Dnes je 27.7. – svátek slaví Věroslav

Minibagr Takeuchi TB320 s největším hydraulickým výkonem ve své třídě

Zveřejněno: 31. 5. 2024

Autorizovaný dealer VLW, spol. s r. o., který na český trh přináší stavební stroje Takeuchi, nedávno svým zákazníkům představil zbrusu nový stroj japonského výrobce, tentokrát z kategorie minirýpadel s konvenční zádí. Model Takeuchi TB320 je již možné si prohlédnout na pobočce VLW ve Zlíně a my vás s ním podrobněji seznámíme.

Takeuchi TB 320 v showroomu společnosti VLW ve Zlíně-Malenovicích.

Nezáleží na tom, co z montážních linek Takeuchi vyjede – jestli dvanáctitunová kolovka pro velkou stavební firmu nebo tunový minibagřík, který si odveze kutil na melouchy někam na chalupu. Tak či tak si nový majitel může být jist, že dostává do rukou dostatečně silný, prémiově vybavený stroj, který je v řadě parametrů s ostatními konkurenty vlastně neporovnatelný. Přesně takový je i nový model TB320 s provozní hmotností 2 060 kilogramů.

Zpracování zase „za jedna“

Design nového modelu nehýří extravagancí, protože výrobce podřídil vzhled praktičnosti a využitelnosti. Rýpadlo v kabinovém provedení (k dispozici je také varianta se stříškou) zaujme bohatým prosklením – zejména přes rozměrné čelní sklo protažené až k podlaze má strojník výtečný výhled na prováděnou práci. Také nastupování je výrazně jednodušší; robustní dlouhé madlo po levé ruce poskytne oporu i menším postavám. Na střeše minirýpadla je umístěna trojice LED světlometů a masivní oka pro uchycení lana. „Kastle“ rýpadla je jednoduchá, nikde nic nevyčnívá a nevybočuje. Do motoru se dostanete klasicky zezadu, a to pomocí širokého krytu, který se otevírá směrem nahoru. Na boku najdeme menší dvířka ve tvaru křídla, za nimiž se ukrývají dobře přístupné servisní body. Pochvalu si zaslouží umístění ruční mazačky, která se nachází na boku v úrovni pasu, opět pod jednoduše otevíratelným krytem. Potěšitelná je rovněž absence jakýchkoli levných plastů, a to i u takových detailů, jako jsou kličky, dvířka a podobně. Takeuchi je zkrátka v tomto směru „stará škola“, a všude tak najdeme pouze poctivou ocel.

Síla se ukrývá v detailech. Všimněte si vkusné průhledové měrky vedle nádrže na hydraulickou kapalinu.
Síla se ukrývá v detailech. Všimněte si vkusné průhledové měrky vedle nádrže na hydraulickou kapalinu.

Malý, ale šikovný. Zvládne více než jiní!

Zmíněnou praktičnost stroje asi nejlépe dokládá hydraulicky roztažitelný pásový podvozek. Při nejmenší rozteči se rýpadlo pohybuje v šířce 980 milimetrů, což se hodí zejména v omezených prostorech, podél zdí nebo při pohybu po chodnících. Pokud je ale potřeba větší stabilita, například při nakládání na volné ploše, může si strojník podvozek snadno roztáhnout, a to až na celkovou šířku 1 370 milimetrů. Praktické je také horní vedení hydraulických válců, včetně hlavního zvedacího. Výrobce tak myslel i na ty, kteří s rýpadlem budou sekundovat na větších stavebních projektech, jako jsou třeba demolice objektů, kde je zvýšené riziko poškození válce se spodním uložením.

Takeuchi TB 320 s naklápěcí hlavou je možné si u VLW také zapůjčit k vyzkoušení.
Takeuchi TB 320 s naklápěcí hlavou je možné si u VLW také zapůjčit k vyzkoušení.

Použité materiály, konstrukce stroje s konvenční zádí a velmi výkonná hydraulika dělají z tohoto malého rýpadla siláka s mimořádnou zvedací silou. Podíváme-li se pod kapotu, najdeme tam osvědčený tříválec Yanmar 3TNV70 o výkonu 12 kilowattů. Skutečnou lahůdkou, jak to ostatně u Takeuchi bývá, je hydraulický systém stroje. Ten je tvořen až čtyřmi přídavnými hydraulickými okruhy se čtveřicí samostatných čerpadel (dvě axiální pístová a dvě zubová). První, druhý a čtvrtý okruh má proporcionální ovládání; volitelný třetí okruh je určen pro rychloupínač.

Naddimenzovaný hydraulický výkon umožňuje obsluze používat rýpadlo i v aplikacích, které nejsou pro takto malé stroje běžné, a třeba i se sofistikovanějšími hydraulicky poháněnými typy příslušenství. „V prvním pracovním okruhu má obsluha takzvaně pod palcem hydraulický výkon až v hodnotě čtyřicet litrů za minutu, což je v tomto segmentu strojů naprosto bezkonkurenční,“ říká Daniel Vogel, obchodní ředitel společnosti VLW, a doplňuje: „Okruh je proporcionálně řízen pomocí kolébkového spínače na levém joysticku, pomocí něhož si obsluha přidává nebo ubírá výkon. Je to řešení známé u větších a silnějších bagrů a pro strojníka je takové ovládání velmi pohodlné a přirozené.

Takeuchi TB320 technické parametry.
Takeuchi TB320 technické parametry.

Do detailu promyšlená kabina

Nová kabina rýpadla TB320 poskytuje díky své výbavě komfort, na který jsme zvyklí u mnohem větších strojů. Odpružená, nastavitelná sedačka, výkonné topení s funkcí odmrazení skel, 12V zásuvka, loketní opěrky, rádio s Bluetooth, nový panel s 3,5palcovým displejem nebo dvojice ergonomicky povedených joysticků – nic z toho uvnitř této novinky nechybí. Kabina je navíc prostorná, zejména v oblasti nohou. Líbí se nám již zmíněné protažené čelní sklo; díky dobrému výhledu má strojník pocit lepšího kontaktu s děním venku. Vnitřky strojů Takeuchi patří k tomu nejlepšímu, co je v současnosti v třídě minibagrů k mání, alespoň co se ergonomického zpracování a celkového komfortu týče. Na rozdíl od automobilek nás naštěstí výrobci strojů včetně Takeuchi neobtěžují nevzhlednými monstrózními tablety, přilepenými někde na přístrojové desce, takže stěrače, klakson a další podobné funkce se tu ovládají tlačítky. Tady je svět ještě v pořádku!

Pracoviště strojníka v TB320 se vyznačuje přehledností a prostorem. Na velmi vysoké úrovni je použitý materiál a zpracování.
Pracoviště strojníka v TB320 se vyznačuje přehledností a prostorem. Na velmi vysoké úrovni je použitý materiál a zpracování.

Stačí zavolat a bagr může být váš

Takeuchi TB320 s konvenční zádí je plnohodnotné minirýpadlo, které lze díky špičkovému výkonu použít v řadě odvětví. Jde o stroj s poctivě zpracovanými detaily, bohatou výbavou a velkými možnostmi rozšiřitelnosti. Společnost VLW má již několik kusů na skladě a v případě zájmu vám rýpadlo nakonfiguruje přesně podle vašich potřeb. Po dohodě je také možné si tuto novinku prohlédnout v areálu firmy ve Zlíně v ulici Žleby. Na náš Facebook jsme rovněž umístili krátké video, které o tomto stroji ve VLW natočili. V případě zájmu o bližší informace kontaktuje společnost VLW.

 

Nové

Bobcat na Demo Days 2024 prezentoval více než 90 novinek

Zveřejněno 24.7. Jak se již stalo dobrým zvykem, ani letos zástupci redakce Stavební techniky na akci Bobcat Demo Days, určené pro zákazníky, obchodní partnery a novináře, nechyběli. Na testovacím polygonu, hned vedle výrobního závodu v Dobříši, čekala příchozí… celý příspěvek

Nové materiály zvyšují užitnou hodnotu výrobků RENOMAG

Zveřejněno 22.7. Lžíce, lopaty a další přídavná zařízení jsou alfou a omegou produktivity každého pracovního stroje. Je spočítáno, že správným výběrem materiálu a technologického způsobu jeho zpracování může provozovatel stroje ušetřit s příslušenstvím RENOMAG… celý příspěvek

Spolehlivé světlo pro profesionály

Zveřejněno 19.7. Nebojte se pracovat i po setmění! Kvalitní přídavná dálková a pracovní světla OSRAM LEDriving® zajistí perfektní osvětlení i v těch nejhorších světelných podmínkách, takže se práce nemusí zastavit ani v nočních hodinách. celý příspěvek