Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Zpracování suroviny z demolic

Zveřejněno: 12. 5. 2009

Zpracování čisté stavební sutě nečiní problémy a firmy si mohou vybírat strojní vybavení od různých výrobců. Avšak to je jenom část materiálu, který by se měl recyklovat. Tento článek si klade za cíl seznámení se strojním vybavením pro zpracování dalších problematických surovin z demolic či vstupních materiálů např. pro výrobu granulátu z pneumatik do vozovek.

Drtiče firmy HAMMEL

Při zpracování materiálu z demolic je dřevo (např. z krovů) silně znečistěno. Součástí jsou jak kovové díly, tak kusy sutě atd. Takovýto materiál se může ještě využít např. do kotelen na biomasu. Prvotní podrcení je možné bez problémů provést pomaluběžnými drtiči firmy HAMMEL (www.hammel.cz).

U rychloběžných strojů by docházelo k rychlému ničení nástrojů od tvrdých příměsí.


Drcení trámů

Již druhým rokem se zpracovává stavební odpad v Praze. K tomuto termickému využití stavebního dřeva se kloní i Česká asociace odpadového hospodářství.

Další oblastí pro pomaluběžné stroje je zpracování vykopaných základů se zeminou. Takovýto materiál zalepuje běžně používané drtící stroje. Dvě protiběžné hřídele bez problémů zpracují tuto směs. Na fotografiích z předávání stroje je vidět drtič Steinbeisser, který takový materiál zpracovává na Slovensku. Ani takto zpracovaný materiál se nedá hned prosévat. Tvrdé příměsi mají již přiměřenou velikost, ale přítomnost zeminy nadále znesnadňuje zpracování. Především při velké vlhkosti je jediným řešením použití hvězdicových rotačních třídičů, o kterých se zmíním dále.


Drcení kamenů se zeminou z vytěžených základů

V předchozím příspěvku je informace o využití pryžového granulátu z pneumatik do vozovek. Tady opět narážíme na problém přípravy pneumatik pro takový způsob použití. Existuje mnoho způsobů předúpravy, např. vytrhávání patních lanek před zpracováním, nebo sekání jednotlivých pneumatik. Ale pokud chceme hovořit o průmyslovém zpracování, tak je nezbytné podrtit pneumatiky tak, jak jsou a připravit surovinu pro další zpracování na vhodnou frakci. To se dá udělat jenom strojem s odpovídajícím výkonem jako je drtič VB 750 D až VB 950 DK.


Výsledný produkt po drcení

Rotační hvězdicový třídič SuperScreener

SuperScreener firmy Neuenhauser je určen pro třídění lepivých a těžkotřiditelných materiálů. K prosévání využívá poháněné rotační gumové hvězdice, které tvoří prosévací pole (www.neuenhauser.de).


Podrcené pneumatiky z osobních a nákladních vozidel

Materiál je unášený hvězdicemi, a proto je neustále nakypřován. To umožňuje zpracovávání lepivých materiálů. Např. i výše zmíněných vytěžených a podrcených základů se zeminou. Univerzálnost tohoto principu umožňuje na tom samém stroji třídit odvaly, ornici ze skrývek, štěpku jak na rekultivace, tak na spa-lování, odpady na skládkách a při dávkování např. vápna připravovat stabilizaci. K čistění prosévacího pole se používají statické nebo dynamické hřebeny, takže se nezalepuje od prosévaného materiálu.


SuperScreener – třídění sutě od zeminy

Stroj je v 2 nebo 3 frakčním provedení. Velikost frakce je od 0 – 12 mm do0 – 60 mm (popř. i více). Výkon je až 200 m3/hod. Provedení třídiče je dle přání zákazníka – stacionární nebo mobilní. Po silnici je bezproblémový přesun za tahačem, stroj je schválen pro provoz na veřejných komunikacích. Může být též vybaven pásovým podvozkem – např. v lomech nebo skládkách.

Závěr

Využitím progresivních postupů sedají zpracovat i ty odpady, které doposud skončily bez užitku na skládkách. Pro stálá pracovitě jsou vhodná stacionární provedení strojů s elektromotory.

Autor: Ing. Tomáš Hamšík
Foto: Archiv autora
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek