Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

První teleskopické manipulátory SANY na cestě do Čech

Zveřejněno: 4. 3. 2024

Výhradní tuzemský dovozce strojů SANY, společnost CARACAL MACHINES, loni oznámil, že stávající portfolio stavebních strojů SANY rozšiřuje o překládkovou, manipulační a přístavní techniku. Uplynulo pár měsíců a na cestě do Čech jsou první dva teleskopické manipulátory. Stroje s typovým označením STH1840 a STH1440 jsou zároveň prvními zástupci nové modelové řady teleskopických manipulátorů tohoto výrobce. Univerzální stroje pro nakládku, stohování a ostatní manipulaci si bude možné u CARACAL MACHINES brzy zarezervovat k vyzkoušení. V nabídce bude rovněž široká škála příslušenství, které ještě více rozšíří použitelnost strojů a zkrátí finanční návratnost investice.

Tyto první dva teleskopické manipulátory SANY míří do Čech. Další stroje z oblasti manipulační techniky budou následovat.

Kolové teleskopické manipulátory, které mají do CARACAL MACHINES v Loděnici dorazit na přelomu dubna a května, se liší maximální délkou zdvihu (14 m u SANY STH1440 a 18 m u STH1840). Podstatnější než technické parametry, které ostatně uvádíme v tabulce, je ovšem konstrukce a zpracování obou strojů. Teleskopické manipulátory jsou v rámci stavební techniky takovou zvláštní kategorií strojů. Jsou rychlé, obratné a daleko dosáhnou. Kromě staveb se s nimi můžeme setkat na překladištích, v logistických areálech a dokonce i v zemědělství, kde se používají například k nakládce krmiva nebo ke stohování.

Podřízeno bezpečnému a produktivnímu provozu

S novou řadou manipulátorů si v SANY dali záležet. Svědčí o tom bohatá standardní výbava a propracovaná konstrukce strojů. Skvělý pracovní dosah a nosnost, robustní hydraulicky výsuvné rameno nebo hydraulické stabilizační patky spolu s elektronickými palubními asistenty – to vše vytváří předpoklady pro vysokou produktivitu v jakékoliv aplikaci. Velký kus práce odvedl výrobce v oblasti bezpečnosti. Manipulátory jsou vybaveny systémem řízení zátěže; speciální čidla sledují pohyb stroje a komunikují s vážicími senzory, pracujícími s přesností do 5 %. Tato funkce pomáhá zajistit potřebnou stabilitu stroje.

Teleskopické manipulátory SANY byly vyvíjeny a testovány v Německu.
Teleskopické manipulátory SANY byly vyvíjeny a testovány v Německu.

Aktuální nosnost může strojník sledovat na palubní desce a na světelném indikátoru LMI, který je umístěn ve výšce očí. Couvání v úzkých uličkách nebo kolem překážek ulehčí strojníkovi impulsní radar a couvací kamera s obrazem přenášeným do kabiny na barevný monitor. Pokud se navíc manipulátor pohybuje v blízkosti jiných objektů, aktivuje se světelná a akustická výstraha. Kabina má ROPS / FOPS certifikaci, nechybí bezpečnostní vypínač pro deaktivaci celého stroje a bezpečnostní zpětné ventily na zvedacích válcích, které zabraňují pádu výložníku v případě poruchy nebo prasknutí hadice. Volitelně lze stroje vybavit ochrannými mřížemi nebo speciálními pneumatikami, odolnými proti průrazu. Jak je z výčtu všech výše uvedených bezpečnostních prvků zřejmé, manipulátory vyhovují všem platným bezpečnostním normám. I méně zkušená obsluha získá za volantem SANY jistotu, aby mohla provádět práci v klidu a rychle.

Kabina působí více než slušným dojmem. Nechybí sedmipalcový dotykový displej.
Kabina působí více než slušným dojmem. Nechybí sedmipalcový dotykový displej.

Řízení a kabina

Aby se dalo se stroji snadno manévrovat i na omezeném prostoru, najdeme v základní výbavě tři režimy řízení (dvou kol, čtyř kol a protisměrně – tzv. krabí chod). Pro lepší viditelnost do boku mají manipulátory nízko umístěnou kapotáž a výložník, namontovaný hluboko v šasi stroje. Výhled z kabiny usnadňuje nízko posazená palubní deska, rozměrné čelní sklo, prosklená střecha a v neposlední řadě i velká zpětná zrcátka. Uvnitř překvapí dostatek odkládacích ploch (zaujala nás velká kapsa na dokumenty), loketní opěrka s vestavěným USB konektorem a naklápěcí teleskopicky stavitelný sloupek řízení. Nechybí sedmipalcový dotykový displej s imobilizérem a držák na nápoje. Kabina působí na fotografiích více než slušným dojmem, v materiálech výrobce se dokonce dočítáme, že byla navržena v Německu speciálně pro evropský trh.

Teleskopické manipulátory SANY

  • Skvělé pracovní dosahy
  • Komplexní bezpečnostní paket v základu
  • Bohatá výbava
  • Vyztužené části / robustní konstrukce
  • Široká nabídka příslušenství

Pořádná pracovní výbava

Podívejme se na další komponenty stroje a jejich konstrukci. Klíčové pro manipulátory je výložník. Ten se u SANY skládá ze dvou svařovaných profilů ve tvaru C vyrobených z lisované vysokopevnostní oceli, která zabraňuje kroucení a zvyšuje stabilitu této části stroje i při práci s těžkým nákladem ve výškách. Jak uvádí výrobce ve svých materiálech, výložník byl laboratorně podroben zátěžovým testům a počet cyklů bez závady převýšil hranici 40 000. Velkému namáhání se vystavují stabilizační podpěry: jsou hydraulicky výsuvné a opatřené bronzovými pouzdry s grafitovou impregnací pro delší životnost. Hadice výložníku jsou vedeny ve vnitřních zakrytovaných tubusech, aby nedošlo k jejich nechtěnému poškození.

Podobně jako u rýpadel pracuje hydraulický systém manipulátorů s funkcí Load Sensing, což znamená, že hydraulický výkon je distribuován proporcionálně do různých okruhů dle potřeby. Není tak problém současně výložník zvedat a vysunovat – urychlí to pracovní cykly a stroj je produktivnější. Elektronicky řízený motor s vysokotlakým vstřikováním Common Rail nese pečeť výrobce DEUTZ a, co možná mnohé potěší, obejde se bez močoviny (AdBlue). Síla motoru je na nápravy se zpevněnými částmi přenášena pomocí převodovky značky Dana.

Teleskopický manipulátor SANY STH1440.
Teleskopický manipulátor SANY STH1440.

Závěr aneb na co se můžeme těšit?

První manipulátory SANY zkrátka nevypadají vůbec špatně. Ať už co se týče konstrukční vyspělosti, výbavy a nebo designu, splňují i ta nejpřísnější kritéria. Budoucí provozovatel se může těšit také na příznivou spotřebu paliva a nízké provozní náklady, dané prodlouženými servisními intervaly, cenou náhradních a spotřebních dílů a v neposlední řadě absencí systému pro vstřikování močoviny. Stroje mají standardně homologaci CE a je na ně poskytována tovární záruka na 3 roky, nebo 3 000 motohodin.

Technické parametry manipulátorů SANY
Technické parametry manipulátorů SANY

Teleskopické manipulátory SANY bude po dohodě možné si prohlédnout a vyzkoušet na pobočkách společnosti CARACAL MACHINES a určitě budou k vidění na předváděcí akci, kterou společnost pro své zákazníky chystá. Více detailů zatím nevíme, ale kdo nás sleduje pravidelně, informace o oblíbených „Dnech Caracal” ho nemine. Je také pravděpodobně, že na pořízení teleskopických manipulátorů se bude vztahovat některý z balíčků výhodného financování. Více informací na níže uvedených kontaktech.

Autor: Jan Rybář
Foto: CARACAL MACHINES

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek