Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 25.4. – svátek slaví Marek

Trojice nových pásových rýpadel Hyundai v kategorii 13–15 tun přichází na trh

Zveřejněno: 23. 3. 2022

Výrobce Hyundai Construction Equipment představil tři nová pásová rýpadla s typovým označením HX130A LCR, HX140A L a HX145A LCR. Rýpadla dostala do vínku nízkoemisní motory Cummins nové generace splňující emisní normu Stage V, přepracovanou hydrauliku, pokročilé elektronické funkce a vylepšené systémy pro vzdálenou správu. Typ HX140A L je rýpadlo s klasickou zádí, ostatní dva modely přísluší do kategorie kompaktních rýpadel se zkrácenou zádí.

Nová pásová rýpadla Hyundai. Zleva HX130A LCR, HX140A L a HX145A LCR.

Každá ze tří představených novinek reprezentuje tak trochu jinou kategorii strojů a cílí na odlišné zákazníky. Nejmenší model HX130A LCR s kompaktním poloměrem otáčení je ideální volbou pro menší flotily nebo pro půjčovny stavebních strojů. Výkon rýpadlu dodává 55kW motor Cummins F3.8, u kterého pro dosažení emisního limitu Stage V není vyžadována úprava výfukových plynů, tudíž se obejde bez AdBlue.

Při použití maziva CK-4 E/G dále výrobce slibuje prodloužený servisní interval pro výměnu motorového oleje, který činí 1 000 mth, což je dvojnásobek v porovnání s předchozím modelem. Prodloužením intervalů se zvyšuje provozuschopnost stroje, čímž je zkrácena investiční návratnost. Motor Cummins je vybaven diagnostickým systémem ECD (Engine Connected Diagnostics), který umožňuje servisním technikům vzdáleně se připojit k řídicí jednotce motoru a diagnostikovat závadu. To ve finále zrychluje celý servisní proces, protože ke stroji tak servisní tým vyráží připraven a vybaven potřebnými díly.

HX140A L

Pro dodavatele staveb a živnostníky s většími požadavky na výkon bagru je určen typ HX140A L, u kterého je použit motor Cummins o výkonu 100 kW. Oproti svému předchůdci se rýpadlo může pochlubit o 3 % vyšším výkonem a o 13 % vyšším krouticím momentem. Podobně jako u výše zmíněného typu i zde byl prodloužen servisní interval pro výměnu motorového oleje a jako benefit při údržbě jsou všechny klíčové údržbové komponenty (filtry aj.) snadno dosažitelné ze země. Stroj může být vybaven též pokročilou tovární telematikou HI-MATE, která sbírá důležité provozní parametry a umožňuje tak správcům flotily na dálku sledovat a optimalizovat provoz techniky.

Technické parametry nových rýpadel Hyundai
Technické parametry nových rýpadel Hyundai

HX145A LCR

Posledním zástupcem je rýpadlo HX145A LCR, které se díky vysokému výkonu a kompaktním rozměrům hodí na stavby inženýrských sítí, na zemní práce v omezených prostorech, nebo jako pomocník při stavbě budov. Motor je stejný jako u stroje HX140A L a nabízí v průměru o 8 % vyšší výkon než u předchůdce. Navíc je také ekologičtější (produkuje o 60 % méně pevných částic) a úspornější. Úspora paliva, uváděná výrobcem, osciluje mezi 3 % (nakládka vozidel) až po 6 % (srovnávání terénu).

Další výhody nových rýpadel

U představených rýpadel byl přepracován systém inteligentního řízení hydrauliky (IPC), z důvodu minimalizace energetických ztrát při práci doznal změn též hlavní hydraulický ventil a hydraulické potrubí.

Nově byl přidán provozní režim „Lifting Mode”, kdy po jeho aktivaci dochází k jednorázovému navýšení výkonu a k optimalizaci otáček motoru tak, aby měl stroj dostatek síly na práci a nebylo to vykoupeno přílišnou spotřebou paliva. Volitelně je možné doobjednat systém pro automatické zpomalování otoče. K dipozici je rovněž dnes oblíbená funkce „priorita výložníku” (nastavuje se úroveň priority výložníku proti ramenu a otáčení). Všechna nastavení mohou být navíc pohodlně uložena a je možné je kdykoli stiskem tlačítka znovu obnovit.

Nejmenší model HX130A LCR s motorem Cummins F3.8 o výkonu 55 kW.
Nejmenší model HX130A LCR s motorem Cummins F3.8 o výkonu 55 kW.

Kabina a bezpečnost

Svařovaný rám kabiny řady Hyundai HX AR je zhotoven z oceli s vysokou pevností a splňuje certifikáty ROP a FOG. Kabina všech tří nových strojů nabízí o 13 % více místa než u předchozích modelů výrobce, vylepšení doznala madla na dveřích kabiny, které usnadňují nastupování a vystupování. Ovládání všech důležitých funkcí se odehrává na 8palcovém barevném displeji; přepínání obrazovek a menu se děje pomocí otočného ovladače, u kterého se výrobce inspiroval v sektoru auto motive. Volitelně je možné rýpadla vybavit potenciometry pro ovládání přídavných hydraulických okruhů (nachází se na hlavici joysticku), nebo pedálem pro ovládání pojezdu.

Kabina nových strojů nabízí v porovnání s předchůdci o 13 % více místa.
Kabina nových strojů nabízí v porovnání s předchůdci o 13 % více místa.

Hyundai vybavil své stroje rovněž celou řadou bezpečnostních prvků. Parkovací brzda otoče je ovládána elektronicky; při kopání a hloubení v jednom směru přijde vhod funkce Auto Safety Lock, jejíž aktivací se zamkne otoč, což eliminuje nechtěný pohyb a s ním spojené potenciální incidenty na stavbě. Za zmínku určitě stojí také volitelný kamerový systém AAVM (Advanced Around View Monitoring), kdy funkci zpětných zrcátek nahrazuje kamera; součástí je i pokročilá detekce překážek (IMOD = Intelligent Moving Object Detection).

Autor: Jan Rybář1)
Foto: Hyundai Construction Equipment

1) Přeloženo z materiálů výrobce.

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek