Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Stroje CASE v té nejlepší formě, soutěže strojníků, zabijačka. To bylo rodeo!

Zveřejněno: 17. 2. 2020

Kdo v pátek 24. ledna míjel areál firmy AGROTEC v Hustopečích na Moravě, nemohl si nevšimnout, že tady se něco děje! Více než desítka malých i velkých strojů CASE v pohybu, vozidla IVECO i Fiat, spousta návštěvníků – zkrátka pořádné hemžení. Důvodem byla už tradiční předváděcí akce, kterou v kulisách divokého Západu pořádá pro své zákazníka firma AGROTEC servis s.r.o., výhradní prodejce značky CASE v České republice. A protože naše redakce byla i tentokrát mezi pozvanými, přinášíme vám na fotografiích malou ochutnávku z letošního rodea.

Když rodeo, jak jinak tuto fotografii nazvat než jako „Tanec s vlky“

Pestrý program i letos firma doplnila malým dárkem v podobě školení strojníků. Kdo měl zájem, mohl se zapsat do kurzu, ve kterém si pod dohledem akreditovaného školitele mohl přímo ve školicím centru AGROTEC obnovit stávající strojnický průkaz (školení probíhalo dle vyhlášky 77/65 Sb).

Kromě toho si bylo samozřejmě možné vyzkoušet všechny vystavené modely CASE. Velký zájem byl zejména o ty větší stroje, konkrétně například o 35tunové pásové rýpadlo CASE CX350 D nebo o dozer CASE 1650M. Jak na dozeru, tak i na zmiňovaném pásovém rýpadle si strojníci mohli vyzkoušet, jak přesná a pohodlná práce je s instalovaným nivelačním systémem značky Leica. Všechny stroje najednou se pak předvedly v komentované show, kterou moderoval Zbyněk Loucký společně s produktovým manažerem značky CASE Construction pro Českou a Slovenskou republiku Ing. Milanem Palíkem.

Nesmíme zapomenout také na další partnery akce a vystavovatele. K vyzkoušení a prohlídce tu byly vystaveny nákladní a užitkové vozy IVECO a Fiat. Z pohledu řízení stavebních strojů byla zajímavá také prezentace nové firmy GePoint, která se zaměřuje na inženýrskou a speciální geodézii. Návštěvníci si u infopultu mohli prohlédnout speciální dron, který slouží k letecké fotogrammetrii. Zjednodušeně řečeno – pomocí tohoto dronu firma vytváří propracované 3D modely terénu, které jsou softwarově upravovány tak, aby poskytly co nejpřesnější data ke kubaturám a dalším výpočtům. Zajímavé je, že tato data umí firma propojit i s nivelačními systémy strojů.

Jako každý rok nechyběla ani tentokrát velmi oblíbená soutěž strojníků. Názvy jednotlivých disciplín samozřejmě nezapřely ducha divokého západu – například na traktorbargu CASE 695 ST to byl „Dlouhej Harry Flynt” (sundávání míčů z kuželů a trefování se do koše), „Billyho bedna od whisky” pak byla pro změnu závod s časem, kdy strojník na smykem řízeném nakladači CASE SR160 musel přeskládat stoh s bednami. Nutno ještě poznamenat, že se nejednalo jen tak o nějakou soutěž: CASE Rodeo je totiž národní kvalifikací do velkého mezinárodního finále CASE Rodea.

Parádní atmosféru akce nenarušilo ani poněkud chladné počasí. Když jste se chtěli zahřát, byla tu příjemně vytopená a vyklizená školicí hala, která se při rodeu změnila ve velkou restauraci. Hlady a žízní tu také nikdo netrpěl – zabíjačkové speciality jsme ochutnali i my a takové čerstvé výpečky s kyselým moravským zelím je něco, na co dodnes u redakčního stolu s láskou vzpomínáme... Děkujeme za pozvání a těšíme se zase na nějakou další akce pod praporem CASE.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Neúnavný pracant Rokbak a první 50tunové rýpadlo LiuGong v Čechách

Zveřejněno 18.3. Sezonu předváděcích akcí pod širým nebem zpravidla na začátku roku zahajuje DEMO TOUR – velká předváděčka v lomu Kalcit v Brně Líšni, kterou společně se svými partnery pořádá prodejce stavebních strojů, společnost Austro Baumaschinen. Mezi letošními… celý příspěvek

Trimble úspěšně dokončil test plně autonomního zemního válce!

Zveřejněno 15.3. Společnost Trimble poprvé přímo na stavbě otestovala plně autonomní zemní válec, čímž učinila další důležitý krok k naplnění vize autonomní mobility. Standardní platforma Trimble Earthworks, určená i pro autonomní řízení instalovaná na zemním válci… celý příspěvek

Tatra ukázala vozidlo Force e-Drive poháněné vodíkovými palivovými články

Zveřejněno 13.3. V říjnu loňského roku měl v rámci konference H2 Fórum 2023 premiéru vůz na podvozku Tatra Force třetí generace s pohonným systémem využívajícím vodíkové palivové články. Vývoj vozidla probíhá v rámci pětičlenného konsorcia, vedeného společností ÚJV… celý příspěvek