Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 6.5. – svátek slaví Radoslav

Veletrh komunálních, silničářských a speciálních nástaveb, podvozků a jiných strojů, STAN 2005

Zveřejněno: 30. 11. 2005

Ve dnech od 23. - 26. srpna 2005 se v areálu firmy KOBIT s.r.o. v Jičíně konal 8. veletrh komunálních, silničářských a speciálních nástaveb, podvozků a jiných strojů, STAN 2005, kde bylo představeno 64 exponátů a několik novinek.

Tento veletrh je určen především stávajícím a potenciálním zájemcům o komunální techniku. Koná se již osmým rokem a za tuto dobu si vybudoval své stálé místo mezi veletrhy. Od těch klasických veletrhů se však liší především tím, že ho navštěvují opravdoví zájemci o tuto techniku. Na oplátku je v Jičíně, v areálu firmy KOBIT s.r.o. čeká ucelená přehlídka komunální techniky. Ta je tu předváděna přímo v činnosti. Nechybí zde zástupci předvádějících firem, kteří nejen v průběhu předváděcí akce, která trvá zhruba 3 hodiny, ale dlouho po ní jsou připraveni na svých stáncích zodpovědět i ty nejožehavější otázky týkající se toho či onoho stroje. Osobně jsme měli možnost vidět, jak se měřila šířka kropícího pásu, zkoušela pohodlnost kabiny, ovládání stroje atd. Právě tyto možnosti - stroj si přímo ozkoušet, na vlastní oči se přesvědčit o tom co umí a maximální servis v podobě předvedení téměř všeho, co je z oblasti komunální techniky v ČR dostupné, činí tento veletrh unikátním. Navíc celý veletrh probíhá ve velmi přátelském prostředí a pamatuje se i na bohatý doprovodný program.

O tom, že přínosu tohoto veletrhu jsou si vědomi jak zákazníci, tak vystavovatelé, svědčí především fakta. Zpočátku tento veletrh vznikl jako prezentace prodejního sortimentu firmy KOBIT s.r.o. Rok od roku však stoupal počet návštěvníků a ti chtějí vidět stále více zajimavostí a více novinek. Proto od roku 2002 vystavují i další parnerské firmy a jejich počet také stoupá. Co víc, zákazník si uvědomí, že lze realizovat společné projekty i v souhře „konkurenčních“ firem.

V letošním roce vystavovaly své exponáty tyto firmy:

  • KOBIT s.r.o., Jičín - stroje a zařízení pro opravy a údržby komunikací, zimní údržbu vozovek, vozidla pro sběr a odvoz komunálního odpadu atd.
  • CROY, spol. s r.o., Rakovník - nástavby na univerzálních nosičích UNIMOG U 300, U 400, podvozky Mercedes Benz
  • MTM Tech s.r.o., Praha - nástavby na traktorové nosiče, radlice Assaloni
  • SIMED, s.r.o., Dvůr Králové nad Labem - malá komunální technika
  • TATRA, a.s., Kopřivnice
  • TESAS Top, s.r.o. - smykem řízené nakladače, zemné stroje
  • FORNÁL trading s.r.o. - kontejnerové a rychlovýměnné systémy
  • Mingau - stavební stroje spol. s r.o. - čelní teleskopické nakladače a mobilní bagry
  • MANATECH CZ s.r.o. - nakladače, manipulátory
  • IVECO ČR s.r.o.
  • FOREST MERI, s.r.o. - frézy na odstraňování ledových zmrazků
  • NTC STAVEBNÍ TECHNIKA spol. s r.o.
  • PAS Zábřeh na Moravě a.s.
  • CTS Okřínek
  • MAN ČR

Celkem vystavovalo 15 firem.

Předvedené exponáty a novinky

Celkem se ve velmi příjemném prostředí areálu společnosti KOBIT, zhruba od 10 hod. do 13 hod., předvedly denně přímo v činnosti 64 exponáty.

Tyto exponáty zahrnovaly:

  • Stroje pro letní a zimní údržbu silnic
  • Samosběrné zametače
  • Přepravní cisterny a nástavby
  • Mycí, sací a kombinované nástavby
  • Vysprávkové soupravy - bitumenový program
  • Nástavby pro svoz komunálního odpadu
  • Speciální stroje a nástavby

Firma KOBIT předvedla 5 novinek (nový zametač CLEEN na podvozku MAN, vysprávkou soupravu s automatickým pohybem ramene, kombika pro čištění kanalizací, nový svozový vůz na odpadky PRESKO, zajímavé byly i hliníkové cisterny na PHM), MTM Tech s.r.o. přivezla do Jičína také novinky, (zcela nová řada sekaček příkopů na traktorech Zetor), SIMED, s.r.o. nezůstal v novinkách pozadu (nový sypač na malé universální nosiče a nový kontejnerový systém pro Multikáry), CROY Rakovník představil hned několik novinek (zimní sestavu na podvozku Axor MB, nový zametač na podvozku Unimog, sněhovou frézu a především nový rámový podvozek vhodný do měst a obcí), MANATECH CZ s.r.o. ukázal nový italský manipulátor, firma Fornál předvedla několik kontejnerových variací a takto můžeme ve výčtu pokračovat.

Tyto informace nám podal Ing. Jaroslav Nožička, ředitel firmy KOBIT s.r.o.

Počty návštěvníků

Také zájemců o návštěvu veletrhu přibývá. Aby se v průběhu celé akce všichni vystavovatelé měli možnost pozvaným hostům plně věnovat, byly k pozvánkám přiloženy doporučené termíny návštěv.

Úterý 23. 8. bylo věnováno Kraji Vysočina, Plzeňskému, Ústeckému a Karlovarskému kraji, středa 24. 8. Jihomoravskému, Zlínskému a Olomouckému kraji, čtvrtek 25. 8. Středočeskému, Jihočeskému a Moravskoslezskému kraji a závěrečný den, pátek 26. 8., Královéhradeckému, Pardubickému a Libereckému kraji. Samozřejmě, pokud hostům vyhovoval jiný den, měli možnost si vybrat.

Během čtyř dnů navštívilo veletrh více než 850 potenciálních zákazníků. Vyjma českých zákazníků přijeli i zájemci ze Saudské Arábie, Turecka, Alžíru, Ruska, Litvy, Ukrajiny, Polska, Německa, Dánska, Itálie, Bulharska, Rumunska, Maďarska a Slovenska. Mezi vzácné hosty patřil například hejtman Královéhradeckého kraje Pavel Bradík a starosta města Jičín Martin Puš. Přítomni byli i zástupci tisku.

Z veletrhu jsme přinesli sérii fotografií, které přibližují průběh celé akce.

Na několik detailů o veletrhu jsme se v pátek odpoledne zeptali toho nejpovolanějšího, zakladatele veletrhu - ředitele firmy KOBIT s.r.o. Ing. Jaroslava Nožičky.

Pane řediteli, tento veletrh se konal již osmkrát. Zaznamenal jste ve vaší firmě za tu dobu nějaký posun ve struktuře a požadavcích potenciálních zákazníků?
Ano. V prvních letech veletrhu Státní správa a údržba silnic odebírala 85 % našich výrobků. Dnes došlo ke značnému posunu. Tato skupina dnes odebírá zhruba 40 % z naší produkce. Novými stejně důležitými odběrateli se v posledních letech staly velké stavební firmy jako např. SSŽ, Skanska, Strabag, střední stavební firmy, technické služby a privátní odběratelé. Musím zmínit i export do zahraničí, který dosahuje uctyhodných 35 % z objemu vlastní výroby. Proto zde bylo možné vidět i takové množství zahraničních návštěvníků. Požadavky zákazníků stále rostou, ale to je pro nás vždy výzvou k tomu, abychom přišli s něčím novým.

Na veletrhu se představily 64 exponáty. Jak se vám podařilo, aby takové množství strojů bylo z celé ČR do Jičína dopraveno?
Tak to opravdu nebylo vůbec jednoduché a předcházelo tomu mnoho jednání o zapůjčení strojů, uzavírání smluv s jednotlivými vlastníky strojů a samozřejmě jsme směřovali výrobu tak, aby se v této době dokončilo co nejvíce nových výrobků. V každém případě jsme v pondělí měli téměř všechny exponárty na místě - u nás v areálů - a mohli jsme začít s nácvikem celého programu.

Začátek celé předváděcí výstavy, kdy proběhla scénka s orgánem VB při kontrole technického stavu starého nákladního vozu, jíž si někteří připomněli staré časy, byl výborný a každého musel upoutat a rozesmát. Kdo s tímto nápadem přišel?
Musím se přiznat, že já, ale letos to bylo na poslední chvíli a těsně, pouhý týden před veletrhem. Víte, to je ten největší problém každý rok – vymyslet vtipný úvod.

Nyní již poslední otázka. Jak byste hodnotil tento veletrh?
Na hodnocení je příliš brzy. Může se zdát, že veletrh skončil a my si oddychneme. Opak je pravdou. Teď nás čeká splnit to, co jsme zákazníkům slíbili.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů.




1 zpracováno dle tiskové zprávy firmy KOBIT s.r.o.
Autor: Mgr. Helena Hejhálková
Foto: Helena Ševčíková
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek