Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 1.5.

Co nám majitelé strojů Sunward prozradili: Jsou to adekvátní stroje na český trh

Zveřejněno: 1. 11. 2023

Na začátku letošního roku jsme vás informovali, že společnost NorWit, která se dosud zabývala hlavně prodejem hutnicí techniky Bomag, rozšířila svou nabídku o stavební stroje výrobce Sunward. Tato značka je v okolních zemích poměrně známá (velmi dobře se jí daří například na Slovensku), u nás si svou pozici zatím buduje. I tady však najdeme desítky spokojených uživatelů, které stroje v typické modrozelené barvě provozují. Abychom si udělali obrázek o tom, jak se Sunward osvědčil v praxi, vypravili jsme se na Den otevřených dveří společnosti NorWit, kde jsme mluvili hned s několika majiteli těchto strojů. Výběr toho nejzajímavějšího přinášíme v článku.

Rýpadlo Sunward s třídicí lžicí MB Crusher šlo na Dnech otevřených dveří z ruky do ruky.

Pozoruhodný příběh, ve kterém figurují stavební stroje Sunward, nám na ostravské pobočce NorWit ve Vratimově vyprávěl Michal Vlašic; živnostník, který vlastní minirýpadlo Sunward20B a kompaktní smykem řízený nakladač Sunward 3210. První stroj koupil v roce 2019 od dealera v Polsku a nyní je rád, že nový prodejce, společnost NorWit, má zázemí hned nedaleko jeho bydliště. Podstatně se tak urychlí a zjednoduší servis a dodávky náhradních dílů. K profesi „bagráka” nasměrovala Michala náhoda (bude o ní řeč v rozhovoru), před tím se živil jako zvukař a pódiový technik. A ne ledajaký. Svůj „zvuk” mu svěřila například známá kapela Metallica. Kromě toho, že je spokojeným uživatelem strojů Sunward, spravuje také facebookovou komunitu „Stoje Sunward” s více než 1 200 fanoušky.

Michale, jak jste se dostal od profese zvukaře k bagrům?

Byla to náhoda, koupil jsem si dům, ale na práce okolo jsem nemohl sehnat bagristu. Tak jsem si říkal, že to nemůže přeci být nic tak těžkého a půjčil jsem si malý bagr. Poprvé to byl nějaký bezejmenný hobby bagřík. Pamatuji si, že to dělalo víc kraválu než práce. Chytlo mě to a zvažoval jsem koupi vlastního velkého stroje, ale můj švagr, který tehdy dělal u velké stavební firmy, mi doporučoval minirýpadlo. Budeš dělat domkaře, sbírat kontakty a budovat si postupně svou značku, říkal mi tehdy a dnes mu dávám za pravdu. Pro svůj první malý Sunward jsem si zajel do Polska. Mezitím jsem ale také dělal pro dráhy na velkém otočáku, dělali jsme elektrifikaci podél železničních tratí. Musím říci, že to byla pro mne velká škola.

S Michalem Vlašicem jsme se potkali na Dni otevřených dveří NorWit. Zde si mimo jiné zkoušel jeden z potenciálních bestsellerů u nás – rýpadlo SWE 60UF.
S Michalem Vlašicem jsme se potkali na Dni otevřených dveří NorWit. Zde si mimo jiné zkoušel jeden z potenciálních bestsellerů u nás – rýpadlo SWE 60UF.

Co na to říkalo vaše okolí, že jste slibně rozjetou práci v showbyznysu pověsil na hřebík a dal se na stavařinu? A co vaše začátky?

Když jsem jim říkal, že jsem si koupil malý bagr a jdu dělat na stavby, nechápali to. Jel jsem do Polska pro bagr a nevěděl jsem o strojích v podstatě nic. Rozuměl jsem automatizaci, elektrice, ale stavebním strojům ne. Všichni kluci z branže se mi smáli, že jsem si dovezl Číňana a že to nebude fungovat a takové ty řeči. Všechno ale šlapalo, jak má. A pak mi po nějaké době ti samí kluci volali, abych jim šel s Číňanem pomoci na stavbu, že se jim jejich stroj rozsypal. Pak si ho ode mě dokonce jeden půjčoval a když mi ho vracel, byl překvapený, jak dobře to funguje.

Jak tedy vypadá vaše podnikání dnes?

Všechno se samozřejmě rozšířilo. Mám dva Sunwardy, teď i jeden nový Mecalac, k tomu auto s hydraulickou rukou a nějakou další techniku. Je nás pár kluků, ale samozřejmě i já sám jezdím na zakázky, protože mě to baví. Na nedostatek práce si stěžovat nemůžu, horší je to s lidmi, kteří nejsou. Jedna generace odchází pomalu do důchodu a ty mladé to nezajímá, respektive nemají k tomu vztah a nedokážou ani přijmout za svou práci nějakou zodpovědnost.

Kompaktní smykem řízený nakladač Sunward SWL3230 na pobočce NorWit v Ostravě-Vratimově.
Kompaktní smykem řízený nakladač Sunward SWL3230 na pobočce NorWit v Ostravě-Vratimově.

A co byste mohl prozradit o technice Sunward? Jaké jsou vaše zkušenosti?

Na to, kolik to stojí, je to to úplně v pohodě a super stroj. Myslím, že je to adekvátní mašina pro naše podmínky a může v klidu konkurovat i ostatním značkám. Jasně, nebudu říkat, že je to nějaký mercedes mezi bagry, ale řekl bych taková škodovka, která neurazí a odpracuje si to, co má. S tou cenou: vezměte si, že máte dva miliony korun. Buď si za ně pořídíte nějaký jeden středně velký bagr, nebo středně velký bagr a ještě nějaké malé kopátko k tomu a budete mít hned dva stroje a dvakrát tolik práce pro ně.

A co se týče spolehlivosti?

Úplně bez problému. Například na prvním bagru Sunward budu až teprve teď dělat čepy na lžici a rychloupínači. Je to všechno krásně jednoduché, mechanické. Sjel se jeden šroub na háčcích, což je věc, kterou tu dovede opravit každý trochu zručný soused. I to je výhoda těchto strojů.

A jak jste řešil pravidelné údržby a ostatní servis?

Tak dosud sem jezdili z Polska, ale nyní budu mít servis NorWitu za rohem, což je také obrovská výhoda. Jinak o stroje se pravidelně starám, mažu je a po konci sezony dělám celkovou větší údržbu. Dokonce jsem si nechal namíchat i originál barvu a opravil jsem nějaké ty oděrky.

A co nějaké vaše vlastní úpravy na strojích?

Ano, první věc, co jsem udělal, bylo, že jsem vyměnil ty tovární reproduktory uvnitř. A po sezoně jsem zjistil, že mi nevyhovuje sedačka. Dal jsem na ni kožený potah s odvětráváním a také ty korálky a jsem spokojený. Obecně bych také uvítal trochu větší kabinu a klimatizaci, kterou v tom starším stroji nemám, ale dnes už se standardně montuje.

Předpokladem k úspěchu jsou i služby NorWit

Ke strojům Sunward dodává společnost NorWit kvalitní příslušenství od prověřených výrobců, od standardních lopat a lžic až po vysokoobjemové lopaty, ultrapevné lopaty z Hardoxu nebo hydraulická bourací kladiva a zametací zařízení. Platí, že na základě specifických požadavků zákazníka je možné objednaný stroj osadit příslušenstvím přesně na míru. Velkou přidanou hodnotou NorWitu je kvalitní a dlouhodobě prověřený servis. Společnost disponuje vlastními dílnami, mobilními servisními vozy a propracovaným know-how. Jako jedna z prvních firem v oboru například opatřila vybranou techniku vlastními video-návody, které uživatelům pomáhají s pravidelnou údržbou a servisem. Jedinečná z pohledu českého trhu je také pravidelná kyvadlová doprava, v rámci které probíhá servis a údržba techniky. Zákazníci NorWitu využívají výhod moderního elektronického evidenčního systému, díky kterému mají dokonalý přehled o stavu dané servisní zakázky. Všechny tyto prvky proaktivní servisní péče společnost postupně implementuje také na techniku Sunward.

Expert na práci v horku: Sunward SW2810

Michal Vlašic je rozhodně zajímavý chlapík s mnoha zálibami (kromě jiného také amatérské létání a konstrukce letadel) a svérázným realistickým pohledem na své řemeslo. V komunitě vlastníků Sunward není o takto zajímavé lidi nouze. Pro účely článku jsme telefonicky mluvili také s Ing. Tomášem Kornerem, majitelem známé Ostravské firmy Zahradnictví KORNER (www.korner.cz). Společnost, zabývající se hlavně realizacemi zahrad a parků, používá k terénním úpravám smykem řízený nakladač Sunward SWL2810, a to už úctyhodných 16 let! „Musím to zaklepat, ale za celou tu dobu jsme kromě problému s utřepaným výfukem nemuseli řešit žádný problém. Ba naopak jsme zjistili, že se strojem dá v pohodě dělat i při extrémních vysokých teplotách v létě, a to při vysoké zátěži na slunci! Má výborné chlazení motoru a hydrauliky.” Jedinou úpravou, ke které v zahradnictví sáhli, bylo zpevnění lopaty břitem z Hardoxu, protože pro jejich účely (pravidelné broušení o beton při míchání substrátů pro potřeby vlastní rostlinné výroby) byla příliš měkká.

Rýpadla Sunward jako hlavní hvězda letošních předváděček NorWit. V popředí střední rýpadlo Sunward 90UF s třidicí lžicí.
Rýpadla Sunward jako hlavní hvězda letošních předváděček NorWit. V popředí střední rýpadlo Sunward 90UF s třidicí lžicí.

Pohled obchodního ředitele NorWit

Chtěli jsme vědět, jaké typy strojů jsou optimální pro tuzemského zákazníka a zeptali jsme se proto Tomáše Oklešťka, obchodního ředitele společnosti NorWit, který má o těchto strojích velký přehled. „Pokud bych měl vypíchnout za sebe dva stroje, byl by to kompaktní smykový nakladač SWL3230, který jsme ukázali na Dnech otevřených dveří. Jedná se o dobře vybavený víceúčelový stroj s masivním podvozkem, a to za zajímavou cenu. Druhým top strojem je střední rýpadlo SWE 60UF s hmotností 5,7 tun a kompaktní zádí s nulovým přesahem. Líbí se mi, jak je tento stroj udělaný a do detailu vymyšlený. V základní výbavě už má dva přídavné hydraulické okruhy, takže si koupíte bagr a můžete si na něj zavěsit v podstatě jakékoliv příslušenství, ať je to třídicí lopata, nebo kladivo. Ve standardní výbavě jsou například i bezpečnostní ventily na rameni. Za mě je to stroj, který směle konkuruje zavedeným značkám, a navíc je i o něco levnější,” dodává na závěr Tomáš Oklešťek.

Dobře vybavený stroj s velkým potenciálem na tuzemském trhu, a to nejen díky zajímavé ceně. To je model SWE 60UF.
Dobře vybavený stroj s velkým potenciálem na tuzemském trhu, a to nejen díky zajímavé ceně. To je model SWE 60UF.

S vybranými stroji Sunward se seznámili návštěvníci na Dnech otevřených dveří NorWit. O bagry byl zájem a bylo možné si je vyzkoušet s různými typy příslušenství. Největší pozornost poutala třídicí lopata italského výrobce MB Crusher, který byl mimo jiné stálým a vítaným hostem na všech třech akcích. Je to z toho důvodu, že tento výrobce prodává hodně svých výrobků na Slovensku, kde patří Sunward obecně k nejprodávanějším značkám a hodně lžic a lopat se tam prodává právě k těmto strojům. Uvidíme, jak se této značce v Česku bude dařit, ale v rukách zkušené a zavedené firmy NorWit by se mohla stát pomyslným „černým koněm” na trhu. Komplexní informace o strojích Sunward jsou dostupné na webu www.norwit.cz.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek