Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Drží slovo i férové ceny aneb Jak hodnotí spolupráci s JH Stroje zákazníci

Zveřejněno: 22. 10. 2022

Mladoboleslavská firma JH Stroje s. r. o. se na stránkách našeho časopisu objevuje poměrně často. Rodinná firma už svou působností překročila hranice Středočeského kraje, věrné zákazníky dnes má od Ostravy až po jižní Čechy. Jádro firmy tvoří prodej a servis stavební mechanizace, především značek Ammann, Locust a Yanmar, dále se společnost věnuje prodeji náhradních dílů, půjčování stavební techniky a v neposlední řadě také individuálnímu dovozu strojů od zahraničních partnerů. Abychom si udělali představu o komplexnosti firmy JH Stroje, mluvili jsme s několika jejími zákazníky a požádali je o zhodnocení spolupráce.

Yanmar ViO 33 od JH Stroje nasazený na stavbu vodovodního řadu v Mladé Boleslavi.

Za prvním vytipovaným zákazníkem jedeme do Bezručovy ulice v centru Mladé Boleslavi, kde probíhá stavba nového vodovodního řadu. Pod taktovkou ji má Václav Kyznar, majitel stejnojmenné firmy Kyznar, s.r.o., který spolupracuje s JH Stroje zhruba sedm let. Od této firmy si pořídil již několik strojů, mezi jinými například vibrační pěch a desku Ammann a před dvěma lety minirýpadlo Yanmar ViO33 (bylo dodáno spolu s hydraulickým kladivem), jež máme možnost vidět přímo na stavbě v akci.

Společnost Václava Kyznara se zabývá zemními pracemi, stavbou vodovodů, kanalizacemi, pokládkou zámkové dlažby, ale rovněž třeba rekultivacemi rybníků. Jak potvrzuje sám majitel, práce je hodně a je nasmlouvaná dlouho dopředu. I proto často využívají služeb půjčovny JH Stroje, která jim pomáhá flexibilně dodávat potřebnou techniku. Z půjčovny si na stavby nejčastěji berou vibrační desky a pěchy (Ammann), kolový dumper, minirýpadla Yanmar, ale také příslušenství jako například hydraulická kladiva. „Jsou blízko a fungují spolehlivě. Ať jde o zápůjčku stroje, nebo o servis, všechno funguje na zavolání,” líčí svou zkušenost Václav Kyznar. „Rovněž mi pomohli s dodáním použitého, ale kvalitního a spolehlivého rýpadla Takeuchi TB260,” dodává Kyznar. Dodat použitý stroj dle přání zákazníka není žádný problém. Firma JH Stroje podniká v branži přes dvacet let a za tu dobu si vybudovala síť spolehlivých kontaktů po celé Evropě.

V náhradních dílech těžko konkurovat

Další ze zákazníků na nás čeká přímo v sídle firmy JH Stroje v Bezděčíně. Je jím zkušený servisní matador Jaroslav Stehlík se svými dvěma syny. Společně provozují stejnojmennou firmu, která se zabývá komplexním servisem stavebních strojů a manipulační techniky. Republiku křižují ve dvou plně vybavených dodávkách a servisují stavební stroj. Provádí záruční servis nových strojů, ale také pozáruční servis starší techniky. Do rozvoje své firmy investují nemalé prostředky; pořídili například diagnostický software pro nejnovější stroje. Jak je patrné ze slov Jaroslava Stehlíka, firma JH Stroje je pro ně stabilním a spolehlivým dodavatelem veškerých náhradních dílů ke strojům. Mezi stovkami dodaných dílů jich nejvíce náleží ke strojům UNC, Locust, Yanmar nebo Ammann. „Když nám zákazník zavolá s nějakým problémem, většinou jsme schopni odhadnout závadu a voláme sem do Bezděčína, které díly nám mají nachystat k opravě,” nastiňuje Jaroslav Stehlík, jak vypadá typická zakázka, a dodává: „Když tušíme závadu třeba na převodovce, vezmeme si ji od JH Stroje celou, a pokud některé díly nevyužijeme, můžeme je pak vrátit.” Tato praxe ukazuje, jakou důvěru k sobě oba podnikatelé mají.

Společná fotka v Bezděčíně. Zleva Jiří Stehlík, Jiří Husák starší, Jaroslav Stehlík, Jiří Husák mladší, Jaroslav Stehlík mladší.
Společná fotka v Bezděčíně. Zleva Jiří Stehlík, Jiří Husák starší, Jaroslav Stehlík, Jiří Husák mladší, Jaroslav Stehlík mladší.

V případě servisních zásahů v terénu je nejdůležitější rychlost. Aby zákazníci nemuseli na vybrané náhradní díly čekat, disponuje firma JH Stroje širokou škálou položek skladem. V případě „úencéček” a „locustů” jde například o komponenty do převodovek, běžné spotřební díly, jako jsou filtry a náplně, a dále pak čepy, pouzdra, ložiska nebo celé pístnice. Jak potvrzuje jednatel firmy Jiří Husák mladší, najdou se ve skladech i náhradní kabinová skla, pneumatiky a disky kol. Specialitou JH Stroje je dále veškeré příslušenství k těmto smykem řízeným nakladačům. Spolupracují tu s jedním tuzemským výrobcem a v rekordně krátkých lhůtách jsou schopni zákazníkovi ke stroji expedovat lopaty, paletizační vidle nebo rychloupínače.

Dobré kontakty i ceny

O tom, že se firma JH Stroje úspěšně etablovala i za hranicemi svého domovského regionu, svědčí další zákazník – společnost KNB servis, s.r.o., ze západočeského kraje, se sídlem v obci Plešnice. Doménou firmy jsou opravy starších čelních nakladačů KNB 250, nicméně servisují i řadu dalších osvědčených strojů (UNC, DH, Zetor aj.). Společnost se zabývá také generálkami převodovek Allison a ZF, opravami hydraulických válců a dalšími servisními činnostmi. „Často sháníme díly na internetu, kde jsme si všimli lopat a rychloupínačů na ‚locusty' od JH Stroje za rozumnou cenu. To nás k nim vlastně dovedlo,” vzpomíná na začátky spolupráce majitel KNB servisu Pavel Bouda. „Mají dobré kontakty na dodavatele a umějí sehnat i hůře dostupné díly. Navíc jsou cenově přijatelnější než mnohé bazary. Prostě slušní lidé,” chválí spolupráci Pavel Bouda.

Cestu ke společnosti JH Stroje našel také Stanislav Kratochvíl z Třebíče. Firma pod jeho jménem staví na Třebíčsku chodníky, kanalizace, opěrné zdi nebo základové desky. „Hledal jsem na internetu nějaké díly ke smykem řízeným nakladačům, a tak jsem se spojil s firmou JH Stroje,” vypráví o začátcích spolupráce Stanislav Kratochvíl. Postupně začal objednávat z Bězděčína novu hutnicí techniku (vibrační desky, válec Amman) a nové nebo starší stavební stroje. „Dá se říci, že současná spolupráce už je na kamarádské úrovni, takže vzdálenost mezi oběma firmami neřeším,” dodává Stanislav Kratochvíl. V současnosti už prý nabídky jiných firem odmítá a obrací se rovnou na JH Stroje. Posledním přírůstkem z JH Stroje do jeho strojní flotily je 2,5tunový válec Ammann a dvě pásová rýpadla Yanmar (6 a 1,7 tuny).

Vibrační technika Ammann patří ke stálicím v sortimentu JH Stroje, ať už se jedná o prodej nové techniky nebo půjčovnu. Tuto vibrační desku zapůjčili Husákovi na stavbu vodovodního řadu.
Vibrační technika Ammann patří ke stálicím v sortimentu JH Stroje, ať už se jedná o prodej nové techniky nebo půjčovnu. Tuto vibrační desku zapůjčili Husákovi na stavbu vodovodního řadu.

Co dál? Posílení půjčovny a skvělé ohlasy na nakladač

Úspěšné působení společnosti JH Stroje jde ruku v ruce s rostoucími investicemi do poskytovaných služeb. Nejvíce je to vidět na půjčovně strojů, která v posledních letech prochází zásadnější obměnou. Z letošních novinek stojí za zmínku pořízení nového pásového minidumperu Yanmar C08-A Power Plus s nosností 800 kilogramů nebo doplnění portfolia o kompaktní kolový nakladač Kramer 5065. Ten se za relativně krátkou dobu osvědčil a stal se jedním z bestsellerů půjčovny. Jeho výhodou je konstrukční vyspělost (přitom s minimem elektroniky), snadné ovládání a výkonný motor. Stroj je půjčován s lopatou o objemu 0,65 m3 nebo s paletizačními vidlemi. Na nich je možné manipulovat až se 1750kilogramovým nákladem!

V oblasti stavební techniky vsadili na „klasiku” – značku Yanmar. K dosavadním sedmi strojům tohoto japonského výrobce (s provozními hmotnostmi od 1,2 do 4,6 tuny) plánují pořídit do půjčovny ještě jednu „osmnáctku” (Yanmar SV18). O dalších novinkách se dozvíte prostřednictvím facebookové stránky Stavební techniky.

Autor: Jan Rybář
Foto: Jan Rybář a JH Stroje

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek