Dnes je 7.5. – svátek slaví Stanislav

WOOD-TEC 2005

Zveřejněno: 27. 7. 2005

Dne 2. června 2005 se uskutečnila tisková konference k příležitosti konání 9. mezinárodního veletrhu strojů, nástrojů, zařízení a materiálů pro dřevozpracující průmysl. Bude se konat 18. až 21. října v Brně a již nyní jsou výstavní plochy obsazeny.

Mezinárodní veletrh WOODTEC dosáhl za dobu svého konání pozice nejvýznamnější přehlídky strojů, nástrojů, zařízení a materiálů pro dřevozpracující průmysl nejen v České republice, ale i v zemích střední a východní Evropy. Již nyní se návštěvníci veletrhu mohou těšit na ucelenou nabídku renomovaných firem oboru zpracování dřeva a dodavatelů materiálů. Celý veletrh se točí kolem dřeva – ekologicky a plně obnovitelné suroviny se stále rostoucím uplatněním.

Tentokrát ČR jako člen EU

Jestliže předchozí ročník probíhal ve znamení příprav na vstup ČR do EU, letošní bude premiérou na půdě rozšířeného evropského trhu. Pro české výrobce dřevozpracujících strojů, kteří jsou díky vysoké technické kvalitě svých produktů úspěšnými exportéry, to představuje nové obchodní příležitosti.

Pro zajímavost uvádíme roční obrat

Na trzích nových členských států EU došlo k výraznému oživení investiční aktivity, takže jsou pro zahraniční dodavatele velmi perspektivní. Produkce zboží ze dřeva zde v posledních letech rychle roste. Tato surovina je trvale žádána v dynamicky rostoucím nábytkářském průmyslu a nově nachází široké uplatnění v oblasti stavebnictví. Stále přibývá dřevostaveb a specifické formy uplatnění dřevěných prvků nabízejí aktuální rekonstrukce a revitalizace panelových sídlišť. Brněnský WOOD-TEC je jako jednoznačně nejvýznamnější oborový veletrh vstupní branou do celé střední a východní Evropy a z letošního zvýšeného zájmu zahraničních vystavovatelů je tato skutečnost znát.

Zleva Assoc. Prof. Dr. Ladislav Slonek, děkan Mendelovy univerzity zemědelství a lesnictví v Brně, Ing. Jiří Odvárka, Ing. Karel Torn

Mimořádně pozitivní předběžná bilance

Mezinárodní rámec oboru se příznivě odráží v zájmu o devátý veletrh WOOD-TEC. Čtyři a půl měsíce před zahájením přesahuje požadovaná čistá výstavní plocha 9.500 m2, z toho více než 9.000 m2 představuje krytá výstavní plocha v pavilonech. Přímých vystavovatelů je přihlášeno 186 z devíti zemí. Nejpočetnější zastoupení budou opět mít tuzemští dodavatelé. Pro ně má brněnský veletrh stěžejní význam. „WOOD-TEC je nejvýznamnější výstava pro prezentaci a předvedení nových výrobků jednotlivých firem potenciálním zákazníkům z České republiky, Slovenska, Polska i dalších evropských zemí. Nejinak tomu bude v letošním roce. Předběžný stav zájmu o účast je u svazových firem 100 % s celkovou plochou okolo 600 m2.

Veletrh novinek a inovací

Tuzemské i zahraniční odborníky přitahuje především obsáhlá a kvalitní nabídka exponátů s řadou novinek. Inovace lze letos očekávat například ve zlepšených nástrojích, ve vyšší řezné rychlosti, ale také ve snižování energetické náročnosti, v oblasti ergonomie a bezpečnosti práce. Někteří vystavovatelé avizují novinky již předem. Například TOS Svitavy představí dvě novinky z pilařské produkce: jednohřídelovou vícelistou rozmítací pilu PWR 421 se zdokonaleným posuvem obrobku tažením pásem a pilu PWR 421–V uzpůsobenou pro výrazně vyšší rychlosti řezání než předchozí generace. „Obrobek bude poháněn válečky a odpadá mazání pásu. Stroj zaručuje spolehlivý provoz v nejtěžších podmínkách, výhodou jsou snížené nároky na údržbu a prodloužení životnosti podávacího mechanizmu. Oba stroje jsou vyzkoušené v praxi, poprvé jsme je prezentovali v Hannoveru a českou premiéru budou mít na veletrhu WOOD-TEC. Novinky připravuje také společnost PANAS, s pronajatou plochou přibližně 400 m2 jeden z největších vystavovatelů ročníku.

Vrcholné setkání EUMABOIS

Dokladem vysoké kvality brněnského veletrhu je patronát Evropského sdružení výrobců dřevozpracujících strojů a zařízení EUMABOIS, který WOOD-TEC od roku 1997 řadí do kalendáře nejvýznamnějších světových výstav. V roce 2005 získalo záštitu EUMABOIS pouze deset světových veletrhů a ze střední Evropy je mezi nimi stále jen jediný – WOOD-TEC. Ještě významnější je skutečnost, že letošní ročník bude poprvé hostit výjezdní zasedání prezidia EUMABOIS a jeho valnou hromadu, které se na brněnském výstavišti sejdou 20. až 21. října. Setkání odborníků samozřejmě bude v průběhu čtyř veletržních dnů daleko více. Odborný doprovodný program s ústředním mottem „Dřevo – obnovitelná surovina budoucnosti“ zajišťuje Ústav základního zpracování dřeva Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně (děkan Doc. Ing. Ladislav Slonek CSc.). Zaměří se na tři témata (dřevo – zdroj energie, ekonomika dřevozpracujícího průmyslu, dřevo v životním prostředí) a součástí bude i bezplatná poradenská služba pro řešení obchodních a technologických problémů.

Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Ševčíková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek