Dnes je 9.5. – svátek slaví Ctibor

Univerzální smykem řízené nakladače LOCUST

Zveřejněno: 12. 9. 2008

Společnost Rašovec stavební stroje a technika, která vznikla v roce 1994, se zabývá prodejem stavebních strojů a stavební techniky světových značek, dodávkou širokého sortimentu přídavných zařízení a náhradních dílů. Důležitou součástí jsou také kvalitní servisní služby a dostatek náhradních dílů.

Do sortimentu firmy patří například stavební stroje New Holland, demoliční technika Indeco, vibrační technika NTC a motorové stroje Honda.

Avšak k největším smluvním partnerům firmy Rašovec stavební stroje a technika patří slovenská společnost WAY INDUSTRY, a.s., která vyrábí ucelenou řadu nakladačů LOCUST s nosností od 450 kg až do 1200 kg.

Jedná se o velmi výkonné nakladače s úsporným provozem, jednoduchou a bezpečnou obsluhou, dobrou ovladatelností a nízkou hlučností. Jsou v nich použité motory YANMAR a hydraulické agregáty typu BOSH-REXROTH, což zabezpečuje vysokou spolehlivost a dlouhou životnost.

Široký sortiment přídavných zařízení s možností jednoduché a rychlé výměny dovoluje použít nakladače LOCUST pro velmi široké spektrum stavebních prací. Jedná se například o mnoho typů nakládacích lopat, paletizační vidle, vidle s přidržovačem, výkyvnou radlici, hydraulické kladivo, přesuvný podkop, míchačku na beton, zametací zařízení, vrtací zařízení, sněhovou frézu, frézu na asfalt, grader a další.


Široký sortiment přídavných zařízení dovoluje použít nakladače LOCUST pro různé stavební práce

Z mnoha typů smykem řízených nakladačů LOCUST L453, L752, L753, L853 a L853 speed+, L903 a L 903 speed+, L 1203, L1203 speed+ a L 1203 TELSPEED představíme některé podrobněji.

LOCUST L 752

Tento model s nosností 750 kg patří k nejoblíbenějším a nejprodávanějším smykem řízeným nakladačům v ČR a stal se mezníkem nové generace nakladačů LOCUST. Vychází z hojně používaných a osvědčených nakladačů UNC 060, 061 a 750. Jeho koncepce vychází z jednoduchého rámu, ke kterému jsou postupně přimontovány další díly.

K tomuto rámu je připojený zesílený výložník s rychloupínačem. Spojení výložníku s rámem zabezpečuje vysokou pevnost pracovního zařízení. Po sklopení kabiny a zadního krytu je možné jednoduše dosáhnout na všechny součásti stroje. Kabina řidiče splňuje všechna bezpečnostní kritéria ROPS a FOPS, dobrý výhled, nízký hluk a vibrace, snadnou ovladatelnost stroje.

Smykem řízený nakladač L 752 dosahuje vysokých pracovních výkonů.


LOCUST L 752 patří k nejoblíbenějším a nejprodávanějším smykem řízeným nakladačům

LOCUST L 753

Tento model vychází z nakladačů trojkové řady a je modernějším nástupcem modelu L752. Proti svém staršímu předchůdci má nový výložník a řešení vedení potrubí výložníkem, vyšší výsypnou výšku a dosah, hydraulické vyrovnávání pracovního zařízení, modernější hydraulická čerpadla, dosahuje vyšších rypných sil a jako u všech nakladačů trojkové řady odklopné chladiče, což usnadňuje přístup k motoru a chladičům. Stroj je možné pořídit s hydraulickým i s elektrickým ovládáním.

Výhody modelu jsou následující:

  • jednodušší údržba,
  • snazší diagnostika,
  • ovládání pojezdu a pracovní hydrauliky dvěma různými způsoby,
  • nastavení způsobu ovládání podle požadavků zákazníka,
  • výměna dvojpákového ovládání na jednopákové beze změn použitých komponentů,
  • úprava stroje na dálkové ovládání bez dalších změn pouze přidáním řídicí jednotky.

LOCUST L 753

Tento smykem řízený nakladač dosahuje vysokých pracovních výkonů. Všechny použité agregáty zabezpečují vysokou spolehlivost, dlouhou životnost a tichý chod stroje.

LOCUST L 903

Tento nakladač doplňuje úspěšnou řadu L 752, L 853 a L 1203 a svými vyváženými parametry se řadí ke světové špičce smykem řízených nakladačů s nosností do 900 kg. Vyznačuje se nejvyššími silovými parametry ve své třídě a využívá světovou novinku v zapojení hydraulického okruhu pracovního zařízení: vyrovnávání lopaty v době zdvihu a spouštění výložníku pomocí dělení průtoku v jednom hydraulickém agregátu bez následného přiškrcení průtoku. Hydraulické okruhy nakladačů L853, L 903 a L1203 jsou osazeny regulačními hydrogenerátory, které jsou pomocí LS signálu se zpětnou vazbou spojené s rozvaděčem. Takové zapojení hydraulického systému je typické jen pro nakladače LOCUST a umožňuje snížení spotřeby paliva na polovinu oproti jiným strojům své třídy. Obvod pracovní hydrauliky je vybaven hydraulickým vyrovnáváním pracovního zařízení.


LOCUST L 903 se řadí ke světové špičce smykem řízených nakladačů s nosností do 900 kg

Dalším typem je L 903 speed+. Toto označení znamená dvourychlostní převodovku, která umožňuje zařazení 2. rychlosti a vyšší rychlost při delších přejezdech, což zkracuje dobu práce.

LOCUST L 1203 TELSPEED

Množství přídavných zařízení předurčuje všechny nakladače pro široké spektrum prací. Pro tento nakladač je typický výsuvný teleskopický výložník, kterým je možné měnit vysýpací výšku a dosah stroje.


Smykem řízený nakladač L 1203 dosahuje vysokých pracovních výkonů

Obvod pracovní hydrauliky je vybavený dvojcestným vyrovnávacím ventilem, jež zabezpečuje vyrovnávaní pracovního nástroje (lopaty nebo např. paletizačních vidlí) nejen při zdvihu výložníku, ale také při jeho spouštění. Tento systém umožňuje zajistit pohodlnou práci s břemenem při spouštění a využívat nakladače také na práce s paletizačními vidlemi.

Smykem řízený nakladač L 1203 TELSPEED dosahuje vysokých pracovních výkonů a pokud se týká tažných a rypných sil, nemá ve světě v své třídě konkurenci. Svými technickými parametry se řadí mezi špičku smykem řízených nakladačů.

1 Zpracováno z tiskových podkladů společností Rašovec stavební stroje a technika a WAY INDUSTRY, a.s.
Autor: Ing. Hana Solařová
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Fanoušci techniky Komatsu si dali sraz na akci Pamětník 2024

Zveřejněno 8.5. Oblíbená předváděcí show společnosti KUHN-BOHEMIA a jejich partnerů se letos podruhé pod názvem Pamětník (dříve Marokánka) odehrála na březích krásného jezera Štít u Chlumce nad Cidlinou. Dne 18. dubna, tedy těsně před uzávěrkou tohoto vydání, se na… celý příspěvek

Centrum Brna má svou dočasnou dominantu: věžové jeřáby Liebherr

Zveřejněno 6.5. Blížíte-li se k hlavnímu železničnímu nádraží v Brně, nemůžete je přehlédnout. Řeč je o věžových jeřábech Liebherr, které tu byly v loňském roce postaveny v souvislosti s pokračující výstavbou a rozšiřováním byznysového centra Titanium a výstavbou… celý příspěvek

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek