Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Využít starý materiál znamená vydělat. MB Crusher ukazuje řešení pro recyklaci

Zveřejněno: 6. 10. 2020

Existují materiály, které někteří provozovatelé sběrných dvorů považují za obtížně recyklovatelné. Často jsou proto skladovány po celá léta, nevytvářejí zisk a zabírají prostor. Staré sloupy elektrického vedení, betonové potrubí, železniční pražce, plotové sloupky atd. Vše dlouhé se zdá být komplikovaně a nákladně zpracovatelné.

Díky drtiči MB je snadné získat různé výstupní frakce materiálu

Likvidace vyztužených sloupů je velmi nákladná záležitost. A to jak z hlediska přepravy, tak i co se týká následného zpracování. Pokud recyklační společnost používá stacionární drticí linky – a chce drtit betonové vystužené sloupy – je totiž pravděpodobné, že se v drtiči materiál zasekne a železo může poničit výnosníkový pás: což znamená prostoje, zastavení práce, ztrátu času a peněz.

Zpracování sloupů je možné také pomocí vydrcovacích kleští, ale to bývá zdlouhavá varianta.

Drcení pomocí lžíce MB Crusher

Čtyři minuty. Nejedná se o hádanku ani matematiku; je to doba, kterou potřebuje drticí lžíce MB Crusher na rozdrcení 8metrového železobetonového sloupu. Lžíce MB se připojí k bagru, který je již na staveništi, a bez pomoci dalších pracovníků je strojník schopen nabrat sloup, rozdrtit jej a oddělit železo. Kov vychází během drcení a můžete jej postupně vybírat elektromagnetem instalovaným na lžíci MB a ovládaným přímo z kabiny stroje.

Volitelná velikost frakce

Díky drtiči MB je snadné získat různé výstupní frakce materiálu. Operátor rypadla zvládne nastavení sám, stačí odšroubovat pár šroubů a vložením nebo odstraněním podložek se čelisti upraví podle potřeby. Materiál zpracovaný drtičem MB je kvalitní a je připraven k opětovnému použití při pracích, nebo k prodeji.

Prodej železa nebo úspory nákladů za skládkování

Začneme zkušenostmi ze dvou staveb, jedné ve Francii a druhé v Bulharsku, kde se zpracování železničních pražců a železobetonových sloupů provádí pomocí lžic MB Crusher. Během drcení je železo dokonale odděleno od betonu a poté jej strojník přemisťuje na hromádku pomocí elektromagnetu instalovaného přímo na lžíci MB. Stejná lžíce se navíc používá k drcení horninového materiálu. Materiál je snadno zpracovatelný na místě, o vše se stará jediný bagr.

Proč bychom měli odvážet materiál na skládky, když můžeme sami recyklovat? Přesně na to myslel majitel stavební firmy na Slovensku, která měla před sebou zakázku na rekonstrukci starého chodníku. Pořídili si proto kompletní recyklační technologii – drtičku BF70.2 a třídičku MB-S14. Materiál díky tomu mohli ihned znovu použít jako podklad pro jinou stavbu.

Po dlouhou ukládala jedna brazilská společnost staré sloupy osvětlení. Ke zpracování postačil mobilní drtič MB, který podrtil materiál a zároveň oddělil veškerou železnou výztuž.

Společnost z České republiky, která se zabývá výstavbou železničních tratí, uspořila díky produktům MB část nákladů souvisejících s likvidací starých sloupů a suti, které měla na deponii. Pronájem velkého drtiče byl velmi nákladný, a proto se materiál vozil do recyklačního centra. Dnes v areálu firmy pracuje rýpadlo s drticí lžicí BF70.2.

Závěr

Někdy stačí změnit pohled na věc a přijmout opatření, která usnadní práci na staveništi. Co se dříve zdálo obtížné a drahé zlikvidovat, to se zařízením MB Crusher jde samo. Nejsou zapotřebí velké skladovací prostory, zbytky materiálů se dají zpracovat přímo na staveništi a železná výztuž prodat ve sběrně. Práci udělá jeden stroj a jeden strojník bez další pomoci.

Foto: MB Crusher
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek