Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Třídič Zemmler v Radotíně splnil očekávání

Zveřejněno: 8. 11. 2018

Třídiče Zemmler naleznou široké uplatnění ve více odvětvích, jako je například stavebnictví a zemní práce. Necelý rok je čerstvým uživatelem třídičky Zemmler Multi Screen MS 5200, kterou dodala společnost EUROGREEN CZ s.r.o., podnikatel pan František Vlk z Prahy.

Zemmler Multi Screen MS 5200 v Radotíně

Pan František Vlk se zabývá od roku 1990 autodopravou a v současnosti nabízí i další služby, jako jsou zemní práce, stavební činnost, ale také nákup a prodej stavebního materiálu. S cílem nabízet zákazníkům komplexní služby, zabývá se též ekologickou recyklací a ukládkou stavební suti a odpadů. Odpad většinou pochází z demolic budov či vozovek. Kromě drcení zahrnuje recyklace také činnost třídění. Své služby chce poskytovat na profesionální úrovni, což znamená splnit efektivní, ekonomické a ekologické aspekty. To dokáže jedině profesionální, spolehlivá a kvalitní technika. Ve společnosti se rozhodli ke koupi nové třídičky. Po předchozích zkušenostech s nejrůznějšími třídičemi věděli, co budou po novém stroji požadovat. Jednalo se zejména o výkonnost, nízkou spotřebu, spolehlivost a rychlost výměny sít. Po možnosti vyzkoušení stroje značky Zemmler padla volba na tohoto německého výrobce. Konkrétní typ MS 5200 splňoval všechny zmíněné parametry, a proto byl v minulém roce zakoupen.

Nejrůznější odpad ve třech frakcích

Na třídičku jsme se zajeli podívat do městské čtvrti Radotín v Praze, kde má pan František Vlk firemní zázemí pro uskladnění materiálu a jeho zpracování. Zemmler nabízí celou škálu modelů třídiček co do velikosti, úprav a výkonu. Model MS 5200, který jsme si prohlédli, představuje tu výkonnější variantu využívající praxí osvědčené rotační zdvojená bubnová síta o celkové ploše 47 m2 a délce třídicího bubnu 5,2 metrů. Síta Zemmler dokážou třídit veškerý materiál počínaje od zeminy, přes štěpku, až po kompost. Pan František Vlk jej využívá při třídění zeminy, sutě a betonu, a to ve třech frakcích (jemná, střední a hrubá). U stroje oceňuje především rychlou výměnu sít. Dvojice sít umožňuje třídit materiál až na tři frakce volitelné velikosti, a to od dvou až do osmdesáti milimetrů. V případě nutnosti lze měnit pouze síta (navíc bez speciálních nástrojů), nikoliv celý buben. Těchto parametrů je dosaženo konstrukcí rotačního bubnu s možností vnitřního i vnějšího připevnění sít s různými rozměry otvorů.

Pohled na buben a síta
Pohled na buben a síta

Jednoduchá obsluha a kvalitní zpracování

Zemmler dokáže vyrobit třídicí stroj přímo na míru pro zákazníka. Třídička pana Vlka se ale nikterak neliší od běžných modelů Zemmler. Jeden doplňkový prvek však nalezneme, jedná se o výklopné víko na ochranu bubnu třídičky. Všimli jsme se i užitečné funkce v podobě čisticího kartáče s vlastním pohonem pro čištění bubnu. Majitel si pochvaluje jednoduchou obsluhu – zvládne ji jeden člověk za pomocí intuitivního ovládacího panelu. K dispozici má i široká dvířka usnadňující přístup k bubnu a servisním místům. I když je třídička využívána pouze v areálu v Radotíně, je osazena dvounápravovým transportním podvozkem. Zemmler vyrábí také stacionární, kontejnerové verze a verze s pásovým podvozkem. Třídička Zemmler se celkově vyznačuje kvalitním zpracováním. Pro příklad kapotáž stroje je díky práškovému lakování velmi odolná. Roztříděný materiál putuje na dopravníkových pásech, jejichž rám je kompletně žárově zinkovaný, atd.

Parametry přesvědčily

Třídička pana Vlka pracuje přibližně tři až čtyři hodiny denně, přičemž může dosahovat výkonnosti 20 až 150 m3/h – v závislosti na tříděném materiálu. Výkonnost byla jedním z rozhodujících faktorů při pořizování nové třídičky Zemmler. Pohon je zajištěn energeticky úsporným diesel-hydraulickým motorem o výkonu 66 kW. Kde není z různých důvodů možné používat dieselový agregát, je na přání možné třídičku osadit diesel-elektrickým nebo čistě elektrickým motorem. Násypka modelu MS 5200 má kapacitu 5,5 m3, a proto ji může bez problémů plnit běžně dostupný nakladač na trhu. Ve společnosti Autodoprava Vlk jsou s třídičkou Zemmler Multi Screen MS 5200 a s její kvalitní prací spokojeni.

Autor: Milan Jedlička
Foto: Milan Jedlička
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek