Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Na český trh vstupuje KOMAC, výrobce prémiového demoličního a překládkového příslušenství

Zveřejněno: 13. 9. 2023

Oficiální prodejce stavebních strojů CASE v České republice, společnost AGROTEC servis s.r.o., získala výhradní zastoupení značky KOMAC pro Českou a Slovenskou republiku. V portfoliu tohoto rodinného jihokorejského výrobce s tradicí od roku 1997 je zejména demoliční a překládkové příslušenství. Výrobce má po celém světě více než 80 dealerských zastoupení.

Hydraulické kladivo KOMAC 26 S z prémiové řady TOR. (foto: AGROTEC servis)

KOMAC se chlubí skvělým poměrem kvality a ceny a v nabízeném sortimentu najde zájemce několik odstupňovaných modelových řad bouracích kladiv, nůžek, drapáků nebo tiltrotátorů. Společnost AGROTEC zajišťuje nejen prodej a servis tohoto příslušenství, ale rovněž prodej náhradních a spotřebních dílů, montáž a poradenství.

Základem nabídky pro český a slovenský trh budou nepochybně hydraulická sbíjecí kladiva, která jsou dostupná ve dvou modelových řadách: standardní KB a prémiové TOR. V rámci KB řady se jedná o kladiva pro nosiče o hmotnosti od 0,7 do 70 tun, v případě řady TOR pak o nosiče od 12 do 85 tun. Kromě kladiv bude u AGROTECu k dostání také celá řada dalších typů příslušenství jako jsou demoliční, vydrcovací a dělicí kleště; dále sortýrovací, manipulační, polypové nebo překládací drapáky. O vybraných produktech si povíme více dále.

Testování hydraulického kladiva KOMAC v ČR. (foto: AGROTEC servis)
Testování hydraulického kladiva KOMAC v ČR. (foto: AGROTEC servis)

Hydraulická kladiva

Hydraulická kladiva standardní KB řady se dají použít pro většinu nosičů. K dispozici je 5 typů: S (Silence) jsou kladiva speciálně zapouzdřená ocelí pro nižší hlučnost. Hodí se zejména pro práci v zastavěných oblastech a v městech. Následují kladiva typu V (vertikální), H (horizontální), specializovaná kladiva VB (určena pro rýpadlo-nakladače) a kladiva SSL (pro kolové nakladače). Všechny mají seřiditelnou rychlost úderů (pro vyšší účinnost) a je možné u nich nastavit průtok, aby se pracovní nástroj dal přizpůsobit vícero druhům nosičů. Kladiva mají robustní a jednoduchou konstrukci, díky které se velmi snadno udržují; jsou kompaktní a dobře se s nimi pracuje ve stísněných prostorech. Výhodou jsou rovněž vyměnitelná pouzdra. Všechny mají standardní certifikaci Europe CE.

Technické parametry kladiv KOMAC
Technické parametry kladiv KOMAC

Prémiová řada TOR je určena do nejnáročnějších provozů a pro velmi intenzivní nasazení. Obecně tato kladiva vynikají dlouhou životností a precizním konstrukčním zpracováním, zajišťujícím maximální energii úderů. Jsou nabízeny ve variantách S (nízká hlučnost), V (vertikální) a H (horizontální). Pojďme se blíže podívat na jejich konstrukci. V hlavě kladiva je umístěno připojení hydrauliky (vstup a výstup) a plynový ventil. Tato kladiva mají ve standardní výbavě vestavěný systém automatického mazání, což jednak prodlužuje životnost a také usnadňuje používání. Všechna kladiva řady TOR mohou být po jednoduché úpravě (nosič je v takovém případě osazen kompresorem, který zajišťuje přívod tlakového vzduchu do těla kladiva) nasazována také pro práci pod vodou, a to dokonce ve velkých hloubkách. Umožňuje to konstrukce vzduchového zpětného ventilu, který je oddělen od pracovního prostoru pístu. Toto řešení zabraňuje mimo jiné i pronikání prachu do choulostivých částí nástroje. Regulační ventily, pomocí nichž se řídí průtok oleje a jmenovitý tlak v kladivu, jsou dobře přístupné a zároveň chráněné díky masivně provedenému pouzdru. Obsluha může jednoduše regulovat sílu kladiva a počet nárazů, čímž se zvyšuje efektivita práce a snižuje spotřeba stavebního stroje.

Všechna kladiva řady TOR mohou být po jednoduché úpravě nasazována také pro práci pod vodou.
Všechna kladiva řady TOR mohou být po jednoduché úpravě nasazována také pro práci pod vodou.

Akumulátor s pryžovou membránou je v horní části natlakovaný plynným dusíkem a v kompresní části je spojen s pracovním válcem. Systém pro tlumení nárazů účinně absorbuje zpětné rázy a spolu s hydraulickým systémem zvyšuje účinnost kladiva. Všechny důležité části kladiva drží čtveřice šroubů z vysokopevnostní oceli. Samotný pracovní nástroj – oškrt – je vyrobený ze speciální tepelně opracované slitiny. Podle typu nasazení jej lze objednat v provedení „špičák” (vhodný pro většinu demoličních prací, stavby silnic, inženýrské stavby), „dláto” (demolice, oddělování betonu, tunelové stavby), a v „tupém provedení” (pro typické lomařské práce).

Pokud mluvíme o technickém provedení kladiv řady TOR, nesmíme zapomenout na další jedinečná řešení: například otočné provedení ventilů pro připojení hydraulických hadic zabraňuje jejich poškození nebo nadměrnému opotřebení vlivem prohýbání a kroucení (dostupné u typu V); dále stojí za zmínku „nonstop” provedení zajišťovacího čepu nástroje (zabraňuje jeho poškození) nebo volitelná ochrana proti úderům naprázdno. Jako vůbec první výrobce na světě instaloval KOMAC automatický mazací systém pro kladiva typu V. Při detailnějším zkoumání portfolia kladiv od KOMAC jsme překvapeni, v jakém detailu výrobce při jejich konstrukci přemýšlí. Všechny klíčové komponenty jsou dobře přístupné, logicky rozmístěné a poskytují uživateli maximální komfort při obsluze a servisu. I kladiva řady TOR mají standardní evropskou certifikaci CE Europe a ISO; dále jsou držiteli certifikačního označení TÜV.

Jako standardní příslušenství ke kladivům jsou dodávány dva oškrty, dále montážní a plnicí sada, sada nářadí, návod k obsluze, katalog náhradních dílů a hydraulické hadice včetně rychlospojek. Ve většině případů je součástí dodávky i adaptační deska, spolu s montáží, odzkoušením kladiva a se zaškolením obsluhy. Tím se eliminují případné problémy, vznikající například nesprávným upnutím kladiva nebo špatným nastavením přídavného okruhu na nosiči.

Další příslušenství

Aby byl přehled v tuzemsku dostupných výrobků KOMAC přehledný, uvádíme ještě několik typů demoličního a překládkového příslušenství. To je vyráběno z vysoce kvalitních ocelových materiálů včetně otěruvzdorné oceli HARDOX 500. Vysokopevnostní konstrukce, vyměnitelné čelisti a kvalitní hydraulické prvky jsou zárukou dlouhé životnosti, kompaktní rozměry umožňují manipulaci v limitovaných prostorech.

Příslušenství KOMAC je vyráběno z vysoce kvalitních ocelových materiálů včetně otěruvzdorné oceli HARDOX 500. Na fotografii mini drtič (USA).
Příslušenství KOMAC je vyráběno z vysoce kvalitních ocelových materiálů včetně otěruvzdorné oceli HARDOX 500. Na fotografii mini drtič (USA).

Multi a mini-drtiče

Tyto robustní nástroje, určené pro drcení a stříhání ocelových produktů, jsou vyráběny pro nosiče s hmotnostní od 0,8 do 32 tun. Multi drtiče, osazené nejsilnějším typem pístnic, mají jednoduše vyměnitelnou pracovní čelist, díky které se dají používat v různých aplikacích. Tyto všestranné nástroje, jejichž konstrukce je mimořádně stabilní, lze využít i na lehčích nosičích. Mini drtiče pak najdou uplatnění zejména při rekonstrukci betonových budov a při demolicích nebo rekonstrukcích ve městech a obydlených oblastech. Velmi dobře se hodí pro demolice uvnitř budov, protože nevytváří při svém provozu žádné vibrace.

Pevný / Hydraulicky otočný pulverizer

Tyto pracovní nástroje, známé rovněž pod názvem vydrcovače, jsou určené pro sekundární demolici budov a recyklaci a poskytují uživateli nadstandardní výkon a stabilitu. V otočném provedení zapracovali konstruktéři zejména na vyztužení těla drtiče, aby se nekroutilo a nelámalo. Vyztužena byla rovněž pístnice a středová otoč. Pevný pulverizer s vysokou stabilitou je vybavený nejsilnějším typem pístnice. Pulverizery KOMAC jsou k dostání pro nosiče o hmotnostech od 18 do 32 tun.

Stříhací nůžky / mini-nůžky

Klasické stříhací nůžky v provedení s volnou rotací mají dvě masivní pístnice, vyrobené speciálně pro stříhání ocelové rámové konstrukce (typicky H-nosníky nebo válcované ocelové sloupy). Jsou multifunkční, protože čelisti se dají snadno vyměnit, stabilní a přitom si zachovávají nízkou hmotnost. U mini-nůžek použil výrobce na čelisti jednu z nejtvrdších dostupných otěrových ocelí – HARDOX 500 od výrobce SSAB. Houževnaté materiály jsou u mini nůžek také u čepů, které jsou navíc proti otěru chráněny chromovanou svrchní vrstvou. Čepy mají velký průměr, díky čemuž dobře rozkládají napětí. Zbývá jen dodat, že střihací nůžky jsou určené pro nosiče o hmotnostech od 1,2 do 32 tun.

Nůžky na šrot.
Nůžky na šrot.

Polypové drapáky

Pro nakládání se šrotem jsou určené polypové drapáky KOMAC, nabízené pro nosiče s hmotností 12–47 tun v objemech od 600 do 2 000 litrů. Polypové drapáky mají nízkou pracovní výšku a lze s nimi nakládat či vykládat do vysokých výšek. Mají vyměnitelné čelisti a pouzdra. Pro delší životnost jsou exponované části drapáku vyrobené z HARDOXu a tyče pístnic osazeny ochranným krytem. Volitelně lze drapáky vybavit funkcí volného otáčení (hydraulicky). Tyto nástroje jsou vhodné zejména pro manipulaci s velkým množstvím železného šrotu a starého papíru.

Polypové drapáky KOMAC jsou určeny pro manipulaci se šrotem.
Polypové drapáky KOMAC jsou určeny pro manipulaci se šrotem.

Rychloupínač

Jako zajímavost uvádíme také základní informace o konstrukci rychloupínače KOMAC. Ten je vybaven plně automatickým pojistným systémem s revolučním a patentovaným řešením, kdy je pojistný čep napájený elektřinou z rýpadla (nikoliv hydraulicky vedením). V případě odpojení elektřiny se pojistka automaticky přepne na ruční provoz. Zajímavostí je rovněž tělo vyrobené z jednoho dílu – nenajdeme tu žádné svary mezi střední a spodní deskou. Díky této konstrukci je napětí rozkládáno do dílu rovnoměrně a životnost tohoto upínače je údajně až 10krát vyšší, než u upínače se svařovanými díly. Rychloupínače KOMAC mají mimo to také další podstatnou výhodu a tím je všestrannost: lze je bez problému používat u strojů téměř všech značek.

Výrobce KOMAC má momentálně zastoupení prostřednictvím 80 světových dealerů, pravidelně vystavuje své novinky také na mezinárodních veletrzích.
Výrobce KOMAC má momentálně zastoupení prostřednictvím 80 světových dealerů, pravidelně vystavuje své novinky také na mezinárodních veletrzích.

Beranidla, frézy a rippery

Společnost AGROTEC servis chystá pro své zákazníky nabídku specializovaného příslušenství KOMAC. Sem patří zejména vibrační beranidla (zatloukače štětovnic, pilotů) s čelním úchopem, která jsou určena pro nosiče od 19 do 45 tun. Mezi jejich největší přednosti patří bytelné provedení a jednoduchá konstrukce. Dalším typem nabízeného příslušenství jsou skalní frézy, určené pro širokou škálu nosičů od 3 do 45 tun. Skalní frézy se odvděčí majitelům mini a midi rýpadel, protože rozšíří jejich využití i na další aplikace a ušetří jim tak náklady například za pořízení další techniky. Pro plošné rozrušování povrchů připravuje AGROTEC servis do nabídky vibrační rippery. Tyto efektivní pracovní nástroje s vysokou frekvencí úderů najdou využití u celé řady stavebních firem. Jsou určené pro nosiče o hmotnosti od 18 do 45 tun.

Závěr

Příslušenství KOMAC je dobrou volbou všude tam, kde se hlídá efektivita nákladů a rozumný poměr cena/výkon. Fakt, že se dealerství dostalo do rukou silné a zavedené firmy jakou je AGROTEC servis pak zákazníkům dává jistotu, že o ně bude postaráno po celou dobu užívání tohoto příslušenství a budou se moci spolehnout také na odbornou pomoc při výběru a následné montáži. Pro více informací se neváhejte obrátit na AGROTEC servis.

Autor: Jan Rybář
Foto: KOMAC nebo viz popisky
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek