Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Trable se spalováním močoviny? Ty rýpadlo-nakladače CASE řady T neznají

Zveřejněno: 19. 12. 2019

Výrobce stavebních a zemních strojů CASE představuje svou špičkovou řadu rýpadlo-nakladačů, která vyšla z osvědčených konstrukčních prvků a přidala k nim četná vylepšení, díky kterým tato řada patří k „bestsellerům“ v rámci dané kategorie. Zkušenosti z provozu mluví o vysoce spolehlivém systému pro spalování močoviny (tzv. SCR); zákazníci pozitivně hodnotí u zpracování jednotlivých detailů nebo bohatou výbavu.

Rýpadlo-nakladač CASE řady T

Rýpadlo-nakladače CASE řady T v hmotnostní kategorii 8390 kg až 9430 kg jsou osazeny osvědčenými 16ventilovými motory FPT o výkonu 72 kW / 97 k nebo 82 kW / 110 k. Pro snadnější transport mají nyní rýpadlo-nakladače sníženou výšku. Přední lopata s vertikálním zdvihem se může pochlubit ve své třídě nadstandardní výškou vyklápění. Upraveny byly také krajní zuby na břitu lopaty, což vedlo ke zlepšení průraznosti materiálem. Ke zrychlení pracovních cyklů a k vyššímu faktoru plnění lopaty dále přispívá přepracovaná automatická převodovka s funkcí rychlého podřazení (ovládá se tlačítkem).

Mezi další prvky stroje, které sklízí u zákazníků pochvalu, patří účinné LED světlomety (celkem 10 pracovních světel) nebo tzv. „Ride Control”, který tlumí rázy přenášené při jízdě na lopatu a zabraňuje tak vysypávání materiálu.

„Ďáběl” je skrytý v detailech...

Technologie selektivní katalytické redukce (SCR – Selective Catalytic Reduction) spočívá ve vysokotlakém vstřikování roztoku močoviny do výfukových plynů, jejíž účelem je snížení emisí na požadovanou úroveň (v tomto případě se jedná o normu Tier IV Final / EU Stage IV). Ačkoli motory s močovinou nejsou u majitelů příliš oblíbené, s nástupem nových emisních norem se bez tohoto řešení výrobci neobejdou. Systémy pro spalování močoviny jsou často choulostivé, ale v případě rýpadlo-nakladačů CASE je to přesně naopak – o SCRku obsluha téměř neví. I u posledních modelů rýpadlo-nakladačů CASE (580ST, 590ST a 695ST) byla účinnost SCR optimalizována tak, aby plnění emisní normy bylo možné bez použití oxidačního katalyzátoru (DOC).

Odstraněním tohoto prvku se zjednodušila konstrukce motoru, snížily se požadavky na údržbu a náklady na stroj. Přepracovaný motorový prostor je přehlednější; přístup k elektronice nebo k vstřikovacímu systému je nyní jednodušší, protože systém dodatečné úpravy výfukových plynů se přesunul vně motorový prostor. Nové je také umístění výfuku na pravý bok, takže obsluha stroje má nyní lepší výhled všemi směry. Rozmístění veškerých důležitých servisních bodů má logickou strukturu a běžná údržba stroje tak neklade na obsluhu žádné zvláštní nároky.

Technické parametry
Technické parametry

Pohodlná a prostorná kabina

Kabina, uložena na speciálních tlumicích silentblocích, nabízí veškerý myslitelný komfort. Přepracovaná byla sedačka (vyhřívaná) s nastavením výšky i tuhosti odpružení. Vylepšeno bylo odvětrávání kabiny – všechna čtyři okna mohou být částečně nebo úplně otevřená. Spousta úložných prostor včetně uzamykatelné schránky nebo ukládacího boxu na dokumenty potěší všechny, kteří jsou zvyklí v kabině stroje po večerech úřadovat.

popisek
popisek

Univerzální, a to celé na druhou

Rýpadlo-nakladače patří svou univerzálnosti k nejoblíbenějším strojům každé stavební firmy. Zejména v České republice toto platí beze zbytku. Výrobce CASE se u nové řady se speciálně zaměřil na zvýšení hloubkového dosahu a rypné síly. K dispozici je buď In-Line násada (včetně větších modelů 590ST a 695ST), nebo CASE DNA násada (vyjma modelu 580ST s větším podkopem 15 ft). Zatímco In-Line násada je vhodná pro ty uživatele, kteří vyžadují dlouhý dosah a vysokou přesnost hloubení (úzký rám ramene navíc umožňuje lepší výhled na pracovní zadní část stroje), CASE DNA násada je perfektní volbou pro náročné podmínky. V případě „In-Line” konstrukce jsou válce uspořádány geometricky v jedné řadě uvnitř teleskopické násady. Zarovnané válce zaručují dokonalý výhled napříč výložníkem a snižují namáhání konstrukce, která rozkládá síly. Toto je typické řešení převzaté z velkých rypadel, kde je produktivita a spolehlivost nutností. U CASE DNA se jedná o vnější teleskopickou konstrukci, kdy se válce geometricky překrývají. Všechny násady CASE jsou speciálně chráněny proti nárazům a znečištění.

Široká nabídka příslušenství CASE ještě více zvyšuje univerzálnost stroje. U CASE DNA násad je k dispozici integrovaný rychloupínač SDA podkopových lžic, u In-Line násad pak universální rychloupínač. Možné je používat jak originální lžíce CASE, tak lžíce od jiných výrobců či staršího data výroby. Čelní lopaty a podkopové lžíce CASE využívají odolné zuby Smart-Fit, které pronikají hlouběji do země a zůstávají déle ostré. Zuby lze případně velmi rychle vyměnit.

O rýpadlo-nakladačích CASE řady T se můžete informovat u oficiálního dealera, firmy AGROTEC servis s.r.o.; a to včetně výhodných nabídek financování. Na webu dealera jsou k dispozici i všechny podrobné technické údaje.

Autor: Jan Rybář
Foto: CASE, AGROTEC servis
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek