Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.4. – svátek slaví Robert

TEREX TBG 530T v sobě kombinuje štěpkovač a drtič. POWER Support představuje novinku

Zveřejněno: 12. 1. 2024

Společnost POWER support s.r.o., která patří k tuzemským stálicím v oblasti prodeje a servisu drtičů a třídičů, uvedla na trh na sklonku roku výraznou novinku od dodavatele TEREX Ecotec. Mobilní rychloběžný drtič TEREX TBG 530T s dodrcovacím sítem má základní tonáž 26,5 tuny a může se pochlubit několika jedinečnými konstrukčními prvky, díky kterým se z něj stává vysoce multifunkční stroj. Drtič lze úspěšně nasadit v mnoha aplikacích, kdy je požadována jemná výstupní frakce; prosadí se zejména při zpracování dřevních zbytků, biomasy a dalších „zelených“ odpadů.

Rychloběžný drtič TEREX TBG 530T.

Dlouho očekávaná novinka se ve skladech firmy POWER Support příliš neohřála a první dva stroje už zamířily k zákazníkům. Jeden drtič pořídila do své nájemní flotily půjčovna strojů Zeppelin Rental, druhý pak putoval do společnosti ROTANI s.r.o. Novinka bude představena také na předváděcí akci DEMOTOUR 2024, která proběhne 24. a 25. ledna příštího roku v lomu Kalcit v Brně-Líšni. Mezitím si tento zajímavý stroj představíme v článku.

Rychlé představení

K novince TEREX nám informace poskytl Tomáš Hruša, jednatel společnosti POWER Support, která tyto drtiče do České republiky dováží. TEREX Ecotec TBG 530T je mobilní vysokorychlostní drtič na pásovém podvozku, který je ideálním pomocníkem zejména pro středně velké zpracovatelské firmy, požadující jednak mobilitu a pak také přesný a konzistentní konečný produkt. Výhodou drtiče je jeho robustní konstrukce a kompaktní rozměry, jdoucí ruku v ruce s vysokým výkonem. Stroj je poháněn motorem Scania DC13 o výkonu 493 koní. Design nového drtiče je navržen s ohledem na bezkonkurenční výkon, snadnou údržbu a nízké provozní náklady. Jeho devizou, obzvláště v tuzemských podmínkách, je již zmíněná všestrannost, jejíž základy spočívají v konstrukci stroje.

Recyklační a demoliční firma ze Severního Irska zpracovává pomocí Terex Ecotec TBG 530T dřevní odpad na biomasu.
Recyklační a demoliční firma ze Severního Irska zpracovává pomocí Terex Ecotec TBG 530T dřevní odpad na biomasu.

Koncepce 2 v 1 díky způsobu uložení kladiv

Co je na mobilním rychloběžném drtiči TBG 530T zajímavé, je koncepce rotoru s volně uloženými kladivy. Výhoda tohoto řešení spočívá v tom, že pokud drtič pojme kontaminovaný materiál s nedrtitelnými předměty, kladiva se při kontaktu s nimi ukryjí do těla rotoru. „Svým způsobem se jedná o inovativní technologii, která v sobě spojuje výhody a vlastnosti klasického rychloběžného štěpkovače a pomaloběžného drtiče,” komentuje tento způsob uložení kladiv Tomáš Hruša. Následným uvolněním dodrcovacího síta je nedrtitelný předmět rychle vypuzen ven, čímž se snižuje riziko náhodného poškození. Pokud se jedná o nedrtitelný předmět s příměsí železa, dojde k jeho vyseparování pomocí magnetického separátoru, umístěného na hlavním vynášecím dopravníku. Tento separátor (součást volitelné výbavy) je možné hydraulicky nastavit do požadované výšky.

Široké možnosti konfigurace

Samotný kladivový rotor je osazen 30 výkyvnými kladivy, má průměr 1 100 mm, šířku 1 490 mm a přímý pohon, udělující rychlost 1 000 ot./min. K dispozici je široký výběr provedení kladiv a vyměnitelných sít (s okatostí od 40 po 150 mm), což umožňuje konfigurovat stroj tak, aby vyhovoval neustále se měnícím požadavkům. Stroj zvládne zpracovávat široké spektrum odpadů: poradí si se zbytkovým stavebním dřevem, zelenou biomasou, čistou dřevní hmotou nebo dokonce s celými pařezy. „Cílem všech potenciálních uživatelů je dosáhnout pomocí jednoho stroje co možná největšího zdrobnění, aby se dala vyrábět energeticky využitelná štěpka. V tomto ohledu jsem přesvědčen, že u nás neexistuje stejně efektivní technologie, která by mohla novému drtiči TEREX konkurovat,” říká Tomáš Hruša a doplňuje: „Po pár měsících provozu u zákazníků máme od nich velmi dobrou zpětnou vazbu co se týče výkonu stroje a požadovaného výstupu. Chtěl bych jim tímto poděkovat za důvěru a za rozhodnutí pořídit si tento drtič i přesto, že jsme zatím neměli k dispozici nějaké reálné reference z provozu.

O optimální tok materiálu, a tím pádem o skvělou produktivitu, se stará inteligentně řízený systém podávání.
O optimální tok materiálu, a tím pádem o skvělou produktivitu, se stará inteligentně řízený systém podávání.

Jednoduchá obsluha i údržba

Nový drtič TEREX TBG 530T potěší své uživatele také maximální jednoduchostí ovládání a snadnou údržbou. I proto je tento typ drtiče optimální též pro nejrůznější půjčovny stavební mechanizace. Připravit stroj do provozuschopného stavu je otázkou několika minut a není k tomu zapotřebí žádné speciální nářadí. Otevřený čelní podavač umožňuje rychlé podávání materiálu do drtiče. O optimální tok materiálu a tím pádem o skvělou produktivitu se stará inteligentně řízený systém podávání, skládající se z řetězů a masivního podávacího kola s automaticky řízeným zdvihem / spouštěním.

Drtičem zpracovaný materiál je ze stroje odváděn modulárním pasovým dopravníkem s působivou výsypnou výškou 4,6 metru. Pro snadnější údržbu lze dopravník jednoduše spustit na zem. Obecně platí, že co se týče pravidelné každodenní údržby a kontroly, odvedli konstruktéři TEREXu výbornou práci. Ke všem klíčovým součástem stroje je dobře vyřešený přístup; údržbu usnadňuje například také elektrohydraulický systém pro zvedání/spouštění síta nebo široké, pojistkou zabezpečené dveře do drticí komory, sloužící k přístupu obsluhy při kontrole rotoru a kladiv.

O POWER support s.r.o.

V oblasti prodeje strojů a zařízení nabízí společnost širokou nabídku drtičů a třídičů pro kamenolomy a štěrkopískovny, dále recyklační drtiče a třídiče; statické, semimobilní a mobilní stroje a zařízení na zpracování kameniva, stavebních odpadů, nebo odpadního dřeva. Společnost dodává rovněž technologie na zpracování biologických a komunálních odpadů a dále linky pro praní písků, štěrkopísků.

V rámci další činnosti poskytuje firmám zpracování odpadního dřeva a komunálních odpadů metodou vícestupňového drcení. Tuto službu lze využít jak v areálu firmy, tak smluvně kdekoli v České republice.

Dalším pilířem v podnikání POWER Support je odborný servis, a to v režimu 24/7 (24 hodin 7 dní v týdnu). K nabízeným strojům dodává celou řadu náhradních dílů a spotřebního materiálu a to v krátkých dodacích lhůtách.

Shrnutí

Nový TEREX TBG 530T nabízí svému uživateli výkon, jednoduchost a všestrannost, to vše v jednom „balíčku”. K tomu si připočtěme kvalitní poprodejní a servisní služby, poskytované firmou POWER Support, a už teď je jistě, že rozhodně nezůstane jen u dvou dodaných kusů. Ostatně i za redakci musím říci, že se těšíme, až si tento nový stroj budeme moci prohlédnout osobně.

— kontakty —

POWER support s.r.o.

Jedousovská 334, 533 61 Choltice

E: hrusa@powersupport.cz   T: +420 724 496 964   WWW: https://powersupport.cz/

Autor: Jan Rybář
Foto: POWER Support

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek