Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

Kubota na veletrhu Bauma 2022: Nová řada minirýpadel, telematika a experimenty s HVO

Zveřejněno: 29. 9. 2022

Výrobce malých a středních rýpadel Kubota v tiskových materiálech představil, na co se mohou na podzim návštěvníci veletrhu Bauma v Německu těšit. Stavební technika jako hlavní mediální partner této akce v České republice přináší souhrn toho nejzajímavějšího.

Největším strojem v kategorii rýpadel do 5 tun je model KX060-5

Vzato od konce, snaha všech světových výrobců v ekologickém „zápasu” o minimalizaci vypouštěných škodlivin nabrala v Kubotě podobu experimentu s alternativními palivy. Tím vyvoleným je v tomto případě hydrogenovaný rostlinný olej, známý pod zkratkou HVO. Palivo, vyrobené z hydrogenovaných olejů rostlinného původu (jako surovina může být použitý řepkový olej, slunečnicový olej nebo olej ze sójových bobů; odpadní oleje a některé živočišné tuky) je zajímavou alternativou k motorové naftě; měřeno z hlediska emisí skleníkových plynů je na tom až o 90 % lépe.

Výrobce Kubota v současnosti testuje pětici různých strojů, které jsou poháněné tímto kapalným palivem na biologické bázi. V rámci testu jsou řídicí jednotky motorů vybaveny speciálními čidly, které dodávají do centrály provozní data. Ta jsou pak následně týmem expertů vyhodnocována a porovnávána s daty z motorů, spalující klasický diesel. Cílem pokusu je ověřit si použitelnost HVO v reálném provozu. Výhodu určitě je, že testované palivo splňuje evropskou normu E15940 a Směrnici o kvalitě paliva, takže nejsou potřeba žádné dodatečné úpravy motorů. Použití HVO s sebou nese i další výhody, palivo má vyšší index filtrovatelnosti a je dobře spalováno i při velmi nízkých teplotách.

Expozice Kubota na veletrhu Bauma 2022

Společnost Kubota představí široké veřejnosti své inovativní produkty a koncepty na svém výstavním stánku na volné ploše FN1019/1. A to pod heslem „Řešení, která fungují”.

Optimalizace provozu skrze telematiku

Návštěvníci veletrhu se budou moci dále seznámit s novým portálem pro vzdálenou správu strojů Kubota KX080-4a2 (další by měli následovat). Portál slibuje přístup k provozním informacím, a to odkudkoli. Stačí PC, notebook, tablet nebo chytrý telefon. V souhrnu zobrazovaných dat najdeme vše, co je potřeba pro efektivní správu stroje nebo rovnou celých flotil: tedy servisní intervaly, využití strojů v čase (%), provoz bez zátěže, chybovou diagnostiku (kódy), aktuální polohu strojů, spotřebu PHM, teplotu chladicí kapaliny, oleje nebo i historii regenerace DPF filtru.

Vzdálená správa strojů Kubota slibuje přístup k provozním informacím, a to odkudkoli.
Vzdálená správa strojů Kubota slibuje přístup k provozním informacím, a to odkudkoli.

Potěší i poslední dobou oblíbená funkce zónového monitorování (tzv. „geofencing”), kdy uživatel vymezí zóny, v rámci kterých se daný stroj může pohybovat. V případě aktivace nové telematiky může zákazník rovněž využít pětileté prodloužené záruky v rámci programu Kubota Care. Ten nabízí značnou míru individualizace, zákazník si může například dle své potřeby rozhodnout o využití servisních hodin. Nová prodloužená záruka se vztahuje na všechny neočekávané závady.

Nová mini-rýpadla: více síly a ocenění za design

Z hlediska produktových novinek v nabídce značky Kubota bude na Baumě představena kompletní nová řada mini-rýpadel s označením -5. Ta zahrnuje modely KX060-5, U56-5, U50-5, K008-5 a U10-5. Nová rýpadla vycházejí vstříc požadavkům současné generace strojníků, mají větší kabiny, jsou lépe odhlučněné, mají dokonalejší ovládání a v neposlední řade také inovovaný vnější design odpovídající současným normám. Modely KX060-5, U56-5 a U50-5 jsou nadále k dispozici ve variantě se zkrácenou zádí (tzv. „kompakty”) nebo s konvenčním provedením zadní části.

Nová řada mini-rýpadel zahrnuje modely KX060-5, U56-5, U50-5, K008-5 a U10-5.
Nová řada mini-rýpadel zahrnuje modely KX060-5, U56-5, U50-5, K008-5 a U10-5.

Největším strojem v kategorii bagrů do 5 tun je minirýpadlo KX060-5. K jeho výbavě patří dva proporcionálně řízené přídavné okruhy, systém pro nastavení hydraulických průtoků, jeřábový hák nebo výkonná klimatizace. Model U56-5 dostal výkonnější motor a v rámci celé nové řady má nejmenší poloměr otáčení. Mini-rýpadlo U50-5 bylo navrženo jako tzv. „startovací” stroj, vhodný zejména do nájemních flotil půjčoven. Modely Kubota K008-5 a U10-5 nahrazují oblíbené K008-3, U10-3 a U10-3SL, mají výkonnější motory Kubota splňující emisní normu Stage EU V. Výrobce slibuje skvělý poměr hmotnosti a výkonu; šířku pásů lze upravit až na pouhých 0,7 metrů (K008-5) nebo na 0,75 m (u kompaktu U10-5), což zvyšuje průjezdnost stroje v úzkých prostorech.

Zajímavostí je rovněž ocenění v prestižní designérské soutěži Red Dot v kategorii produktový design. Pomyslnou sošku si v roce 2021 odnesla hned tři rýpadla nové pětkové řady Kubota.

Další informace o všech těchto novinkách jsou k dispozici na webových stránkách výhradního dealera značky Kubota v ČR, společnosti STAVES s.r.o.

Autor: Kubota
Foto: Kubota
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek