Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Inovativní estonské odstraňovače pařezů jsou nyní dostupné i v ČR

Zveřejněno: 30. 6. 2021

Když jsme začátkem roku na webu Agroportal24h.cz psali o drtiči Dipperfox umožňujícím bleskové „odvrtání“ pařezů, vzbudil článek mezi čtenáři velký ohlas. Nyní se toto příslušenství pro rýpadla díky oficiálnímu zastoupení značky začíná zabydlovat i v tuzemsku.

Nejnovětší model nesoucí označení Dipperfox Stump Grinder 850 PRO je určen pro rýpadla o hmotnosti 14 až 30 t.

Způsobů, jak se zbavit pařezu je celá řada. Zúžíme-li výběr na ty mechanické, tak každého asi napadne jeho vykopání nebo odstranění pomocí frézy. Obojí skýtá řadů úskalí, je náročné na techniku, pracovní sílu i čas. Řešení estonské firmy Dipperfox je z tohoto pohledu unikátní.

Příběh jménem Dipperfox

Při práci v terénu hluboko v lesích ne vždy vše postupuje podle očekávání. Jasně, někdy to má na svědomí špatné počasí nebo těžký terén, ale většinou jsou na vině maličkosti, které v souhrnu stojí enormní množství hodin, zbytečného paliva a peněz,” uvádí se na úvod v příběhu společnosti Dipperfox. „Nejenom lepší plánování, ale především správné nástroje mohou všechno změnit. Vyzbrojeni nápady a odhodláním jsme se proto pustili do nového oboru a stali se z nás vývojáři produktů.

Po vyfrézování pařezu je vše připraveno pro výsadbu nových stromů.
Po vyfrézování pařezu je vše připraveno pro výsadbu nových stromů.

Zajímavostí je, že velký úspěch sklidila už vývojová zažízení: „V roce 2018 jsme postavili náš první funkční prototyp drtiče pařezů. Byl to úspěch, protože frézu jsme už nikdy neviděli. Společnost, ke které jsme ho poslali na testování, ho jednoduše odmítla vrátit.” Obdobný osud měl i druhý vylepšený prototyp, který se rovněž nevrátil!

Jak adaptér Dipperfox funguje? Představte si plochý vrták do dřeva nebo frézu na kulaté otvory, jen ve větším. Na rozdíl od „zvětšeného” vrtáku disponuje frézovací hlava Dipperfox navíc převodovkou a je mnohem efektivnější. Více v následujícím videu.

Pařez je pryč za 20 vteřin

Nejnovější model nesoucí označení Dipperfox Stump Grinder 850 PRO (někdy též Stump Crusher 850 Pro) je určen pro rýpadla o hmotnosti 14 až 30 t. Díky patentované technologii fréza pracuje zhruba desetkrát efektivněji než většina obdobných zařízení. Odstranění jednoho pařezu jí trvá orientačně 20 vteřin, za hodinu zvládne 180 kusů.

Zařízení vážící necelých 600 kg je poháněno hydraulicky, minimální výkon rýpadla je udáván na úrovni 74 kW, hydraulika musí disponovat tlakem 180–350 bar a průtokem 110–220 l/min. Klíčovou součástí je nastavitelný převod, který umožňuje přenést maximální výkon při nízkých rychlostech otáčení, snižuje opotřebení nožů a zvyšuje efektivitu. Použití menšího počtu pohyblivých částí zároveň zvyšuje odolnost drtiče.

Rotující nože po sobě nezanechají žádné „krátery” ani prázdná místa. Proto není potřeba další vybavení a po vyfrézování pařezů je vše připraveno pro výsadbu nových stromů. Stump Grinder 850 PRO je vhodný k použití nejen v lese a v zástavbě, ale i na místech v blízkosti elektrických vedeních a v koridorech kolem železničních tratí.

Pozitivní zkušenosti ze zahraničí

Ačkoliv byla fréza Dipperfox uvedena na trh nedávno, máme k dispozici již několik referencí. Jednu z nich poskytnul Roland Karlson, strojník estonské společnosti Talvakas Heavy Machinery působící v zemařině: „Především je to efektivita – místo toho, abyste vynaložili 2–3 minuty rozrýváním, transportem a uložením zbytků, tak stačí dvacet sekund, za které Dipperfox rozdrtí pařez na kousky. A můžete přejít na další, jak jednoduché.” Oproti rozrývání zubem lžíce nebo trnem je metoda i úsporněší co se týká nákladů. „V porovnání s tradičními postupy je práce s frézou Dipperfox mnohem efektivnější i z hlediska spotřeby paliva,” udává Karlson.

 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek