Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Dva nové těžkotonážní stroje Komatsu byly předány do cementárny v Prachovicích

Zveřejněno: 8. 3. 2024

Společnost KUHN-BOHEMIA, výhradní prodejce strojů Komatsu na českém trhu, předala do provozu dva kusy těžké lomové techniky v hmotnostní kategorii nad 50 tun, konkrétně pásové rýpadlo Komatsu PC490LC-11E0 a pevný dumper Komatsu HD605-8E0. Oba stroje putovaly do cementárny v Prachovicích, spadající pod těžební divizi společnosti CEMEX Czech Republic, s.r.o. V oblasti lomové techniky je společnost CEMEX největším „odběratelem“ strojů Komatsu u nás. V jejich flotile už k dnešnímu dni pracuje celkem 15 strojů této značky, což je na tuzemské poměry unikát.

Pořádná technika se musí pořádně pokřtít. Damper HD605 při slavnostním předávání v prachovické cementárně.

Slavnostní předání dvou nových strojů proběhlo v areálu prachovické cementárny ve středu 6. března a zúčastnili se ho zástupci provozovatele i distributora strojů Komatsu. O zdejší bohatý strojový park se vzorně starají zaměstnanci pardubické pobočky KUHN-BOHEMIA, kteří ke strojům poskytují komplexní servis. Jak prozradil ředitel společnosti KUHN-BOHEMIA, Daniel Sys, spolupráce mezi oběma společnostmi je nadstandardní, o čemž svědčí i fakt, že první stroj tu byl předaný už v roce 1998. Jednalo se o pevný dumper Komatsu HD405, který má k dnešnímu dni najeto sotva uvěřitelných 26 000 motohodin. K tomuto stroji se váže ještě jedna technická zajímavost. Zhruba před třemi lety byl z těžebního provozu odstaven a ve spolupráci s KUHN-BOHEMIA došlo k jeho přestavbě na kropicí vůz. Byla namontována speciální nástavba v podobě vyvýšené korby a skrápěcí systém s vysokotlakými tryskami a čerpadly. Dumper disponuje kapacitou zhruba 50 m³ vody. Postupně bylo do Prachovic předáno dalších pět pevných dumperů, šest čelních kloubových nakladačů a jedno rýpadlo. Podrobnější výčet modelů uvádíme v tabulce mimo text.

Dvojice nově předávaných strojů Komatsu: Zatímco damper HD605 už je ve flotile CEMEXu zastoupen pěti kusy, rýpadlo PC490LC-11E0 je prvním bagrem této značky u firmy CEMEX.
Dvojice nově předávaných strojů Komatsu: Zatímco damper HD605 už je ve flotile CEMEXu zastoupen pěti kusy, rýpadlo PC490LC-11E0 je prvním bagrem této značky u firmy CEMEX.

Několik „Nej“ damperu HD605

Nově předaný dumper s pevným rámem Komatsu HD605-8E0 má nosnost 63 tun a objem korby 40 m3. Pohání jej přeplňovaný vodou chlazený šestiválec Komatsu s přepracovaným systémem vstřiku Common-Rail, který vozidlu propůjčuje maximální výkon 578 kW. Ten stačí k udělení maximální rychlosti až 70 km/h, i když to samozřejmě není u tohoto typu stroje nejsledovanější parametr. Mnohem více zajímají provozovatele náklady na přepravenou tunu, životnost klíčových komponentů nebo komfort ovládání. V tomto směru má dumper HD605-8E0 skutečně co nabídnout, ať už se jedná o plně automatický systém pro řízení trakce (KTCS), automatický retardér s vysokým brzdicím účinkem nebo hydro-pneumatické odpružení kabiny poslední generace. K pohodlnému ovládání stroje přispívá rovněž nejmenší poloměr otáčení ve své třídě (8,7 m).

Flotila Komatsu ve společnosti CEMEX (divize Těžba)

Nakladače

  • Komatsu WA600 (5×)
  • Komatsu WA700

Dampery

  • Komatsu HD405
  • Komatsu HD605 (5×)

Rýpadla

  • PC490LC

Unikát v ČR: jedinečný systém pro hlídání ekonomiky provozu

Zajímavostí (a to i v evropském kontextu) je nainstalovaný systém OGM (Operator Guidance Monitor), vyhodnocující efektivitu a ekonomiku provozu. V České republice jsou v pilotním provozu pouze dva takové systémy, oba na pevných dumperech HD605 společnosti CEMEX (kromě nového také na dumperu, který byl do Prachovic předaný před dvěma lety). V celé Evropě je v rámci prvního zkušebního testování nasazeno pouze 24 strojů s tímto systémem. OGM představuje jedinečnou platformu pro řízení a optimalizaci provozu stroje. Systém umí vyhodnocovat nepřeberné množství jízdních situací jako je trakce, plynulost jízdy, využívání brzd, nebo spotřeba pohonných hmot. Jednotlivé parametry jsou indikovány pomocí monitoru přímo strojníkovi v kabině a údaje z provozu se paralelně shromažďují v centrálním dashboardu pro účely dalšího zpracování. Pomocí OGM se může obsluha v krátkém čase naučit ovládat takto velký stroj opravdu efektivně. „Jednoznačným přínosem pro zákazníka je úspora paliva, menší opotřebení pneumatik a dalších klíčových komponentů, což v celkovém rozpočtu může znamenat úsporu v řádech statisíců korun,“ řekl nám k výhodám OGM Jiří Bosák, obchodní zástupce společnosti KUHN-BOHEMIA pro Východní Čechy.

Společná fotografie účastníků slavnostního předání strojů Komatsu.
Společná fotografie účastníků slavnostního předání strojů Komatsu.

Výbava pro maximální komfort

Dumper Komatsu HD605-8E0 je vyráběn v Japonsku s maximálním důrazem na využití vlastních továrních technologií. V rámci volitelné výbavy byl tento konkrétní kus dovybaven přídavným topením, a to kvůli vyššímu komfortu pro posádku. Na komfortu a bezpečnosti provozu si ostatně vedení společnosti CEMEX hodně zakládá. Přídavné topení je v tomto provozu nezbytným doplňkem. Jak nám bylo vysvětleno, při výrobě cementu je dumper nakládán na více místech v areálu a hodně času tak prostojí s vypnutým motorem. O komfortní teplotu v kabině se v takových situacích postará právě přídavné topení.

Flotila pevných damperů Komatsu ve společnosti CEMEX je na tuzemské poměry unikátní. Nově předávaný stroj v popředí.
Flotila pevných damperů Komatsu ve společnosti CEMEX je na tuzemské poměry unikátní. Nově předávaný stroj v popředí.

První rýpadlo Komatsu ve firmě CEMEX

Druhým čerstvě předaným strojem bylo pásové rýpadlo Komatsu PC490LC-11E0 s provozní hmotností 48,9 tun a výkonem 270 kW. Ve flotile firmy CEMEX se jedná o první rýpadlo Komatsu. Stroj, který se vyrábí v anglickém Newcastlu, byl dodaný v lomové výbavě, která zahrnuje ochrannou mříž kabiny, skalní lopatu výrobce TRIGA MF (2,9 m³) nebo kryt lopatové pístnice. Kromě těžební lopaty dodal prodejce KUHN-BOHEMIA rovněž svahovku (2,5 m) a hydraulické kladivo Furukawa typ FXj475. Podobně jako u dumperu i u tohoto rýpadla jsou všechny klíčové komponenty (hydraulický systém, motor a elektronika) vyráběny ve vlastních fabrikách, na základě vlastních výzkumů a testování. V popředí snah výrobce je nabídnout uživateli maximálně efektivní provoz s co nejnižšími náklady na přepravenou tunu. Tomu jsou podřízeny veškeré technologické celky na stroji a napomáhá k tomu i pokročilý telematický systém KOMTRAX™, kterými jsou oba předané stroje rovněž vybaveny.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jiří Hejhálek

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek