Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Letos je to 50 let, co do Československa přišly americké stroje Caterpillar. Chyběla nám technika na stavbu dálnice D1

Zveřejněno: 2. 10. 2019

Ačkoliv historie firmy Caterpillar zasahuje už do osmdesátých let 19. století, dostaly se její specificky žluté stroje do Československa až v roce 1969. Tehdy vláda zjistila, že v zemi chybí technika potřebná pro budování liniových staveb, přehrad nebo při povrchové těžbě uhlí. Dostatečně silné stroje se navíc nevyráběly v žádné ze zemí bývalého východního bloku.

Pásové rýpadlo Cat 235 bylo představeno v roce 1973. Stroj měl kompletně hydrostatický pohon a v několika řadách (235, 235B, 235C & 235D) se vyráběl až do roku 1994

Historie firmy, která dnes nese jméno Caterpillar, zasahuje až do osmdesátých let 19. století a spadá do konce éry výlučného používání zvířecí tažné síly v zemědělství. Tehdy, v roce 1890, představil Benjamin Holt, jeden z klíčových mužů společnosti, parní stroj určený pro farmáře. Brzy se ale ukázalo, a Holt to rychle pochopil, že hlavní trh leží v oblasti dopravy. Vznikl proto tažný stroj, který dokázal přepravovat 40-50 tun nákladu rychlostí 3 míle za hodinu.

Půda v oblasti delty Mississippi, na které farmáři stroje používali, se za dešťů měnila v močály a bažiny. Holt tehdy přišel na nápad použít místo kol pásy. Nejednalo se o myšlenku novou, technologie výroby pásů ale doposud nebyla dovedena do takového stavu, aby umožňovala praktické využití. V roce 1904 byl testován první Holtův pásový traktor, který následně našel místo na jeho rodinné farmě. Záhy po provedení testů pásového traktoru Holt vymyslel a zavedl obchodní značku Caterpillar.

Zajímavost: Na bázi Holtova amerického traktoru Caterpillar vznikl v německé továrně prototyp housenkového traktoru, který následovaly modely Hanomag WD Z 25, WD Z 28 a WD Z 50. Licenci od Hanomagu v roce 1925 zakoupila továrna Breitfeld a na jejím základě postavila následujícího roku 1926 prototypy označené BD 25 a BD 30. Dá se tedy říci, že vliv na Československou stavební techniku měl Caterpillar daleko dříve, než se k nám dostaly první stroje. Více o historii spojené se značkou Hanomag se dozvíte například v článku Hanomag WD Z 28 a 50. Paralelní příběh prvního německého, českého a sovětského pásového traktoru nebo Počátek licenční výroby pásových traktorů Hanomag WD Z 28 a 50 v Československu a v SSSR.

Stroje Caterpillar v Československu

Šedesátá léta 20. století se celosvětově nesla ve znamení dosud nevídaného rozmachu - stavěly se desetitisíce kilometrů nových dálnic i obrovská letiště. Znásobila se potřeba surovin, energie a vody, vznikaly nové doly, stavěly se elektrárny a přehrady. Zkrátka bylo potřeba mnohem větší množství strojů. U nás tomu nebylo jinak a vláda při rozhodování o významných liniových stavbách, budování přehrad a povrchové těžbě uhlí zjistila, že v zemi chybí potřebná technika. Žádná země bývalého východního bloku navíc nevyráběla dostatečně silné stroje, které by svým výkonem odpovídaly nárokům pro taková zadání (stroje naší dobové produkce dokumentujeme například v článku VÚSZ Brno – 40 let užitečného vývoje komponentů a strojů pro stavebnictví a armádu). Bylo tedy rozhodnuto o dovozu těžké stavební techniky ze západu.

Pásový dozer D9L (na fotografii) uvedený v roce 1980 navazoval na předchozí model D9H. Pracoval v Severočeských dolech
Pásový dozer D9L (na fotografii) uvedený v roce 1980 navazoval na předchozí model D9H. Pracoval v Severočeských dolech

V září 1969 je proto založena společnost Phoenix Praha, která se stává oficiálním dealerem amerických stavebních strojů Caterpillar v Československu. Nyní je to tedy přesně 50 let od okamžiku, kdy se známé žluté stroje dostaly i k tuzemským strojníkům.

Zajímavost: V roce 1970 zakoupil tehdejší PZO MARTIMEX (Podnik Zahraničního Obchodu) pro VHJ ZŤS licenci na výrobu rypadel Poclain řady „T”. V Martině a následně v Dubnici nad Váhom tak startuje domácí produkce rýpadel; nejprve Poclainů a následně tzv. „déháček“. Více v článcích Od Poclainu k Dháčkům. Výroba prvních rypadel v Martině a Cesta k Dháčkům. Přesun výroby Poclainů do Dubnice nad Váhom a jejich dobová konkurence.

První stroje překvapily výkonem, nebývalou spolehlivostí a především bezkonkurenčním servisem, který se s nimi automaticky vázal. V době, kdy celá řada výrobků patřila k nedostatkovým a na některé zboží se muselo čekat i měsíce, byly například dodávky náhradních dílů zajištěny do druhého dne. Komponenty sice neputovaly přímo z Ameriky, ale i tak představovaly tyto služby něco ne zcela obvyklého, jak vzpomíná Josef Mixa, tehdejší ředitel firmy: „V našich podmínkách bylo průlomové objednávání chybějících komponentů prostřednictvím telefaxu. Doručení probíhalo letecky z centrálních skladů v Belgii. Díky této službě se nestalo, že by některá z klíčových staveb stála kvůli závadě.“ Pamětníci si také vybaví školení posádek, poskytování polního servisu a pravidelnou údržbu poskytovanou přímo dovozcem.

Jeden z prvních strojů u nás, kloubový kolový nakladač 988, se vyráběl od roku 1963. V té době se jednalo o největší nakladač Caterpillar, disponoval výkonem 325 koní a mohl být vybaven lopatou o objemu 6 kubických yardů (cca 4,5 m3)
Jeden z prvních strojů u nás, kloubový kolový nakladač 988, se vyráběl od roku 1963. V té době se jednalo o největší nakladač Caterpillar, disponoval výkonem 325 koní a mohl být vybaven lopatou o objemu 6 kubických yardů (cca 4,5 m3)

Caterpillary jsou od té doby k vidění na celé řadě staveb. Podílely se na budování komunikací včetně první československé dálnice D1, která od roku 1980 bez přerušení propojila Prahu s Bratislavou, pomáhaly se stavbou továren, chemiček, elektráren i sídlišť, pracovaly v dolech, zajišťovaly nakládky a vršily materiál na velkých přehradách. Díky špičkové péči dokázaly i v tvrdých a nehostinných podmínkách překonat svou životnost až dvojnásobně. Některé z nich fungují dodnes.

Změny po roce 1989

Poté, co se v roce 1989 československý trh otevřel světu bylo zřejmé, že transformaci se nevyhne ani zastoupení značky Caterpillar. Kapitálově tak do firmy vstupuje německá společnost Zeppelin Metalwerke GmbH, která zajišťuje prodej a servis téže značky u našich západních sousedů. Od roku 1991 československé zastoupení mění název na Phoenix-Zeppelin. Následně se společnost rozrůstá o nová střediska a začíná techniku půjčovat.

Důležitý je i rok 2013, kdy Zeppelin GmbH odkupuje od Caterpillar Global Mining LLC důlní divizi v Ostravě-Radvanicích. Následně, v roce 2014, předává Josef Mixa zbývající podíl v Phoenix-Zeppelin do rukou německého koncernu Zeppelin GmbH, čímž vzniká dnešní podoba firmy pod značkou Zeppelin CZ.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Zeppelin CZ, archiv redakce
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek