Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Drtič pařezů DIPPERFOX SC 600 pro stroje do 14 tun. S pařezem zatočí za 30 vteřin.

Zveřejněno: 10. 2. 2023

Velmi inovativní výrobek zařadila do svého portfolia plzeňská společnost STAVTECH CZ. Drtič pařezů DIPPERFOX SC 600, určený pro malá a střední rýpadla, kompaktní kolové a smykem řízené nakladače a traktorbagry, byl vyvinutý v Estonsku, které je známé jako startupová líheň, zejména v oblasti výroby a vývoje příslušenství. V článku si řekneme více o tom, co tento účinný pomocník pro města, obce, arboristy, zahrádkáře nebo lesníky dovede. A není toho málo.

DIPPERFOX SC 600 může být nasazen také na populárních traktorbagrech.

DIPPERFOX SC 600 byl speciálně vyvinutý pro malé kompaktní stroje a je určený pro frézování pařezů v zastavěných oblastech či na místech s omezeným prostorem. Všude tam, kde se velká rýpadla nevejdou, nebo kde nemohou být vůbec nasazena například z důvodu možného poničení terénu, nastupuje model SC 600. Příslušenství, vážící 245 kg, má oproti klasickým pařezovým frézám a drtičům několik výhod: je tišší, efektivnější, nezanechává za sebou nepořádek a je bezpečné.

Ideální řešení pro lesníky a zahrádkáře

Hlavní devizou tohoto drtiče s průměrem řezu 700 mm je fakt, že pracuje s velmi malými otáčkami (60 za minutu). Pomalým otáčením se drtič zakusuje do pařezu a provrtává jej včetně kořenů. Zbytky zůstávají na místě, rotující nože po sobě nezanechají prázdná místa a po vyfrézování odpadá zdlouhavé čištění kolem vrtu či odvážení materiálu. Další výhoda spočívá v tom, že drtič dokáže vrtat až do hloubky 700 mm pod úroveň terénu a tudíž umožňuje přímou výsadbu nového stromu na místě odfrézovaného pařezu. To je velmi užitečné při realizaci veřejné zeleně, parků a podobně.

Požadavky na stroj kladené drtičem DIPPERFOX SC 600
Požadavky na stroj kladené drtičem DIPPERFOX SC 600

Vyšší účinnost díky nízkým otáčkám

Nový SC 600 má větší účinnost než klasické drtiče. V závislosti na konkrétních podmínkách dokáže pařez kompletně zpracovat za 20 až 30 vteřin, což je přibližně 5–10 krát rychleji než při použití konvenčních drtičů. Představte si, jak efektivní bude práce při čištění desítek nebo stovek pařezů, například podél lesních cest nebo v parcích. Díky nízkým otáčkám je DIPPERFOX samozřejmě výrazně tišší než rychloběžné příslušenství a může tak být nasazován i na zahradách mezi rodinnými domy.

Bezúdržbový provoz

Z hlediska provozovatele potěší drtič pařezů malými nároky na údržbu a díky menšímu počtu pohyblivých částí je navíc velmi odolný. Nastavitelný převod umožňuje dosáhnout maximálního výkonu při nízkých rychlostech otáčení. Nízké rychlosti jsou šetrné vůči nožům, které se méně opotřebovávají a vydrží déle v provozuschopném stavu. Odolná výrobcem patentovaná konstrukce spolu s bezúdržbovou převodovkou jsou pak dalšími klady tohoto jedinečného příslušenství.

DIPPERFOX SC 600 na midi-rýpadle Yanmar.
DIPPERFOX SC 600 na midi-rýpadle Yanmar.

V nabídce společnosti STAVTECH CZ je také drtič DIPPER SC 850 Pro, určený ke strojům vyšších tonáží (od 14 do 30 tun). Tento větší a silnější model s průměrem řezu 850 mm a hloubkou vrtání 900 mm je považovaný za jeden z nejúčinnějších nástrojů pro odstraňování starých pařezů vůbec. Hodí se zejména pro profesionální firmy, likvidující velké objemy pařezů. I tato vertikální pařezová fréza je několikanásobně rychlejší ve srovnání s jinými dnes používanými metodami odstraňování pařezů a za jejím působivým výkonem stojí opět dvourychlostní patentovaná převodovka, která upravuje otáčky a krouticí moment v závislosti na tvrdosti pahýlu.

K pařezovým drtičům DIPPERFOX poskytuje společnost STAVTECH CZ komplexní poprodejní služby včetně dodávek náhradních dílů. Samozřejmostí je také proškolení. Více informací získáte na níže uvedených kontaktech.

Autor: Jan Rybář
Foto: DIPPERFOX

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek