Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 2.5. – svátek slaví Zikmund

Rozmohl se nám tady takový nešvar. Firmy opakovaně kupují stroje SANY

Zveřejněno: 1. 12. 2023

V titulku článku jsem si vypomohl slavnou hláškou z filmu Pelíšky, kde Eva Holubová vysvětluje nevěřícím rodičům, jaký zvyk se právě mezi žáky rozmohl. Ne že by snad věrnost značce SANY byla nějakým nešvarem, ale to, jak se tyto stroje u nás rozmáhají, vystihuje tento citát myslím přesně. Když stroje SANY poprvé vstupovaly na trh, mnozí nevěřícně – podobně jako ti rodiče ve filmu – kroutili hlavami a předpovídali jim rychlý ústup z pozic. O to větší zadostiučinění to pro společnost CARACAL MACHINES musí být dnes, kdy se stroje SANY úspěšně etablovaly v mnoha odvětvích, od klasické zemařiny přes těžbu a demolice až po komunál. Celkový počet těchto strojů, prodaných na český trh, začíná aktuálně číslovkou 350. Stroje SANY jsou v současnosti, jak se zdá, plnohodnotnou alternativou zavedených značek, o čemž svědčí i to, že v některých firmách po nich sáhli opakovaně. Rodí se nám tu nová komunita „saňáků“? Možná že ano.

Rýpadlo SANY SY365H při jedné ze svých prvních pracovních směn ve firmě DTS Vrbenský.

Firma CARACAL MACHINES, s. r. o., začala pod vedením své rázné a energické jednatelky Evy Kalcovské působit na českém trhu zhruba před sedmi lety. Značka SANY byla zprvu pro tuzemské stavaře velkou neznámou, stejně jako jejich dealer. Dnes patří CARACAL MACHINES k rychle expandujícím firmám a rok od roku pravidelně zvyšuje svůj podíl na trhu se stavební mechanizací. Důkazem je také pravidelné rozšiřování sortimentu (vedle stavebních strojů SANY získala společnost zastoupení i pro mobilní jeřáby, silniční techniku a nově rovněž pro manipulační techniku téže značky a pro mobilní drtiče SBM) nebo řada získaných ocenění (Top Performer 2021, One-Star-Diamond Dealer). Možná ještě důležitější je fakt, že se nám tu začíná rodit něco jako věrnost značce, protože přibývá těch, kteří si techniku SANY koupili opakovaně. V článku se podíváme na jedno z prvních prodaných rýpadel a také do firmy LB, s. r. o, která má těchto strojů nyní už sedm.

Jedno z prvních předaných rýpadel SANY u nás – SY335C – stále těží těžké jíly na Mostecku. Na pozadí velkostroj UNEX KU 800/12.
Jedno z prvních předaných rýpadel SANY u nás – SY335C – stále těží těžké jíly na Mostecku. Na pozadí velkostroj UNEX KU 800/12.

První stroj SANY na trhu ostudu značce neudělá

Více než 13 tisíc motohodin, a to bez velkých poruch a „nešvarů”. Představujeme jedno z prvních pásových rýpadel SANY u nás – model SY335C, který v roce 2017 putoval do společnosti DTS Vrbenský, a.s. Rýpadlo je nasazeno na severu Čech ve Vršanské uhelné, a. s., na těžbě pevných poloh, což není nic jiného než tvrdé jíly umístěné nad slojí uhlí. Františka Kašpara, vedoucího úseku mechanizace v DTS Vrbenský, jsme se zeptali na dosavadní zkušenosti s tímto strojem. Odpověděl nám lapidárně: „Jestli jsem s ním spokojený? Řeknu vám to takhle. Denně mi pod tím bagrem jezdí pět kloubových demperů, do každého naložíme čtyřicet tun jílů a každý z nich se tam za ten den otočí dvacetkrát. Tak si to spočítejte, již 5 let se každý rok pohybujeme okolo 450 000 m³.” Podle jeho slov přitom dosud s bagrem SANY neřešili žádnou větší závadu nebo poruchu. „Jsme opravdu překvapeni bezporuchovostí stroje, ke kterému jsme z počátku příliš důvěry neměli, netrápíme se s elektronikou, mechanikou ani hydraulikou. Samozřejmě že už má svoje najeto, takže se začínají objevovat první vůle, ale zatím nejde o nic zásadního,” vysvětluje František Kašpar.

O firmě DTS Vrbenský, a. s.

Společnost DTS Vrbenský, a. s., byla založena v roce 1995. Od jejího vzniku byly dominantními činnostmi této firmy provádění zemních a stavebních prací a provozování nákladní a speciální autodopravy. Zpočátku byla většina prací realizována v lokalitách hnědouhelných lomů. Za dobu své činnosti v uhelných lomech získala společnost jedinečné zkušenosti a reference v oblasti rekultivací, sanací a přesunů hmot v objemu řádově milionů metrů krychlových. Od roku 2000 se firma začala systematicky zaměřovat na získávání zakázek na stavebním trhu. Více informací na www.dts-as.cz.

Spokojenost panuje rovněž s úrovní služeb, zejména servisu, a s dodávkami náhradních dílů. Co slíbí, to dodrží a nemusí se s nimi dlouze licitovat o termínech servisu a podobně. K obchodu přitom došlo poměrně nenápadně. „Zastavila se tu tehdy paní Kalcovská a udělala nám velmi zajímavou cenovou nabídku na bagr. Protiúčtem nám dokonce vzali starší buldozer,” chválí František Kašpar přístup prodejce. S odstupem času putovala do firmy další mašina – nové rýpadlo SANY SY365H, které bylo dodáno letos v září. Zatím je na jeho hodnocení brzy, nicméně i v tomto případě sehrála svou roli skvělá domluva s firmou CARACAL MACHINES, dosavadní zkušenosti se starším strojem a také zajímavá cena a hlavně úvěr nabízeného stroje. „Ten nový bagr je zase o level výše oproti svému předchůdci. Je tam více elektroniky, je tišší a spotřebou se v záběhu pohybuje někde kolem devatenácti litrů na motohodinu,” prozrazuje první zkušenosti František Kašpar.

Nové rýpadlo SANY SY365H.
Nové rýpadlo SANY SY365H.

Český rekordman v počtu strojů SANY

Naše druhá zastávka je ve stavební firmě LB z Karlovarského kraje, kde hovoříme s Josefem Lexou, jejím sympatickým majitelem. LB je v počtu strojů SANY takovým tuzemským rekordmanem – letos sem zamířil v pořadí už sedmý bagr. Ještě před třemi roky, kdy jsme Josefa Lexu navštívili na demolici mostu v Karlových Varech-Dvorech, měl tyto stroje tři, během relativně krátké doby se tedy jeho flotila značně rozrostla.

Letos Josef Lexa koupil zatím největší přírůstek – 32tunové pásové rýpadlo SANY SY305C. Vedle něj vlastní ještě tři modely SY265C, jedno rýpadlo SY215C, SY80U a jedno minirýpadlo SY18C. „Když jsem poprvé uviděl bagr od SANY, myslel jsem si, že je to Caterpillar,” říká Lexa s úsměvem ke svým začátkům s touto značkou a dodává: „Věděl jsem, že ho má jedna firma v Mělníku v přístavu, tak jsem tam zajel a vyzkoušel si ho. Pak už to šlo rychle. Zastavil jsem se za paní Kalcovskou v Berouně a objednal hned tři stroje.

SANY SY215C firmy L.B. při demolici mostu Kapitána Jaroše v Karlových Varech (2021).
SANY SY215C firmy L.B. při demolici mostu Kapitána Jaroše v Karlových Varech (2021).

Jejich prvním prubířským kamenem byla náročná demolice mostu, kterou jsme vám tehdy zprostředkovaně přiblížili ve videoreportáži. Majitel firmy LB na rovinu říká, že zvítězila výhodná cena, ale stroje dle jeho slov kvalitu rozhodně nepostrádají. Co se týče výkonu nebo pohodlí strojníka, jde podle něho o naprosto srovnatelný stroj v rámci této třídy. Bagry jsou tu značně vytěžovány – pokud zrovna nefigurují na nějaké demolici, jsou dle potřeby využívány buď v jednom ze dvou vlastních kamenolomů, nebo v recyklačním středisku. V současnosti jsou dvě rýpadla SANY (265) nasazena na demolici uhelné elektrárny v Prunéřově, část strojů pracuje na dálnici D6 (dělají s nimi odvodnění a přípravné práce). „Co se týče servisu, funguje to a vždycky se nějak rozumně dohodneme. Kabina je pohodlná, velká, líbí se mi výkonná klimatizace i topení v zimě. Myslím si, že kdo se rozhodne pro značku SANY, chybu neudělá,” pouští se do dalšího hodnocení Josef Lexa.

SANY SY265C s kladivem při demoličních pracích. Firma L.B je známá tím, že k upnutí příslušenství nepoužívá rychloupínače.
SANY SY265C s kladivem při demoličních pracích. Firma L.B je známá tím, že k upnutí příslušenství nepoužívá rychloupínače.

V souvislosti s panem Lexou a jeho firmou si nemůžeme odpustit ještě dvě vsuvky. Drtivá většina jejich strojů má příslušenství na pevných čepech, protože rychloupínače při typu jejich práce rychle odcházejí. Strojníci si prý občas sice postěžují, ale nedá se jinak. Druhá poznámka se týká jejich věrnosti českému výrobci příslušenství RENOMAG. „Svá rýpadla jsem nechal kompletně vybavit těmito lžícemi – je totiž až neuvěřitelné, co všechno vydrží! Také jsem spokojen s přístupem lidí v této firmě,” prozrazuje Josef Lexa svou zkušenost. Rýpadla SANY samozřejmě dorazila s lžícemi RENOMAG rovnou, o což se ochotně postarali v CARACAL MACHINES.

O firmě LB, s. r. o.

Známá firma z Karlovarska se zabývá zemními a jeřábnickými pracemi, nákladní autodopravou, demolicemi, těžbou nerostů a recyklačními pracemi. Na trhu působí od roku 1991. Má za sebou stovky úspěšných referencí, a to včetně několika ojedinělých a specializovaných projektů. Své služby poskytuje komplexně, za pomoci nejmodernějších dostupných technologií. Více informací na www.lbsro.cz.

Ostatní v těsném závěsu

Výčet firem, které mají více než jeden stroj SANY, se nadále rozrůstá. Vedle „domácí” berounské firmy Autodoprava Chalupecký, s. r. o. (vlastní celkem 4 stroje SANY; pravidelní návštěvníci předváděcích akcí CARACAL MACHINES tuto firmu znají, protože patří mezi stabilní partnery akce) sem patří také společnost T.A.Q., s. r. o. (vlastní pět strojů SANY) nebo CHAZEP, a. s. (vlastní největší pásová rýpadla SANY v Čechách, SY335C, SY390H a padesátitunové SY500H).

Loajalitu vůči značce SANY podporuje společnost CARACAL MACHINES rovnež svými dalšími aktivitami – v poslední době vzbudila rozruch například mimořádně výhodná akce s dotovanými úvěry na nákup strojů SANY (s možností nulové úrokové sazby), prodloužená záruka anebo akční nabídka příslušenství. Do kategorie čerstvých novinek patří otevření nové pobočky na Moravě (v Hranicích na Moravě), jež nabídne zákazníkům komplexní zázemí jak pro nákup, tak servis strojů. Na pobočce budou k vidění i vybrané stroje SANY, kterých tu má být podle prvních informací více než deset. I zájemci na Moravě tak zřejmě brzy rozšíří nově vznikající komunitu „saňáků”.

Autor: Jan Rybář
Foto: Vladimír Kvaltýn, Lenka Wajglová

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek