Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 5.5. – svátek slaví Klaudie

Prestižní ocenění pro vynálezce předchůdce smykem řízeného nakladače

Zveřejněno: 22. 3. 2023

Vynálezci prvního kompaktní nakladač na světě, bratři Cyril a Louis Kellerovi, byli v roce 2023 uvedeni do Národní síně slávy vynálezců (National Inventors Hall of Fame, NIHF) v USA. Tato prestižní instituce každoročně oceňuje vynálezce, podporuje kreativitu a rozvíjí ducha inovací a podnikání.

Kompaktní nakladač vynalazený bratry Kellerovými byl tříkolový se dvěma hnacími koly vpředu a kolečkem vzadu.

V 50. letech 20. století bratři Cyril a Louis společně provozovali malou dílnu a kovárnu v Minnesotě v USA, ve které vyráběli a opravovali stroje pro místní farmáře. Jeden z nich je oslovil s potřebou samohybného nakladače, který by byl dostatečně lehký, aby se dal zvednout do druhého patra stodoly, a dostatečně malý, aby dokázal sbírat materiál kolem opěrných sloupů stodoly. V roce 1957 zkonstruovali Kellerovi tříkolový nakladač se dvěma hnacími koly vpředu a kolečkem vzadu – předchůdce moderního smykem řízeného nakladače.

Bratři Kellerovi. Vlevo Cyril, vpravo Louis.
Bratři Kellerovi. Vlevo Cyril, vpravo Louis.

Nakladač zaujal pozornost společnosti Melroe Manufacturing Company (nyní Bobcat), která Kellerům nabídla, aby představili svůj vynález na jejím stánku na státním veletrhu v Minnesotě v roce 1958. Po úspěšném předvedení na veletrhu získala společnost Melroe Manufacturing Company exkluzivní výrobní práva na stroj na základě licenčních poplatků a najala bratry Kellerovy, aby doladili konstrukci a uvedli stroj do výroby.

Pro vylepšení konstrukce nakladače byla v roce 1960 přidána druhá sada hnacích kol v zadní části stroje. S pohonem všech čtyř kol se model M400 stal prvním opravdovým smykem řízeným nakladačem na světě. Řízení smykem popisuje jedinečný systém řízení, který umožňuje otáčení stroje v rozsahu své vlastní délky.

Joe Keller, Louisův syn, uvedl: „Nakladač Bobcat pozitivně ovlivnil životy tisíců zaměstnanců firmy, prodejců a obchodních partnerů a především zákazníků, kteří ho každý den používají při své práci. I když si nemusíme dopad tohoto stroje vždy uvědomovat, je nedílnou součástí našeho každodenního života – od použití v zemědělství, přes údržbu obcí, až po stavebnictví.

Autor: Bobcat1)
Foto: Bobcat

1) Redakčně upraveno.

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek