Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.3. – svátek slaví Soňa

Zářivě žluté barvy i ráfky kol v červeném provedení. Limitovaná série T High 1894 Edition odkazuje na počátky kamionů Renault

Zveřejněno: 23. 8. 2019

Limitovaná edice s označením 1894 čítá symbolických 125 vozidel. A proč 1894? To je rok, kdy francouzský konstruktér Marius Berliet v Lyonu navrhuje a staví svůj první jednoválcový motor a začíná tak psát historii nákladních automobilů Renault.

Limitovaná série T High 1894 Edition nese barvy a prvky odkazující na svého předchůdce

Počátky současné nákladní divize skupiny Renault jsou spjaty s rokem 1894, kdy konstruktér Marius Berliet navrhl a vyrobil jednoválcový motor, který následně osadil do svého prvního benzinového automobilu. (poznámka redakce: Bylo tomu tak ještě o 4 roky dříve, než Louis Renault vynalezl 4stupňovou převodovku a představil svůj první motorový vůz o výkonu 0,25 HP.) Francouzský výrobce Renault tak letos představenou edicí, která nese barvy a prvky značky Berliet, vzdává hold svým kořenům.

Berliet z roku 1903 (foto Krzysztof Marek Wlodarczyk, Wikimedia)
Berliet z roku 1903 (foto Krzysztof Marek Wlodarczyk, Wikimedia)

Exteriér vozidla

T High 1894 se pyšní exkluzivní barvou v odstínu půlnoční modř, zatímco některé prvky jako mřížka chladiče jsou zářivě žluté a další komponenty jako ráfky kol pak v červeném provedení. Vozidlo je dále vybaveno střešní rampou s klaksony v zářivě žlutém odstínu.

Řada grafických prvků, jako například logo „Edition 1894” na obou stranách a zadní straně kabiny, podtrhuje linie a dynamiku modelu. Na mezinápravových spoilerech je umístěné logo speciálně vytvořené pro tuto příležitost: siluety ikonických nákladních vozidel značky tvořící tvar diamantu, který představuje logo Renault Trucks, v jehož středu je umístěný motiv lokomotivy, logo značky Berliet.

Interiér vozidla

Interiér vozidla se nese ve stejném barevném odstínu: přístrojová deska a kožený volant jsou v barevné kombinaci půlnoční modrá, vnitřní strana dveří má červené a modré lemování. Červené rámování ventilátorů podtrhuje finální úpravu a harmonii interiéru vozidla. Černá kožená sedadla jsou prošitá červeným lemem, zatímco na opěrce hlavy je zlatou nití vyšité logo „Edition 1894". T High 1894 je vybaven koberečky s červeným prošíváním a zlatavě žlutými kabinovými závěsy.

Špičkové vybavení

Tato limitovaná edice vozidel nabízí špičkové vybavení pro maximální pohodlí řidiče: panoramatickou přístrojovou desku s LCD displejem „Edition 1894" a sekundárním displejem ROADPAD+ se zpětnou kamerou. T High 1894 je vybaven motorem o objemu 13 l s výkonem 520 k.

Stane-li se majitelem některého z 125 unikátních vozidel někdo z České republiky není redakci známo.

Autor: Tereza Porubová
Foto: Renault Trucks
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek

DEMTEC Service představuje automatické rychloupínací systémy OilQuick

Zveřejněno 22.3. Výměna mechanického a hydraulického příslušenství na stavební stroje nebyla snad nikdy jednoduší. Z pohodlí kabiny, s maximálním jištěním a doslova za pár vteřin zvládne průměrně zkušený strojník vyměnit pracovní nářadí na svém stroji. Společnost… celý příspěvek