Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Internet věcí mění budoucnost podnikání po celém světě

Zveřejněno: 26. 10. 2022

Internet věcí (IoT) je jednou z nejrychleji se vyvíjejících technologií, která pomáhá měnit způsoby a procesy, jakými podniky po celém světě fungují. Ve svůj prospěch může nejnovější technologie IoT využít téměř každá firma, která si pomocí chytrých dat může nejen zefektivnit výrobu a zákaznickou zkušenost, ale také snížit náklady. Aplikovat řešení na míru konkrétním požadavkům firmám pomáhá i přední technologická společnost Vodafone. Na jakém principu ale internet věcí funguje?

Vodafone Business nabízí řadu produktů, díky kterým mohou firmy z IoT čerpat řadu výhod

Pod internetem věcí si můžeme představit síť zařízení připojených k internetu, která tak mohou chytře komunikovat a vyměňovat si data s centrální řídicí jednotkou. Jako příklad můžeme uvést chytré chladničky, nákladní automobily nebo palety, které v sobě mají zabudované inteligentní senzory a speciální SIM karty.

Firmy budoucnosti: větší bezpečí a pohodlí zaměstnanců

Technologii průmyslového IoT adaptují každý den tisíce společností z celého světa. Vodafone Business nabízí řadu produktů, díky kterým mohou firmy z IoT čerpat řadu výhod, dokáže jim navrhnout to nejvhodnější řešení na míru, a pomůže i s implementací a know-how.

Jedno z takových řešení je univerzální NB-IoT senzor, který v reálném čase monitoruje nejrůznější veličiny, provádí také pravidelné odečty, notifikace nebo reporty, o kterých má zákazník vždy přehled a lze je snadno nastavit v aplikaci.

Univerzální NB-IoT senzor využívá i firma WOLFFKRAN LOKUS a.s., jejíž hlavní činností je pronájem věžových jeřábů. Ve flotile jich má k dispozici přes 140 a stavebním firmám je pronajímá i s obsluhou, tedy s jeřábníky, a zajišťuje zároveň i servis strojů. Využití senzorů našla firma například v oblasti bezpečnosti, jak vysvětluje předseda správní rady společnosti Jan Drastík: „Senzory vybavené anemometry nám ukazují rychlost větru v reálném čase a my jsme schopni obratem informovat stavbu, pokud se rychlost větru blíží hranici, která přestává být pro provoz jeřábu bezpečná. Celý proces je jednoduchý a rychlý. V případě, že jsme nuceni jeřáb odstavit z provozu, můžeme navíc zákazníkům díky záznamům dat doložit, že to opravdu bylo kvůli větru, nebylo to naše svévolné rozhodnutí, ale že šlo především o bezpečnost.

Po technické a uživatelské stránce je řešení překvapivě velmi nenáročné. Zařízení je vodotěsné, a zvládne tak i ty nejnáročnější podmínky, jako je vysoká vlhkost nebo prašnost.

Neomezené možnosti pro byznys

Stále populárnějšími řešeními se stávají i další služby IoT jako eDohled pro sledování majetku, Chytrá budova, Monitoring spotřeby energií či chytré odpadové hospodářství.

Internet věcí zkrátka nabízí podnikatelům a firmám celou řadu příležitostí a možností, bez ohledu na jejich velikost nebo odvětví. S vhodným end-to-end řešením na míru, podporovaným globální sítí společnosti Vodafone, se můžete díky IoT připravit na efektivnější budoucnost i vy. Podívejte se, co může chytrá technologie IoT udělat pro vás, na stránky vodafone.cz/iot.

Autor: Vodafone
Foto: Vodafone, WOLFFKRAN LOKUS a.s.

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek