Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Těžký sklápěč Scania AXL. Plně autonomní koncept vozidla bez kabiny pro řidiče

Zveřejněno: 26. 11. 2019

Scania AXL je nejnovější člen vznikající rodiny autonomních vozidel. Jde o koncept plně autonomního těžkého sklápěče bez kabiny pro řidiče. Přední modul nahrazuje tradiční kabinu, podvozek je srovnatelný s běžnou stavební Scanií s konfigurací pohonu 8×4 a to včetně umístění motoru a samočinné převodovky.

Koncept vozu Scania AXL bez kabiny

Konkurenční „severská“ značka Volvo Trucks pracuje na vozidle schopném autonomní jízdy s čistě elektrickým pohonem s dívčím jménem Vera. Zatím byl předveden tahač návěsů schopný jízdy v přísně determinovaném provozu – překladiště kontejnerů apod. – který je díky čistě elektrickému pohonu tzv. lokálně bezemisní. A podstatné je, že jde o vozidlo bez řidiče.

Ve Scanii na vývoj autonomního vozidla šli trochu jinak. Při vývoji tohoto „milníku“ v historii těžkých nákladních vozidel se sešli odborníci Scania z různých oborů a vyvinuli koncept nákladního speciálu, jehož konstrukce, i když je bez kabiny, vychází z modulárního systému společnosti, či přeloženo do běžné češtiny, konstruktéři poskládali podvozek vozidla z dílů sériově vyráběných trucků Scania. Ba co víc, zaměřili se v rámci vývoje na vozidlo mířící do konkrétní oblasti přepravy. Povrchové doly či lomy pískovny, nebo velká uzavřená staveniště jsou příklady prostředí příznivých pro zavádění autonomního provozu, protože se jedná o dobře kontrolované plochy, kde z hlediska dopravy neplatí standardní legislativa.

S konceptem vozu Scania AXL děláme významný krok směrem k inteligentním dopravním systémům budoucnosti, ve kterých samořiditelná vozidla budou hrát přirozenou roli,“ říká Henrik Henriksson, prezident a generální ředitel Scania. „Pokračujeme v budování a ověřování konceptů, abychom ukázali, co můžeme dělat s technologiemi, které jsou k dispozici již dnes.

U autonomních vozidel je software v mnoha ohledech důležitější než hardware. Důkazem budiž právě zcela funkční koncept Scania AXL, který je řízen a monitorován inteligentním řídicím prostředím. Například v povrchových dolech autonomní operace usnadňuje logistický systém, který říká vozidlu, co přesně má dělat.

Již nyní u zákazníků provozujeme autonomní nákladní vozidla. Doposud však zahrnovaly i prostor pro záložního řidiče, který může v případě potřeby zasáhnout. Scania AXL nemá kabinu pro řidiče, a to zásadním způsobem mění pravidla hry,“ říká Claes Erixon, vedoucí výzkumu a vývoje ve firmě Scania.

Standardní spalovací motor Scania, který pohání Scanii AXL, je příkladem toho, jak se mohou výhodně kombinovat tradiční a nové technologie. Spaluje se v něm obnovitelné biopalivo. Robustní a výkonné funkce i konstrukce konceptu Scania AXL odpovídají náročnějšímu prostředí v povrchových dolech a na velkých staveništích. Nový inteligentní přední modul nahrazuje tradiční kabinu, ale i bez kabiny je tento koncept snadno rozpoznatelný jako vozidlo značky Scania. Podvozek je srovnatelný s běžnou stavební Scanií s konfigurací pohonu 8×4 a to včetně umístění motoru a samočinné převodovky. Vzhledem k absenci budky pro řidiče je jednostranně sklápěná korba delší, takže má větší využitelný objem. V povrchových dole, lomech či pískovnách tak zcela vyhovuje nasazení na – z pohledu řidiče – monotónních jízdách od nakladače k třídičce, drtičce či na skládku.

Autor: Mgr. Jiří Krenar
Foto: Scania
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek