Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Minirýpadlo Yanmar SV19 VT v rukách nadšence aneb když je bagrování koníčkem

Zveřejněno: 19. 4. 2022

V následující reportáži si představíme novinku z dílny japonského výrobce Yanmar, minirýpadlo SV19 VT s provozní hmotností 1 970 kilogramů. Tip na návštěvu v terénu jsme dostali od známého dealera stavebních strojů, společnosti ASbud Česká Republika z Rožnova pod Radhoštěm, která rýpadlo prodala Lukáši Hrachovcovi z Olomoucka. Za strojem jsme se vypravili do malé obce Hněvotín nedaleko hanácké metropole.

Lukáš Hrachovec a jeho nový pomocník Yanmar SV19 VT zachycený v Hněvotíně na stavbě veřejného osvětlení.

První jarní paprsky osvětlují typickou náves s nezbytným kostelem a stromořadím. Na jednom z chodníků narážím na nový Yanmar SV19 VT. Dobře udržovaný stroj je vybaven naklápěcí hlavou vlastní výroby (o které ještě bude řeč) a jako příslušenství si Lukáš Hrachovec vzal na tuto zakázku svahovací a drenážní lopatu. Spolu s kolegou dělají v Hněvotíně základy pro usazení sloupů veřejného osvětlení. „Pořád se tu něco zkrášluje a buduje, asi chtějí znovu vyhrát Vesnici roku,” poukazuje s úsměvem Lukáš Hrachovec na fakt, že Hněvotín se v roce 2016 stal vesnicí roku v Olomouckém kraji. Novopečený mladý majitel Yanmaru je jinak svérázný chlapík, ze kterého „bagrácké” nadšení přímo sálá.

Dělám to jako koníček. Tak jako někdo hraje počítačový hry, já jsem si koupil bagr,” vysvětluje. Zaměřuje se hlavně na menší obecní zakázky nebo na různé demoliční a terénní práce pro své známé. Hlavní náplní jeho podnikání je totiž výroba příslušenství pro stavební stroje, zejména pro malá a střední rýpadla. K této činnosti ho podle jeho slov dovedl nedostatek kvalitních a dostupných lžic na malé stroje, a proto se do jejich výroby pustil sám.

Lukáš Hrachovec se zabývá individuální výrobou a opravami příslušenství pro stavební stroje.
Lukáš Hrachovec se zabývá individuální výrobou a opravami příslušenství pro stavební stroje.

Dnes ročně expeduje na šest stovek kusů příslušenství; jeho specialitou jsou vedle svahovacích a drenážních lopat také naklápěcí hlavy. „Jen loni jsem jich do Česka a na Slovensko vyrobil čtyřiašedesát a většinu zakázek získávám na doporučení,” říká o svých prodejních úspěších. Výroba pracovního „nářadí” na míru ho rovněž sblížila s firmou ASbud, jež rovněž vybavuje některé své stroje jeho příslušenstvím.

Poznatky z praxe: Skvělé dosahy a velká síla

Minirýpadlo Yanmar SV19 VT se Lukášovi zatím velmi osvědčilo. V porovnání s jeho předchozím strojem (Schaeff TC 16) má vyšší výkon, větší hloubkový dosah a také některé konstrukční „vychytávky”, jimiž se tento bagřík liší od konkurence. „Líbí se mi, že podobně jako ve starém Schaeffu je i tady prostorná kabina, ze které je dobře vidět a ve které se cítíte pohodlně i při celodenní práci,” poznamenává nový majitel a dodává: „Jinak je tu vidět, jak šel celý vývoj dopředu.” Na mysli má zejména použité materiály, dílenské zpracování kabiny, podvozku nebo výbavu stroje. V Yanmaru zmodernizovali například rameno stroje. Plusem, jehož Lukáš zmiňuje hned několikrát, je umístění hydraulických válců a pístnic na horní straně výložníku a ramene. To má v praxi několik výhod. „Když máte pístnice nad toporem, nehrozí riziko přímého poškození a stroj má větší hloubkový dosah. S naklápěcí hlavou se tu dostanu do nějakých 3,05 metru, přičemž u podobných konkurenčních strojů se dosah pohybuje mezi 2,5 až 2,7 metru.” (stroj je ve výbavě Classic Plus s prodlouženým ramenem, poznámka redakce) Jak říká Lukáš, tuto vlastnost docení třeba při výkopech kanalizací.

Lukáš Hrachovec se zabývá individuální výrobou a opravami příslušenství pro stavební stroje. Příslušenství vyrábí na základě individuální poptávky. Mezi nejčastěji poptávané produkty patří svahovací a podkopové lžíce, naklápěcí hlavy, rychloupínače a lžíce s přidržovačem; dokáže vyrobit ale i třídicí lopaty, ripperové lžíce nebo uchycení pro vrtací zařízení. Výrobní portfolio je široké a reference jsou dostupné na webových stránkách www.lziceprobagr.cz.

Pokrok zaznamenal nový stroj také v síle a hydraulickém výkonu a to díky jedinečnému hydraulickému systému Yanmar ViPPS, který kumuluje hydraulické průtoky z jednotlivých čerpadel. Rýpadlo umí v případě potřeby výkon čerpadel sdružovat, takže pohyby jsou plynulé, odezva rychlá a při práci lze zároveň i pojíždět, aniž by docházelo ke ztrátám výkonu. „Když potřebujete hydraulickou sílu, máte ji hned k dispozici,” říká Lukáš Hrachovec a nabízí rovněž srovnání s jinými stroji: „U tohoto rýpadla můžete pracovat i na volnoběh a motor vám nezhasne. U staršího Schaeffu jsem vždy musel přidat otáčky motoru. Je to úplně jiná liga a líbí se mi, jak Yanmar využívá technologie z větších strojů i v této kategorii malých mašin.” Malý Yanmar si prý umí poradit i s hydraulickým kladivem a díky optimální kinematice a kvalitním pryžovým pásům je úroveň vibrací přenášených do kabiny zcela minimální.

Minirýpadlo s naklápěcí hlavou vyniká výbornými dosahy. Podle majitele jde o plnohodnotný pracovní stroj, ale v kompaktním provedení.
Minirýpadlo s naklápěcí hlavou vyniká výbornými dosahy. Podle majitele jde o plnohodnotný pracovní stroj, ale v kompaktním provedení.

Vymakaný do nejmenšího detailu

Co se týče výbavy, Yanmar SV19 VT má podle slov majitele všechno, co lze od takového stroje očekávat. Novinkou je integrovaný GPS systém pro „vzdálený dohled”, který Yanmar nabízí pod obchodním názvem Smart Assist. V době naší návštěvy byl systém právě aktivován, a nebyl tedy ještě k dispozici. Služba je objednána na pět let a umožní uživateli dohledávat si v telefonu nebo na počítači provozní informace včetně například aktuální polohy. Na stroji jsou výkonné LED světlomety a také výstražný maják, který si Lukáš instaloval svépomocí. V tomto ohledu také oceňuje výrobcem vzorně připravenou kabeláž. Kabina nabízí dostatek prostoru pro nohy i dobře řešené odkládací plochy včetně věšáku na bundu. Zatímco zvenčí se může kabina zdát poněkud malá, uvnitř je tomu naopak.

Yanmar SV19 VT – technické parametry.
Yanmar SV19 VT – technické parametry.

Když se usadíte v pohodlné sedačce a začnete si všímat jednotlivých detailů, vaší pozornosti neunikne vysoká kvalita dílenského zpracování nebo některé dobře řešené prvky (například jednoduchý systém otevírání bočního okna). Odpružení sedačky podle hmotnosti strojníka lze nastavit dobře přístupným velkým otočným knoflíkem mezi nohama. Ještě níže, pod uzavíratelným krytem, je pod sedačkou umístěna baterie s nouzovým vypínačem. I při mé výšce bezmála 190 centimetrů jsem neměl problém s nastupováním do kabiny nebo vystupováním ven.

Boční konzole s joysticky a odkládací plocha.
Boční konzole s joysticky a odkládací plocha.

Shrnutí

V případě nového Yanmaru máte v rukách univerzální stroj, který díky prodlouženému výložníku a konstrukci pístnic dosáhne dál a hlouběji a přitom má technologie jako mnohem větší stroje,” shrnuje své zkušenosti Lukáš Hrachovec. Při práci mu také pomáhá naklápěcí hlava, jež se pohybuje v rozsahu 90 stupňů na každou stranu a lze na ni instalovat různé příslušenství. Naklápěcí hlavu, díky které se efektivita pracovního stroje ještě zvyšuje, považuje nový majitel dnes už za samozřejmost. Celkovou spokojenost podtrhuje i spolupráce s dealerem, firmou ASbud, jež trvá od roku 2018. Lukáš oceňuje bezproblémovou komunikaci – většinu věcí prý vyřeší po telefonu, a co se řekne, vždy platí. „Když něco potřebujete, vyřídí to rychle. Nepřehazuje si vás tu padesát lidí jako v některých jiných velkých společnostech,” shrnuje spolupráci s ASbudem Lukáš Hrachovec.

Minirýpadla Yanmar ve zkratce

Nová řada minirýpadel Yanmar (modely SV15-17-19 VT) se vyznačuje zejména nově řešenou konstrukcí výložníku a ramene, která vychází z osvědčeného a patentovaného řešení výrobců Schaeff a Terex. Základem je umístění hydraulických válců na horní straně výložníku/ramene, což zlepšuje manévrovací prostor stroje při nakládce, zvyšuje hloubkový dosah a omezuje riziko poškození hydrauliky. Hydraulické hadice jsou navíc rovněž schovány uvnitř konstrukce, takže nehrozí jejich mechanické poškození.

Rýpadla Yanmar se nedávno představila v červeném laku, který nahrazuje původní žlutý.
Rýpadla Yanmar se nedávno představila v červeném laku, který nahrazuje původní žlutý.

Nová minirýpadla se mohou dále pochlubit vylepšeným designem kabiny a motorového prostoru, výkonnějším motorem (13,1 kW), ale zejména pokročilým hydraulickým systémem, umožňujícím pracovat plynuleji, rychleji a s větší škálou příslušenství. Jde o tovární hydraulický systém ViPPS, kdy v případě potřeby dochází ke sdružování výkonu čerpadel.

Společnost ASbud Česká Republika, s. r. o., se specializuje na dovoz, servis a prodej stavebních strojů Yanmar, Schaeff, Hidromek, D‘Avino, Messersi, LOCUST, Ammann a Terex. Působí po celé České republice a také na Slovensku. Obrat společnosti, počet zaměstnanců, ale i regionálních servisních a prodejních partnerů se rok od roku zvyšuje. Dbají tu na dobré vztahy se zákazníky, s partnery, bankami nebo veřejnými institucemi. V Rožnově pod Radhoštěm pravidelně pořádají předváděcí akce, které jsou v regionu velmi oblíbené. Pro získání aktuálních nabídek a novinek společnosti doporučujeme požádat o jejich pravidelné zasílání formou newsletteru na adrese marketing@asbud.cz.

Minirýpadla mají rovněž extrémně stabilní pásové podvozky s proměnlivou šířkou a vylepšenou kinematiku. Vývoj nových rýpadel probíhá v Japonsku a montáž pak v zemích EU. Společnost ASbud k nim zajišťuje veškerý servis včetně dodávek náhradních dílů. Běžné díly drží skladem, většina ostatních je pak rychle dostupná skrze centrální sklady Yanmaru ve Francii a Německu.

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek