Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Jak dobře vybrat zubový systém pro lopatu nebo lžíci

Zveřejněno: 23. 10. 2022

Přestože se zuby mohou zdát jako zanedbatelná část stroje, mají ve skutečnosti velký vliv nejen na produktivitu, ale i na spotřebu, prostoje a požadavky na lidskou sílu. Pro použití v náročných podmínkách je proto vhodné poohlédnout se po nějaké prémiové značce, například MTG.

Lžíce osazená zubovým systémem MTG STARMET.

Obecně je potřeba řešit volbu adaptérů v případě nákupu nové lopaty, nebo v souvislosti s nutnou výměnou stávajících zubů. Dále ani adaptéry samozřejmě nevydrží věčně, a pokud se vám za provozu začnou často lámat nebo ztrácet zuby, zatímco dříve tomu tak nebylo, tak je na vině pravděpodobně adaptér. Každopádně, ať už je důvod jakýkoliv, přichází na řadu rozhodování, jak vybrat nový zubový systém.

Správné zuby

Ještě než se budeme věnovat adaptérům, zmiňme krátce samotné zuby. Ty se liší velikostí, tvarem a materiálem, ze kterého jsou vyrobeny. Různé kombinace pak ovlivňují to, jestli se zub na danou činnost hodí (bude produktivní) a jak dlouho vydrží.

Účinnost zubu, tedy jeho schopnost penetrovat do materiálu, vychází především z jeho tvaru. Pokud je zub velmi široký, tupý nebo má tvar „tlustého” klínu, potom je potřeba většího výkonu rýpadla. A ten s sebou přináší vyšší spotřebu paliva. Na druhou stranu čím ostřejší zuby jsou, tím kratší je jejich životnost. Zuby s dvojitým hrotem nebo jiné ostré varianty jsou potřebné k prorážení tvrdého, těsného a kompaktního terénu, včetně skalnatého a zmrzlé hlíny.

Životnost zubu je ovlivněna tvrdostí materiálu, ze kterého je zub vyroben – čím tvrdší je materiál, tím pomaleji se zub obrušuje. Dále více vydrží zuby s větší opotřebitelnou plochou, které však mohou být s narůstajícím opotřebením méně účinné při práci. A, aby toho nebylo málo, tvrdý materiál může být zároveň křehký a při nárazu nebo vylamování náchylný ke zlomení.

Velikost zubu ovlivňuje jak produktivitu, tak i životnost. Pokud jsou zuby příliš malé, dochází k jejich lámání, nebo k poškození adaptérů. A pokud jsou naopak moc velké, nastanou problémy s penetrací, respektive stroj nebude mít dost síly na to, aby lžíce hladce pronikla do materiálu.

Vrátíme-li se ke společnosti MTG, tak ta nabízí v rámci svých systémů STARMET a KINGMET široký výběr zubů plně vyhovujících jakékoliv činnosti. Jednotlivé tvary jsou vyvíjeny za pomoci speciálního DEM softwaru pro zemní práce, který simuluje opotřebení a účinnost zubů při práci. Následuje výroba prototypů a další testování, takže každý jednotlivý model je vyladěn do posledního detailu. Výsledkem je například samoostřící tvar nebo korunka optimalizovaná pro pronikání do materiálu a jeho rozrušování.

popisek
popisek

Oceli MTG využívané k výrobě zubů jsou navrženy tak, aby odolávaly vysokému mechanickému namáhání v provozu a poskytovaly optimální poměr tvrdosti a houževnatosti. Jedná se o oceli se středním obsahem uhlíku a nízkolegované oceli, vyráběné nejmodernějšími výrobními postupy na úrovni litých ocelí a železa a oceli. Díky důkladné kontrole jejich složení a rozsáhlým procesům zušlechťování v elektrických obloukových pecích a konvertorech AOD je zajištěn nízký obsah nekovových vměstků a rozpuštěných plynů. Tím se výrazně zlepšujeme kvalitu výrobků.

MTG Plus

Produktová řada MTG Plus je kompatibilní se systém Caterpillar využívající zajištění čep–kroužek z boku. Příznivci této prémiové značky strojů, tak mohou přímo sáhnout po MTG, přičemž široká nabídka tvarů, korunky vyráběné v Evropě, ocel extrémně odolná proti opotřebení nebo samoostřící zuby budou zárukou vysoké produktivity a dlouhé životnosti. Kromě zubových systému do MTG Plus dále patří ochrany lopat, a ripperové korunky vhodné pro Komatsu a CAT.

Adaptéry STARMET a KINGMET

Stejně jakou u zubů, tak i u adaptérů mysleli u MTG na produktivitu, životnost a bezpečnost.

Systém STARMET proto nabízí bezpečné ukotvení s vysokou ochranu proti samovolnému uvolnění a ztracení korunky, robustní čep netrpí během montáže či demontáže a ve většině případů umožňuje vícenásobné použití. Výměnu zvládne pohodlně jedna osoba a to bez použití kladiva a hrubé síly atd.

Systém KINGMET je charakteristický větší styčnou plochou mezi zubem a adaptérem, respektive zvýšenou odolností proti pnutí. V případě čelního pnutí se zámek zubu přitlačí více k adaptéru, u bočního pnutí jsou uši zubu chráněny adaptérem proti vylomení a nakonec dvojí stabilizace roviny kompenzuje síly vznikající vertikálním pnutím, čímž snižuje namáhání zubu i adaptéru.

Nejen zuby, ale i adaptéry je u MTG možno zvolit podle druhu práce. Existují modely speciálně určená pro rýpadla, speciálně pro nakladače, verze s vyměnitelnou ochranou adaptéru proti oděru apod.

Krátce o MTG

Společnost MTG byla založena v roce 1957 a zpočátku působila jako nespecializovaná slévárna. V roce 1969 pak koupila distributora zubů REMOP a začala se věnovat opotřebitelným výrobkům pro zemní stroje. Dále věci nabraly rychlý spád a zanedlouho, ještě v 70. letech, se MTG dostává mezi oficiální dodavatele pro významné značky Fiat a Poclain.

Osmdesátá léta byla u MTG technologickou revolucí a díky kvalitě výroby, podpořené řadou inovací, se firma stala licencovaným výrobcem produktů pro řadu předních světových značek opotřebitelných materiálů.

V letech 90. firma přepracovala výrobní procesy a již pod svou značkou MTG představila výměnné systémy zubů MTG FIXMET respektive MTG KINGMET, které získaly řadu ocenění. V tomto období mimo jiné firma přerůstá evropský trh a otevírá severoamerickou pobočku.

V další dekádě přicházejí systémy STARMET, PROMET a RIPMET, které umožňují snadnější výměnu zubu bez nutnosti využití kladiva. Od roku 2012 MTG působí v novém výrobním závodu ve španělském Monzónu.

Oceli MTG využívané k výrobě zubů jsou navrženy tak, aby odolávaly vysokému mechanickému namáhání a poskytovaly optimální poměr tvrdosti a houževnatosti.
Oceli MTG využívané k výrobě zubů jsou navrženy tak, aby odolávaly vysokému mechanickému namáhání a poskytovaly optimální poměr tvrdosti a houževnatosti.

Pár rad na závěr

Navařování nových adaptérů je náročná operace, a proto je každý výběr důležitým rozhodnutím. Obzvláště v provozech, kde je preferována jednotnost napříč strojním parkem před několika různými zubovými systémy.

Vždy byste měli nejprve zvolit velikost a profil zubů lžíce, protože ty jsou rozhodující pro výkonnost stroje. Jakmile se rozhodnete pro velikost zubů a profil, můžete řešit vhodný systém a související adaptér.

Před koupí adaptérového systému se ujistěte, že dodavatel má zásoby potřebných zubů a je schopen uspokojit vaši předpokládanou střednědobou až dlouhodobou poptávku. Ideální z tohoto pohledu je oficiální distributor s dostatečnou historií, který disponuje podporou přímo od výrobce.

Autorizovaným dodavatelem systémů MTG je u nás plzeňská společnost STAVTECH CZ s.r.o., kde vám rádi s výběrem vhodných zubů a adaptérů poradí.

Autor: Jiří Hejhálek1)
Foto: MTG

1) Čerpáno z materiálů MTG a informací od STAVTECH CZ.

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek