Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 26.4. – svátek slaví Oto

V České republice byl zahájen prodej nových nákladních vozidel Volvo

Zveřejněno: 29. 10. 2020

Nová těžká nákladní vozidla Volvo zohledňují maximální efektivitu, bezpečnost i ekonomiku provozu. Všechny modely – Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM a Volvo FMX – jsou vybaveny novým digitálním přístrojovým displejem, který řidiči zprostředkuje důležité informace v konkrétních situacích. Vozidla Volvo FM a FMX dále představují novou prostornější kabinu s lepším přímým výhledem z vozidla.

Nová těžká nákladní vozidla Volvo – modely Volvo FH, Volvo FH16, Volvo FM a Volvo FMX

Zkušení řidiči se schopností bezpečně a zodpovědně ovládat vozidlo a mít plně pod kontrolou náklad i dopravní situaci jsou pro každou dopravní firmu neocenitelným aktivem. O ty nejlepší řidiče se firmy proto nelítostně přetahují. Právě na tuto skutečnost reaguje Volvo Trucks svými investicemi do vývoje pracovního prostředí a rozhraní v nákladních vozidlech nové generace, kde se řidiči mohou těšit na maximálně bezpečné, funkční a pohodlné pracoviště.

Snazší vyhnout se drahým chybám

Nový plně digitální přístrojový displej o velikosti 12” zprostředkuje řidiči rychlý přístup k informacím, aby se vyhnul potenciálně nebezpečným situacím a chybám. Například se vždy zobrazuje doba řízení, což usnadňuje plánování jízdy s menším rizikem porušování předpisů. Další praktickou funkcí je rozpoznávání dopravních značek, která upozorňuje řidiče na rychlostní omezení, zákazy předjíždění nebo typy silnic.

Prostřednictvím čtyř volitelných zobrazení si řidič může ještě před vyjetím snadno přizpůsobit obsah a vzhled hlavního přístrojového displeje. Zobrazení Hmotnost vozidla přináší informace o hmotnosti nákladu, celkové hmotnosti vozidla a zatížení jednotlivých náprav. Zobrazení Navigace (je-li součástí výbavy) zprostředkuje intuitivní mapy. Pro ty, kteří touží po klasickém vzhledu přístrojového displeje Volvo, je zde zobrazení Domů; chcete-li naopak zobrazovat pouze základní informace, je zde připraveno Soustředěné zobrazení.

Hlavní přístrojový displej může být doplněn o intuitivně ovládaný boční displej o velikosti 9” pro komunikaci, zábavu a dopravní informace.

Lepší přehled a méně stresu

Funkce zobrazované na přístrojovém displeji lze snadno ovládat pomocí nových, intuitivně seskupených spínačů na volantu, stejně tak jako přímo z přístrojového displeje, a na některých trzích dokonce i hlasovými příkazy. Funkce na bočním displeji lze rovněž ovládat přímo pomocí dotyků na obrazovce.

Nákladní vozidla s více poháněnými nápravami budou vybavena novou protiprokluzovou funkcí, která řidičům pomůže snadno a rychle zvládat potenciálně nebezpečné dopravní situace, ať již na silnici nebo v terénu. Uzávěrky diferenciálu řidič snadno aktivuje pohybem páčky. O zvýšených trakčních schopnostech informuje digitální displej v přístrojovém štítu.

Celý přístrojový panel byl navržen tak, aby zajistil dobrý přehled, a řidič tak mohl intuitivně a efektivně pracovat s informacemi bez zbytečného stresu. Přístrojový panel se pyšní praktickou a robustní konstrukcí z odolného materiálu, najdeme zde i praktické držáky nápojů, velkorysé úložné prostory a několik USB nabíjecích portů,” říká Gustav Mårgår, generální ředitel společnosti Volvo Group Czech Republic.

Volič převodových stupňů I-Shift zaujme novým praktičtějším a ergonomičtějším tvarem, který přispěl i k volnějšímu pohybu v kabině. Změny se týkají i programů řazení, které nyní zahrnují režimy Economy, Standard a Performance.

Nové kabiny

Modely Volvo FM a Volvo FMX disponují novou kabinou, jejíž vnitřní objem se oproti minulosti zvětšil až o krychlový metr. To znamená ještě vzdušnější atmosféru, více pracovního místa a výrazně lepší přímý výhled, na němž má podíl i snížení křivky dveří. Obsluhu vozidla na trasách s častými zastávkami usnadňuje nízký a široký nástupní prostor se dvěma stupátky s vylepšeným protiskluzovým povrchem a osvětlením. Například při práci ve stavebnictví je celkem běžné, že řidič nastupuje a vystupuje z kabiny až 50× denně.

Podobně jako u modelů Volvo FH a Volvo FH16 nyní sloupek volantu disponuje funkcí nastavování sklonu pro ještě snazší nastavení polohy za volantem. Spodní lůžko ve spací kabině se posunulo o něco výše, takže se v něm pohodlněji sedí a současně se zvětšil úložný prostor. Novinkou v krátké kabině je 40litrový úložný prostor s vnitřním osvětlením.

Nová robustnější izolace kabiny znamená lepší ochranu před chladem, horkem i hlukem. Klimatizace řízená pomocí senzorů a vybavená uhlíkovým filtrem zajišťuje dobrou kvalitu vnitřního vzduchu i v náročných podmínkách.

Autor: Markéta Slováčková
Foto: Volvo Trucks
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek