Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Čistě elektrický dampr jezdí ve Švýcarsku už rok. Bez dobíjení se nakonec neobejde

Zveřejněno: 19. 8. 2019

Bateriový dampr, speciálně vyvinutý pro cementářskou společnost Ciments Vigier, je v provozu od loňského podzimu. Stroj, který nevyužívá spalovací motory ani jako generátory elektřiny, měl dle propočtů elektřinu vyrábět. Zkušenosti z reálného nasazení ukázaly silné stránky a odhalily slabiny.

E-Dumper disponuje výkonem 590 kW (802 k) a točivým momentem kolem 9 500 N.m-1

Základem obřího elektromobilu je standardní dampr japonské značky Komatsu model 605-7, jehož pohonný systém nahradil synchronní elektromotor a baterie. Komatsu E-Dumper disponuje výkonem 590 kW (802 k) a točivým momentem kolem 9 500 N.m-1. Potřebnou elektrickou energii poskytují baterie s kapacitou 700 kWh.

Ideální provozní podmínky

Stroj pracuje v podmínkách, kdy je těžební lokalita umístěna ve významně vyšší nadmořské výšce, než cementárna. Vytěžená surovina předává cestou dolů svou polohovou energii v točivou energii rotoru dynama a rekuperuje se do baterií. Při konstruování se počítalo s tím, že energie vziklá při přesunu vytěžené suroviny cestou dolů bude převyšovat energii potřebnou k výstupu prázdného stroje zpět do těžební lokality.

Dampr při plném nasazení realizujedenně 20 jízd nahoru a zpět s nákladem. To znamená 20 × 45 tun nahoru a 20 × 110 tun dolů. Čistý náklad 65 t pak představuje polohovou energi 0,177 kWh na každý metr převýšení, který je nutno ještě ponížit o valivý odpor a ztrátový faktor při konverzi v elektřinu a uskladnění do baterií. Konstruktéři předpokládali, že rekuperace kinetické energie vygeneruje během každého sjezdu kolem 40 kWh, což za jeden den dělá 800 kWh; Společnost Lithium Storage GmbH se přitom nechala slyšet, že denní přebytek energie bude kolem 200 kWh.

Elektrickou energii poskytují baterie s kapacitou 700 kWh.
Elektrickou energii poskytují baterie s kapacitou 700 kWh.

Cenné zkušenosti

Vozidlo je s úspěchem nasazeno do běžného provozu již rok. V porovnání s ostatními stejně těžkými dieselovými dampry má vyšší krouticí moment, lepší akceleraci a je produktivnější. Pozitivní jsou i nižší provozní náklady a jednodušší požadavky na servis a údržbu. Ty byly ale „vykoupeny” vyšší pořizovací cenou. Celkové náklady na pořízení a provoz dampru budou známy až po několika letech, respektive v době, až přijde na řadu výměna baterie.

Co se týká samotné spotřeby, tak dampr je potřeba nakonec nabíjet, přičemž jedno nabití vystačí v místních podmínkách v průměru na tři dny provozu. Dle vyjádření konstruktérů to je důsledkem vyššího valivého odporu, než s kterým bylo kalkulováno. Rozbředlý sníh a osazení zadních kol řetězy si vybraly svoji daň.

Budoucnost

Potvrdilo se, že vyjma specifických lomů, kdy výrazná část cesty s nákladem probíhá z kopce a je možno během ní rekuperovat, není tato technologie stále připravena na 24hodinový provoz 7 dní v týdnu. Proto v současné době technici pracují na zrychlení nabíjení, které by mělo zabrat pouhých 10–15 minut. Nutné k tomu budou automatické nabíjecí stanice a především využití baterií s rozdílnou chemií; místo současně používaných NMC (lithium-nickel-manganese-cobalt) je v plánu přejít na LTO (lithium–titanate). Jiný typ baterií by měl vyřešit i problém spojený s životností NMC článků, respektive s nutností jejich výměny každých 3–5 let. (poznámka redakce: LTO baterie se v porovnání s NMC bateriemi mohou nabíjet až 10× rychleji a vydrží až 50 000 pracovních cyklů, jsou ale výrazně dražsí.)

Přes všechny problémy je zřejmé, že vozidla a stroje s elektrickým pohonem dávají v mnoha případech smysl. Popisovaný dampr Komatsu a způsob jeho nasazení je toho názorným příkladem.

Související články

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: eMining AG
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Neúnavný pracant Rokbak a první 50tunové rýpadlo LiuGong v Čechách

Zveřejněno 18.3. Sezonu předváděcích akcí pod širým nebem zpravidla na začátku roku zahajuje DEMO TOUR – velká předváděčka v lomu Kalcit v Brně Líšni, kterou společně se svými partnery pořádá prodejce stavebních strojů, společnost Austro Baumaschinen. Mezi letošními… celý příspěvek

Trimble úspěšně dokončil test plně autonomního zemního válce!

Zveřejněno 15.3. Společnost Trimble poprvé přímo na stavbě otestovala plně autonomní zemní válec, čímž učinila další důležitý krok k naplnění vize autonomní mobility. Standardní platforma Trimble Earthworks, určená i pro autonomní řízení instalovaná na zemním válci… celý příspěvek

Tatra ukázala vozidlo Force e-Drive poháněné vodíkovými palivovými články

Zveřejněno 13.3. V říjnu loňského roku měl v rámci konference H2 Fórum 2023 premiéru vůz na podvozku Tatra Force třetí generace s pohonným systémem využívajícím vodíkové palivové články. Vývoj vozidla probíhá v rámci pětičlenného konsorcia, vedeného společností ÚJV… celý příspěvek