Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Fliegl zahájil výrobu před 30 lety. Dnes jeho přívěsy jezdí po celém světě

Zveřejněno: 2. 9. 2021

Dopravu ve stavebnictví si nelze představit bez sklápěčkových a speciálních nástaveb umístěných nejen na tažných, ale i na přípojných vozidlech. Společnost Fliegl, přední evropský výrobce návěsové a přívěsové techniky zaměřený zejména na „speciály“, letos oslavila tři dekády působení na trhu. Pojďme si u této příležitosti firmu, a především její sortiment, více přiblížit.

Příčně zavěšené rámy připravené k montáži.

S nepočetnou skupinou českých novinářů jsme přijali pozvání ke zcela neformální rodinné oslavě, při níž jednatel společnosti připomněl, že 15. července 1991 byla založena v malé obci Triptis v Durynsku nedaleko Gery firma Fliegl Fahrzeugbau. Měli jsme možnost ohmatat si desítky různorodých přípojných vozidel. Nahlédli jsme i do výrobních hal, kde se rodí stále nové produktové řady, jejichž realizaci nezastavila ani současná pandemie, která obchází celý svět.

Průvodci Iva Šebelová a Igor Turek (v tmavých dresech) mezi českými novináři. (foto Fliegl)
Průvodci Iva Šebelová a Igor Turek (v tmavých dresech) mezi českými novináři. (foto Fliegl)

Od standardu ke speciálům

Fliegl vyrábí nejen plachtové návěsy, sklápěcí návěsy z hliníkových slitin i z oceli, kontejnerové návěsy a přívěsy, podvalníky, ale i tandemové přívěsy různých provedení pro stavebnictví a komunální techniku, kompletní soupravy – nástavby a velkoobjemové vozidlové nástavby a přívěsy k výměnným nástavbám. A to nehovoříme o nejrozmanitějších úpravách nástaveb.

Sklápěčkové návěsy a přívěsy nabízí Fliegl v provedení jak s železnými, tak s hardoxovými korbami v různých objemech Pro přepravu sypkých materiálů jsou určeny přívěsy ve dvou- a třínápravovém provedení s korbami vyrobenými z kvalitních odolných materiálů. Ke Dni sklápěčů organizovanému před několika lety hodnotil jednatel společnosti Helmut Fliegl produktovou filozofii společnosti těmito slovy: „Snažíme se díky všem promyšleným detailům zajistit přepravu úspornou, bezpečnou a komfortní." Filozofie firmy se nezměnila ani dnes.

V oblibě jsou dvounápravová vozidla Dolly. K novinkám patří odlehčený typ Dolly CLG (Clever – Leicht – Gelenk) s vlastní hmotností pouhých 1300 kg.

Detail sklápěčkového rámu s prolisovanými otvory pro větší pevnost a pružnost.
Detail sklápěčkového rámu s prolisovanými otvory pro větší pevnost a pružnost.

Postupné rozšiřování sortimentu

Uplynulých 30 let lze charakterizovat nejen zvyšováním spolehlivosti (kupříkladu patentovaný závěr I-Lock), rozšiřováním sortimentu, ale i navyšováním užitečné hmotnosti a v konečném dopadu snižováním nákladů na energie, a to jak ve výrobě, tak i v provozu při jízdě s tažným vozidlem. Připomeňme jen namátkou patentovaný podvozek Stone Master Curved Chassis dnes již sériově montovaný s řadou drobných technologických úprav.

Ke špičkovým produktů patří kontejnerové sklápěcí návěsy. Jsou určeny pro kontejnery 20, 30 a 40”. Žádanou řadu kontejnerových návěsů tvoří typy Vario V1, V2 a nyní jako novinka i V3. Tyto kontejnerové návěsy se vyznačují středovým tubusem, kterým lze jednoduchým způsobem nastavovat délku návěsu na přepravovaný kontejner, další úprava délky návěsu je možná zadním popřípadě předním roztahem.

Nízkoložné podvalníky

Kromě typů na „silničních podvozcích” jsou ve výrobním programu „speciály” vyráběné na zakázku. Značnou část tvoří produkty pro stavebnictví. Samostatnou kapitolou jsou nízkoložné podvalníky, které Fliegl nabízí v širokém rozmezí užitečných hmotností od 6 do 60 tun. Běžně používané jedenáctitunové nápravy a solidní konstrukce celého podvozku jsou zárukou dlouhé životnosti a příspěvkem k zajištění spolehlivé dopravy těžkých nákladů. Podvalníky mohou být na přání zákazníka vybaveny variabilním počtem náprav.

Speciální výrobní technologie

Díky pestrému sortimentu a malosériové respektive kusové výrobě i vzhledem k postupnému rozšiřování produktové skladby nabízejí výrobní haly společnosti Fliegl skutečně velmi pestrou přehlídku výrobních strojů a zařízení od obřích hranicích lisů na nichž se tvarují mohutné plechové dílce až po technologii, která zahrnuje veškeré postupy protikorozní ochrany (od pískování až po konečnou úpravu pozinkovaných či lakovaných rámů). Ošetřené rámy jsou na podvěsném dopravníku přemístěny do montážní haly. Samozřejmě nechybí řada kontrolních pracovišť, kde jsou těžké konstrukční prvky zevrubně proměřovány a podrobeny prohlídce zkušených kontrolorů.

Montážní linka původního závodu pro nesériová vozidla.
Montážní linka původního závodu pro nesériová vozidla.

Z Triptisu do celého světa

Za 30 let své existence si návěsy a přívěsy Fliegel vydobyly oblibu nejen v Německu, a tak se jich dnes více než než 50 % exportuje do celého světa. Také Česká republika patří mezi stálé a spokojené dovozce (zrovna při naší návštěvě jsme mohli v montážní hale vidět návěs s posuvnou podlahou připravený pro českého zákazníka).

Děkujeme za pozvání a firmě Fliegl Fahrzeugbau GmbH přejeme mnoho dalších spokojených zákazníků.

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek