Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Australský výrobce zemních vrtáků a dalšího příslušenství expanduje. Získal zastoupení v ČR

Zveřejněno: 3. 6. 2020

Digga je výrobce zemních vrtáků, jejich prodlužováků, pohonů, dále rýhovačů a příslušenství. Australská firma s více než 30letou tradicí uspěla díky celé řadě technických patentů kromě domácího trhu i na velmi saturovaných trzích USA a západní Evropy, kde je respektovanou kapacitou. Má vlastní vývojové oddělení a více než 95 % produktů vyrábí přímo v Austrálii. Její sortiment pro zemní a stavební stroje se nyní oficiálně dostal i na tuzemském trh.

Vrtáky Digga například rozšiřují uplatnění mini-rýpadlům. Jsou odolné a jejich montáž není složitá

Společnost Digga začínala jako dodavatel komponentů a náhradních dílů pro zemní stroje. Její doménou se ale postupně staly vrtáky a příslušenství pro vrtání v měkké zemině, jílu, ale i tvrdších materiálech jako je beton, asfalt či skalnaté podloží. Vlastní výroba, datující se do roku 1982, zprvu pokrývala místní trhy, s přibývajícími referencemi rostla i poptávka na dalších světových trzích včetně USA a Evropy. V důsledku zvyšující se výroby v roce 1989 Digga zautomatizovala výrobní proces a investovala do vývojového oddělení.

Výkon, bezpečnost, rozšiřitelnost

Hlavním pilířem výrobního programu jsou zemní vrtáky pro rýpadla a smykem řízené nakladače. Mohou dosahovat šíře až 1,5 metru, mají masivní šroub; na zuby a šnek použil výrobce slinutý karbid (wolfram), který je tvrdý a vysoce otěruvzdorný. Vrtáky mají jednoduchou montáž (podle typu se vrtáky instalují pomocí montážní desky, s upevněním na jednom či dvou čepech) a je možné je pomocí prodlužovacích segmentů prodloužit na požadovanou délku. „Díky této snadné rozšiřitelnosti ušetří zákazník peníze, protože s jedním vrtákem zvládne více typů zakázek,” říká ke konstrukci vrtáku Tomáš Bořík z firmy STAVTECH CZ, která Diggu tuzemským zákazníkům přináší. „Vrtáky i rýhovače Digga jsou použitelné jak na zeminu, tak třeba na vrtání velmi tvrdých materiálů jako je beton nebo asfalt, a to díky různým typům zubů do vrtáků nebo rýhovače,” dodává Tomáš Bořík.

Řetězový rýhovač Digga na midi-rýpadle Yanmar
Řetězový rýhovač Digga na midi-rýpadle Yanmar

Za zmínku stojí určitě řešení pohonu vrtáků Digga. Patentovaný systém SCS pro kontrolu kývání je řešení, které získalo mnoho světových ocenění. SCS umí omezit pohyb vrtáku na základě jeho aktuálního náklonu, a přitom není nijak závislý na hydraulice stroje. Pracovat s SCS je rychlejší, pohodlnější a hlavně bezpečnější. SCS může být navíc dodatečně instalovaný i na všechny starší typy vrtáků Digga. Základem pohonu je kompaktní planetová převodovka, která má vysoký krouticí moment a je bezúdržbová. Na planetové převodovky dává výrobce podle typu výbavy až pětiletou záruku! Pohon je umístěn v kruhovém tělesu, takže při vrtání se obsluha stroje dostane do větší hloubky bez obav, že by se poškodily komponenty pohonu. Nad tím vším bdí etalon spolehlivosti – hydraulický motor Digga / EATON.

Rychle vyměnitelné zuby

V sortimentu Digga najde zákazník široké portfolio zubů na vrtáky a řetězové rýhovače. Zuby jsou velmi snadno vyměnitelné díky patentovanému systému Padlock na principu jednoho zacvaknutí (nic se nemusí šroubovat!), jsou ultra-odolné (slinutý karbid) a jsou dostupné v provedeních pro všechny typy povrchu a materiálu.

Pro rychlé a přesné hloubení liniových výkopů jsou určeny hydraulicky poháněné řetězové rýhovače Digga s šířkou výkopu od 100 do 350 mm a hloubkou až 1500 mm. Mají speciální šnek, který vykopanou zeminu řádkuje hned vedle výkopu. Díky pojezdové lyžině je snadné udržet hloubku, zatímco speciální škrabka perfektně zajistí čištění dna výkopu.

Připoj a jeď

Speciální balíček služeb Conect&Go, který výrobce v České republice skrze svého dealera nabízí, obsahuje vše potřebné k tomu, aby zákazník mohl začít hned pracovat. Tedy pomoc s výběrem správného vrtáku na danou aplikaci, jeho odbornou instalaci včetně pohonu a hydraulických hadic a finální odzkoušení. Volitelně lze vrtáky dovybavit již zmíněným SCS systémem proti kývání, měřičem krouticího momentu nebo automatickou kontrolou převážení vrtáku (tzv. DIGGALIGN). Poradenstství ohledně správného výběru, používání a vůbec vhodnosti konkrétních produktů pro určitý typ práce je k dispozici samozřejmě v českém jazyce a nechybí ani navazující servis.

O společnosti STAVTECH CZ

STAVTECH CZ je dodavatel náhradních dílů a příslušenství ke stavebním strojům. Soustředí se na prodej náhradních a opotřebitelných dílů ke stavebním strojům většiny známých značek. V nabídce najde zákazník například značkové zubové systémy MTG Systems, dále břity, adaptéry, kompletní filtraci švýcarského výrobce SF-Filter, celou řadu podvozkových dílů včetně pásů, nebo hydraulická kladiva a příslušenství Epiroc (Atlas Copco). Společnost STAVTECH CZ je známá tím, že zákazníkovi umí nabídnout i levnější alternativní náhradní díly. Drží stovky zubů, břitů a filtrů skladem a požadovaný díl tak může většinou doručit v expresním režimu. Kromě prodeje dílů a příslušenství lze ve STAVTECH CZ zakoupit bazarovou techniku nebo si požadovaný stroj nechat dovézt ze zahraničí. Veškerou potřebnou dokumentaci k dovozu tu za vás také vyřídí.

Autor: Jan Rybář
Foto: Digga, Stavtech
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek