Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

První plně elektrický rýpadlo-nakladač. Vavříny za design již posbíral, rozšíří se ale na staveništích?

Zveřejněno: 6. 2. 2021

Nulové emise, levnější údržba a moderní „eco-friendly“ koncept – to je výčet atributů, které jsou připisovány vůbec prvnímu elektrickému rýpadlo-nakladači na trhu, modelu CASE 580 EV „ZEUS“. Výkonem je stroj srovnatelný s naftovými typy traktor-bagrů v této třídě, vyniká nízkou hladinou hluku. Již po pěti letech používání se navíc provozovatelům mají vrátit vyšší pořizovací náklady.

Plně elektrický rýpadlo-nakladač CASE 580 EV se prodává zatím výhradně na severoamerickém trhu.

CASE 580 EV je revolučním počinem v oblasti stavebních strojů, a proto si zaslouží věnovat mu alespoň pár řádků. Nulové emise a tichý chod – vítané při zakázkách v historických centrech měst nebo tam, kde jsou kvůli zástavbě přísnější akustické limity – nemají být totiž jediným důvodem k pořízení.

Budoucnost je v elektřině

Připomeňme, že 580EV je už druhý koncept od CASE, který využívá alternativní pohon. V roce 2019 představil výrobce na veletrhu Bauma Projekt TETRA (kolový nakladač, poháněný bioplynem). Elektrifikace modelu ZEUS byla provedena ve spolupráci se společnostmi Green machine, Inc. a Moog, Inc., které se specializují na projekty s tématem trvalé udržitelnosti. Dalším spolupracujícím partnerem (podobně jako v projektu ­TETRA) je známý výrobce pneumatik MICHELIN, který novu 580EV vybavil pneumatikami Cross Grip.

Přestože nasazení stroje bude v praxi různé, výrobce uvádí, že rýpadlo-nakladač zvládne bez problému „odmakat“ osmihodinové pracovní směny.
Přestože nasazení stroje bude v praxi různé, výrobce uvádí, že rýpadlo-nakladač zvládne bez problému „odmakat“ osmihodinové pracovní směny.

Stroj je napájen sestavou lithium-iontových baterií o výsledném napětí 480 voltů a kapacitě 90 kilowatthodin. Akumulátor vážící 590 kg lze nabíjet jak z běžné sítě, tak pomocí nabíjecí stanice. Přestože nasazení rýpadlo-nakladače bude v praxi různé, výrobce zaručuje, že stroj zvládne bez problému „odmakat“ osmihodinové pracovní směny. Pohon hydromotorů a hnacího ústrojí je realizován každý zvlášť, takže vylamovací síla stroje je totožná jako u naftové verze, zatímco při souběhu pojezdu a nakládky nedochází k „dělení“ výkonu. Kromě jednodušší konstrukce a „bezúdržbovosti“ má elektromotor ještě další praktické plus, a tím je schopnost okamžitě poskytnout obsluze maximální krouticí moment. To je další rozdíl oproti konvenčním dieselovým motorům, které potřebují k dosažení špičkového výkonu nějaký čas.

Ocenění GOOD DESIGN AWARD pro CASE 580 EV

GOOD DESIGN AWARD je prestižní celosvětové ocenění, udělované za moderní a inovativní průmyslový nebo produktový design. Cenu uděluje Athénské muzeum architektury, designu a metropolitního umění v Chicagu.

Elektrický rýpadlo-nakladač CASE 580 EV, nazvaný výrobcem mnohoznačně jako „Projekt Zeus“, porotce zaujal především kombinací robustnosti a čistotou křivek, dále inovativním designem osvětlení a podsvícení nebo moderním uživatelským prostředím s citlivě zakomponovanými prvky, připomínajícími nejmodernější interiéry současných elektromobilů.

Dva v jednom. Ušetří přírodu i provozní náklady

Při uvedení modelu na severoamerický trh přišel výrobce CASE Construction se smělým odhadem, podle kterého by nový model 580 EV mohl ušetřit provozovatelům až 90 % ročních provozních nákladů. V tomto odhadu je započítána nafta, motorové oleje, AdBlue kapaliny, ale také náklady řekněme nepřímé, jako je preventivní údržba, servis a s ním spojené prostoje. Přestože bude pořizovací cena elektrického stroje vyšší než u naftového typu, rozdíl by se majitelům podle těchto propočtů měl vrátit už po pěti letech provozu.

Akumulátor v rýpadlo-nakladači disponuje kapacitou 90 kWh.
Akumulátor v rýpadlo-nakladači disponuje kapacitou 90 kWh.

Dobré věci zůstávají

Přes celou řadu výjimečných řešení aplikoval CASE u nového traktor-bagru už osvědčené prvky, jakými je například funkce ProControl pro extrémně přesný pohyb výložníku. Další z funkcí, ComfortSteer, pro změnu usnadňuje strojníkovi práci v uzavřených a úzkých prostorech. Nadčasový design stroje charakterizují ostré dynamické křivky, které jsou ve spojení s bohatě prosklenými plochami kabiny oku lahodící a nabízejí navíc praktické využití v podobě lepšího výhledu ze stroje. Výrobce dále inovoval například joysticky, otočné sedadlo a některé další komponenty v kabině.

Partnerství s MICHELINEM

Víceúčelová pneumatika CrossGrip se 4letým životním cyklem, určená pro provoz na asfaltu, trávě a ve sněhu, je skvělým doplňkem pro nový 580 EV. Je vyrobena ze speciální gumové směsi a výborně se hodí pro víceúčelové pracovní stroje s vyšší nosností jako jsou nakladače, teleskopické manipulátory nebo traktory. Pneumatiky mají dobrou přilnavost na ledu a poskytují díky asymetrickému bočnímu designu mimořádný záběr ve sněhu. Dostat se s těmito pneumatikami z bahna, nebude pro ZEUS žádný problém. CrossGrip má také ochranné prvky proti proražení a propíchnutí a představuje současnou špičku v oblasti pneumatik pro pracovní stroje.

Autor: Jan Rybář
Foto: CASE Construction
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek