Bohemia) s nainstalovaným nivelačním systémem Trimble od firmy SITECH CZ.

Stálice mezi pásovými dozery. DRESSTA TD-15R byla vybavena nivelací Trimble od firmy SITECH SZ
Stálice mezi pásovými dozery. DRESSTA TD-15R byla vybavena nivelací Trimble od firmy SITECH SZ

Naše první kroky směřovaly k osminápravové sklápěčce Ford Cargo 4142D, ve které jsme absolvovali vůbec první jízdu na skvěle připraveném testovacím „polygonu“. „Je to taková lopata na práci,“ říká řidič, když nastupuji do vysoké kabiny sklápěčky. Přehledně uspořádaná kabina nepostrádá nic ze standardu, na který jsme dnes u podobné kategorie vozidel zvyklí. Nový Ford s 13litrovým motorem o výkonu 420 koní a manuální 16rychlostní převodovkou ZF bezpečně polyká všechny terénní nástrahy, včetně strmého sjezdu do dolní etáže pískovny. Jízda vozidlem se šestnácti stupňovou manuální převodovkou v rukách zkušeného testovacího řidiče je zážitkem, na který se nezapomíná. Kladné hodnocení získává komfortní odpružení a celková stabilita vozidla. Zájemcům o tuto novou stavební řadu byl k dispozici prodejce techniky Ford Trucks, který jim na vozidle ukázal všechny jeho přednosti.

Osminápravová sklápěčka Ford Trucks 4142D
Osminápravová sklápěčka Ford Trucks 4142D

K vidění byla také vozidla Ford Cargo 3542D s třístranně sklopnou korbou s hydraulicky ovládanou bočnicí od českého výrobce MOLČÍK Kipper a dvě „osmikolky 8x4“ s třístranně sklopnými korbami s hydraulicky ovládanou bočnicí od slovenské společnosti VS Mont. Bez povšimnutí nezůstal ani nový tahač F-MAX 1850T, který může být pro stavaře a těžaře dodán s hydraulikou pro sklápění či kompresorem pro silové návěsy.

Ze stavební techniky nás zaujalo pásové rýpadlo Hidromek HMK310LC. Protože se jedná o vysoce konkurenční segment strojů, zajímaly nás reakce strojníků na tuto novinku tureckého výrobce. „Dost mě to bavilo. V nastaveném eco režimu to bylo takové příjemné hrabátko, ale pak jsem si to přepnul do power módu a síla hydrauliky a její odezva mě příjemně překvapila,“ okomentoval nám pocity z novinky jeden ze strojníků, který si rovnou zkusil i pojezd rýpadla. Na rýpadle byl od výrobce nainstalovaný vážící systém a návštěvníci si tak mohli zkusit pracovat i s touto užitečnou funkcí. Slova chvály bylo slyšet k celkovému zpracování kabiny. Výrobce Hidromek totiž strojníky hýčká moderním infotainmentem s luxusně zpracovanými „controllery“ a vysoce kontrastním ovládacím displejem. „Takový luxus nemám ani u svého nového auta,“ říká s nadsázkou další ze strojníků, kteří si nenechali novou HMK310LC ujít. Vzhledem k tomu, že v současnosti probíhá několik jednání s potenciálními zájemci o toto rýpadlo, je šance, že bychom se mohli na mašinu zajet podívat přímo do terénu a napsat o ni nějakou obsáhlejší reportáž.

Jeden z magnetů předváděčky – 32tunové pásové rýpadlo Hidromek HMK310 LC
Jeden z magnetů předváděčky – 32tunové pásové rýpadlo Hidromek HMK310 LC

Společnost SITECH CZ a s ní spojenou značku Trimble asi není třeba čtenářům dlouze představovat. Špičkové nivelační a řídicí systémy do strojů si získali pověst na celém světě. My jsme si nechali ukázat jednu z novinek společnosti, specializovanou službu Trimble SiteVision. Jedná se o efektivní nástroj pro stále populárnější rozšířenou realitu. Na displeji chytrého telefonu si může uživatel kdekoli na stavbě promítnout do reality digitální model terénu a zjistit skutečný stav zakázky, tedy například kolik materiálu ještě zbývá navést, kolik je potřeba na výšku dorovnat a podobně. Digitální modely se nahrávají na zašifrované cloudové úložiště a odtud se pak posílají do speciální aplikace do telefonu, která je promítá na displej. K dispozici je několik chytrých funkcionalit, například měření vzdáleností, zobrazení řezu, průhlednosti a další funkce. Jak nám řekl zástupce firmy SITECH CZ, Pavel Dostál, tato nová služba se výborně hodí například při výstavbě inženýrských sítí a při liniových stavbách. Z kategorie Trimble SITEWORKS, což jsou technologie pro geodetické a kontrolní práce, nás zaujala inteligentní GMSS anténa Trimble SPS986 s funkcí kompenzace náklonu. Tato funkce umožňuje zeměměřičům přesně určit souřadnice bodů bez nutnosti držet výtyčku kolmo k povrchu. Tato funkce výrazně zrychluje práci a je výrazným pomocníkem pro méně zkušené zeměměřiče.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek