Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 20.4. – svátek slaví Marcela

Veletrh EXPO Lesní lom 2018. Návrat do etážového lomu se vydařil

Zveřejněno: 28. 8. 2018

Vápencový kamenolom v Brně Líšni společnosti Kalcit s.r.o., se 19. června po šestnácti letech opět proměnil v místo, kam se sjeli odborníci těžebního průmyslu nejen z České republiky, ale i ze zahraničí, aby předvedli své novinky. V tento den Těžební unie zahájila již 12. ročník Mezinárodního demonstračního veletrhu strojů a zařízení pro těžební průmysl, úpravnický průmysl a stavebnictví.

Oborové členění veletrhu pokrývá proces zpracování surovin od začátku až do konce: vrtací soupravy, bourací kladiva, kompresory, elektrocentrály; bagry, nakladače; dempry, drtiče, třídiče, podavače, dopravní pásy, čidla, váhy; drticí a třídicí soupravy, separátory; odhlučnění, kryty dopravních pasů, odprašování, odsávání, identifikace škodlivin; pneumatiky, řetězy, oleje, repasované části strojů; společnosti provádějící geologické a geodetické práce, letecké snímkování, sanace a rekultivace, trhací práce, projekční práce, poradenská činnost, odborné časopisy, školy, svazy.

Živá městečka i demo show

S radostí musíme konstatovat, že návrat do etážového lomu byl po všech stránkách velkým a hlavně příjemným překvapením. Tento jedinečný prostor poskytl veletrhu neopakovatelný ráz a musíme se přiznat, že členění na jednotlivé etáže a větší kompatibilita vystavovatelů na nejnižší etáži v nás vyvolala dojem živého tepajícího městečka. Na spodní etáži si mohli návštěvníci vychutnat pohodu a klid pro setkání s vystavovateli a zároveň měli dostatek prostoru pro uzavírání nových obchodů.

Na druhé etáži probíhaly rozsahem největší demo show, co veškeré ročníky veletrhu EXPO pamatují. V chodu bylo velké množství drtičů a třídičů, dále byla k vidění demo show s pásovými rypadly, vrtací soupravy, nakladače, bourací kladiva, vážicí zařízení, rotační skalní fréza, kolové rypadlo a mnoho dalšího. Nechyběly ani již tradiční ukázky snímkování a návštěvníci měli možnost si práci s drony vyzkoušet a stát se tak na malý okamžik pilotem těchto moderních technologií.

A v neposlední řadě, na třetí a nejvyšší etáži probíhaly pro návštěvníky velmi populární projížďky v terénních vozech Tatra a Ford. Délka terénního okruhu byla nejen plná zajímavých nerovností, ale hlavně poskytovala jedinečný pohled na celý lom, který byl opravdu úchvatný. Po celý průběh veletrhu měli návštěvníci možnost vidět v akci kloubový dumper BELL společnosti Terramet. Brněnská společnost Polaris nachystala pro návštěvníky projíždky v pracovních čtyřkolkách po vyznačených cestách celého areálu.

Pro 134 firem z České republiky a zahraničí – Anglie, Itálie, Německa, Rakouska, Francie, Belgie, Polska, USA a Slovenska byla připravena plocha s několika rozvaly o rozloze větší než 50 000 m2 pro prezentaci strojů používaných především v lomech – bagry, rypadla, nakladače, třídiče a další, pro předvádění nákladních vozidel další plocha o velikosti 10 tis. m2.

Závěr

Během tří veletržních dnů zavítalo na EXPO více než 10 000 návštěvníků, převážně z Česka a Slovenska, nechyběli však ani návštěvníci z dalších zemí Evropy, ale i Ruska, Ukrajiny, z USA a Kanady. Počasí tentokrát veletrhu přálo natolik, že mlžící a kropicí vůz byl plně využit po celou dobu veletrhu. Vystavovatelé nešetřili pozitivními ohlasy a vyjadřovali svůj zájem zúčastnit se i příštího 13. ročníku EXPO, který se opět uskuteční ve dvouletém intervalu v červnu roku 2020. Na úspěchu veletrhu má také velký podíl podpora 25 českých i zahraničních mediálních partnerů, jimiž byly časopisy, zájmové organizace i webové servery. Organizátora veletrhu, Těžební unii, také velmi těší, že svou záštitu veletrhu EXPO Lesní lom udělil předseda Českého báňského úřadu, Ing. Martin Štemberka, ministr průmyslu a obchodu Ing. Tomáš Hüner, hejtman Moravskoslezského kraje prof. Ing. Ivo Vondrák CSc. a člen Rady Jihomoravského kraje Ing. Petr Hýbler.

Foto: Jiří Hejhálek
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek