Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Fliegl Asphaltprofi Thermo

Zveřejněno: 6. 10. 2016

Teplota asfaltové směsi je stěžejním parametrem ovlivňujícím kvalitu pokládky. Technologická nekázeň se v tomto případě rozhodně nevyplatí – asfaltová směs, je-li položena za nevhodných teplotních podmínek, ztrácí své vlastnosti. Proto vyvinul Fliegl návěs Asphaltprofi Thermo, který zajistí kvalitní přepravu tohoto materiálu.

Při stavbách a rekonstrukcích silnic je velice důležité, aby se asfaltová směs pokládala na povrch v předepsané teplotě a cestou z obalovny neprochladla. (pozn. redakce: teplota jednotlivých směsí se různí, běžně ale dosahuje 160-180 °C.) Na této předepsané teplotě směsi při pokládce je také závislá následující kvalita a trvanlivost povrchu vozovky. Bez nadsázky lze říct, že nevhodná teplota patří k nejzávažnějším příčinám vzniku poruch vozovky – mnohdy za nezdar může právě ona, nikoli nedostatečné kvality asfaltových směsí.

Související legislativa

Například v Německu je proto od roku 2015 předepsáno, že na všechny pokládky asfaltových povrchů od 18 000 čtverečních metrů plochy – což odpovídá cca 3km silnice – musí být doprava asfaltové směsi zajištěna izolovanými termovozidly, aby byla zajištěna dostatečná teplota a kvalita směsi. Od roku 2019 bude platit toto nařízení pro všechny nové pokládky.

Asphaltprofi Thermo

Pro kvalitní přepravu směsí vyvinul německý výrobce přípojných vozidel Fliegl návěs Asphaltprofi Thermo, který je navržen právě s důrazem na to, aby byl schopen přepravovat asfaltovou směs při ideálních podmínkách a umožňoval tak následně kvalitní pokládku.

Stěny korby májí speciální konstrukci a s termoizolačním pláštěm zabraňují únikům tepla. Shora je náklad chráněn a zabezpečen speciální termoizolační plachtou, která má rovněž velký význam při zachování teploty.

Snazší vykládka, úspornost, bezpečnost

Kónická korba umožňuje lepší průběh vykládky při sklápění a má také bezesporu vliv na vhodnější proudění vzduchu při jízdě a spolu s konstrukčními aerodynamickými úpravami na detailech vnějšího pláště korby přispívá k úspoře paliva.

Nízké těžiště zase přispívá k větší bezpečnosti jak za jízdy, tak i při sklápění.

Závěr

Při měřeních a praktických zkouškách vozidlo splňuje všechny předepsané hodnoty a požadavky na přepravu a zachování teploty nákladu.

Zdá se, že u našich západních sousedů se na kvalitě silnic pracuje i na legislativní úrovni. Zavedená opatření zajistí menší potřebu oprav a uzavírek a to se jistě vyplatí i po finanční stránce.

Autor: Mgr. Iva Šebelová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek