Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Výstavba rezortu Dolní Morava. Materiál se předává jako štafeta pomocí jeřábů Liebherr

Zveřejněno: 26. 1. 2024

Stezka v oblacích, bobová dráha, cyklistický Trail Park nebo nejdelší visutý most na světě – to všechno a samozřejmě také divoká příroda Jeseníků jsou největšími lákadly turisticky exponovaného rezortu Dolní Morava. V poslední době se v této oblasti masivně investuje a na úpatí Králického Sněžníku tak postupně roste turistický komplex, nabízející rozmanité celoroční vyžití. V obci Dolní Morava byla zahájena výstavba apartmánového domu a tří hotelových budov, přináležejících čtyřhvězdičkovému wellness hotelu Vista. Na stavbu komplexu byly nasazeny čtyři věžové jeřáby Liebherr, které si pro zakládací práce vypůjčil od společnosti Liebherr-Stavební stroje CZ s.r.o. jeden z dodavatelů stavby.

Na Dolní Moravě byla k vidění hned čtveřice jeřábů Liebherr s nosnostmi při plném vyložení od 2,4 do 3,8 tuny.

Na stavbách výškových budov podobného typu jsou věžové jeřáby alfou a omegou. Jak nám potvrzuje Tomáš Petřík z firmy TAŽENÉ KONSTRUKCE, spol. s r. o. (dále jen TAKO), která si jeřáby vypůjčila, představují v podstatě jediný způsob jak zabezpečit stavebním materiálem celou stavbu. Čtveřice jeřábů Liebherr s nosnostmi při plném vyložení od 2,4 do 3,8 tuny mají na Dolní Moravě na starost přemísťování materiálu, jako jsou betonové prefabrikáty, cihly, izolační výplně a podobně. Nezastupitelnou roli sehrály také při stavbě bednění a betonování. Na jejich hácích byly na stavbu dopravovány bádie s betonem nebo pomáhaly při dokončovacích pracích na střechách, kdy přemísťovaly polystyrenové desky pro izolaci.

Věžový jeřáb je pracovní stroj, který na podobné stavbě využijí všechny profese, od střechařů a fasádníků až po zedníky. Jeřábník v kabině je během pracovní směny dostupný na vysílačce, pomocí níž přijímá pokyny „zdola”. Pokud je stavba dokončena až po střechu, jako v tomto případě, bývá obvyklé, že se pracovníci domlouvají s obsluhou už pouze gesty.

Věžový jeřáb na stavbě využije celá řada profesí, od střechařů a fasádníků až po zedníky.
Věžový jeřáb na stavbě využije celá řada profesí, od střechařů a fasádníků až po zedníky.

Společnost TAKO si pro své projekty půjčuje jeřáby Liebherr pravidelně, ale na Dolní Moravě je to poprvé, kdy má na jedné stavbě čtyři takto velké stroje najednou. Když si projektanti vybírají jeřáby, které budou na stavbě používat, jsou pro ně klíčové zejména dva parametry: nosnost a dosah. Pokud jde o větší stavební projekt, je potřeba zvolit takovou kombinaci jeřábů, aby se vzájemně protínaly jejich kružnice. Jen tak na stavbě nevznikne žádné hluché místo, kam by některý z jeřábů nedosáhl. Z tohoto důvodu nejprve v projekčním oddělení dodavatele narýsují takzvané rozkresové schéma – na základě předem známých dispozic stavby, které se pak zašle do půjčovny jeřábů, v tomto případě společnosti Liebherr-Stavební stroje CZ s.r.o. Tam už jejich odborníci doporučí dodavateli stavby vhodnou kombinaci a následně se postarají o transport a postavení jeřábu v místě nasazení. Jeřáby jsou na místo přepravovány na několika podvalech, s jejich vztyčením do pracovní polohy pomáhají mobilní jeřáby. Montáž jeřábu trvá v závislosti na podmínkách jeden až dva pracovní dny; demontáž bývá většinou kratší a zvládne se během jednoho dne.

Pro projektanty jsou klíčové zejména dva parametry: nosnost a dosah.
Pro projektanty jsou klíčové zejména dva parametry: nosnost a dosah.

Jak už bylo zmíněno, výstavba zdejších hotelových budov a apartmánů je z mnoha hledisek atypická: jsou tu podhledové garáže zapuštěné do svahu, dále spousta šikmých stěn a zkosených stropů a také těžkých stavebních prvků, jako jsou například prefabrikované balkony. „Jsou instalovány od prvního patra a nejtěžší z nich váží skoro čtyři tuny. Abychom je mohli všude usadit, museli jsme pečlivě vybírat, jakou kombinaci jeřábů zvolíme,” popisuje atypičnost projektu Tomáš Petřík a dodává: „Vzhledem k tomu, že k budovám vede pouze jedna přístupová cesta, museli jsme hodně řešit vzájemné přesahy jeřábů. Materiál si tady mezi sebou podávají v podstatě jako štafetu.

Společnost TAŽENÉ KONSTRUKCE, spol. s r.o. se zabývá realizací občanských, bytových, průmyslových a inženýrských staveb a dále projektovou činností. Do jejich portfolia patří také provádění sanací betonových a ocelových konstrukcí a výroba prefabrikovaných betonových prvků. Renomé si firma vybudovala i díky svému know-how při výstavbě sil. Její specialitou jsou kruhová posuvná bednění, v jejichž stavbě u nás tato společnost v podstatě nemá konkurenci.

Jeřábování je na Dolní Moravě pomalejší (kvůli ojedinělým stavebním prvkům má někdy jeřábník zhoršený výhled) a někdy do práce zasáhnou klimatické podmínky. Jak Tomáš Petřík podotýká, zejména v zimě musely být práce několikrát přerušeny z důvodu hustého sněžení, větru a špatné viditelnosti. Pro měření síly větru mají jeřáby anemometr. „Když se povětrnostní podmínky zhorší, jeřábník dostane signál a přeruší práci do doby, než se vítr utiší. S takovými podmínkami se ale dopředu počítá, není to nic, co by nás překvapilo,” vzpomíná Tomáš Petřík na práci v drsném podnebí Jeseníků.

Jeřáby nasazené na stavbě hotelového/apartmánového komplexu na Dolní Moravě.
Jeřáby nasazené na stavbě hotelového/apartmánového komplexu na Dolní Moravě.

Jesenická anabáze jeřábů Liebherr úspěšně skončila. Jeřáby se na návěsech kamionů vrátily na svá stanoviště v domovské půjčovně. Společnost Liebherr-Stavební stroje CZ disponuje v České republice téměř pěti desítkami věžových jeřábů, které je možné si pronajmout. Část z nich je umístěna v Postřižíně v Čechách, další jeřáby jsou v Brně a některé jsou u zákazníků v dlouhodobém pronájmu. Celkový počet v České republice pronajímaných věžových jeřábů Liebherr je ovšem úctyhodný, stejně jako šíře tohoto sortimentu. Stavaři mohou vybírat z bezpočtu konfigurací a technických parametrů.

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek