Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Trimble úspěšně dokončil test plně autonomního zemního válce!

Zveřejněno: 15. 3. 2024

Společnost Trimble poprvé přímo na stavbě otestovala plně autonomní zemní válec, čímž učinila další důležitý krok k naplnění vize autonomní mobility. Standardní platforma Trimble Earthworks, určená i pro autonomní řízení instalovaná na zemním válci Dynapac CA 5000, byla testována na projektu Site C Clean Energy Project na řece Peace v severovýchodní Britské Kolumbii. Jde o jeden z prvních veřejných testů samořiditelného válce v oboru.

Autonomní válec Dynapac CA 5000 při práci na projektu Site C Clean Energy Project.

Autonomní stroj, který byl nasazen do smíšené flotily hutnicích válců, úspěšně absolvoval 37hodinový provoz. Ostatní válce pracovaly se systémem řízení hutnění Trimble CCS900. Data ze všech strojů – s obsluhou i bez ní – byla analyzována pomocí softwaru Trimble WorksOS, který je standardně využíván ke sledování a vyhodnocování průběhu stavebních prací v rámci zvoleného projektu. Tento software umožňuje monitorovat nejenom přesun jednotlivých kubatur materiálu a výškovou přesnost provedených prací, ale i stupeň zhutnění materiálu, jeho teplotu nebo počet pojezdů.

Význam projektu

Pro zahájení ostrého testování plně autonomního zemního válce byl projekt Site C ideální, a to ze dvou důvodů: jednak proto, že autonomie řízení v budoucnu povede ke snižování nákladů a zajištění bezpečnosti právě na velkých stavebních projektech, jako je tento, a jednak proto, že majitel projektu i dodavatel byli ochotni vyzkoušet novou technologii na svém staveništi,” uvádí Cameron Clark, ředitel pro zemní práce v oblasti řešení pro civilní infrastrukturu společnosti Trimble, a dodává: „Jsme rádi, že první testování posílilo náš předpoklad, že autonomní technologie bude hrát důležitou roli při zajišťování levnější, rychlejší, bezpečnější a ekologičtější budoucnosti stavebního průmyslu.

Rýpadla, dozery a válce v akci při výstavbě rozsáhlé přehradní nádrže se sypanou hrází a vodní elektrárnou na řece Peace v Kanadě.
Rýpadla, dozery a válce v akci při výstavbě rozsáhlé přehradní nádrže se sypanou hrází a vodní elektrárnou na řece Peace v Kanadě.

Site C Clean Energy Project je vodní elektrárna společnosti BC Hydro budovaná na severovýchodě kanadské Britské Kolumbie. Její instalovaný výkon bude 1 100 megawattů (MW) a ročně vyrobí přibližně 5 100 gigawatthodin (GWh), což postačí k napájení 450 tisíc domácností nebo 1,7 milionu elektrických vozidel. Mezi hlavní dodavatele patří mimo jiné společnosti ACCIONA Infrastructure Canada a Samsung C&T Canada. Jejich cílem bylo vybudovat zemní přehradu, dva odbočné tunely a základy z válcovaného betonu pro elektrárnu a přelivy.

Autonomní řízení hraje důležitou roli v naší vizi udržitelnější budoucnosti, takže bylo vzrušující, že jsme si v rámci tohoto projektu mohli vyzkoušet plně autonomní zemní válec spolu s naší flotilou stavebních strojů a operátory,” prohlašuje Yunki Kim, vedoucí týmu automatizace stavebnictví společnosti Samsung C&T.

Další kroky v autonomii

Společnost Trimble pokračovala v rozsáhlém asistovaném testování i ve zbytku roku 2023 a v roce 2024 hodlá systém Trimble Earthworks pro autonomní zemní válce zpřístupnit vybraným zákazníkům pro beta testování.

Toto je pouze první, avšak velmi důležitý krok v celém procesu důsledného a pečlivého testování a výsledky jsou více než povzbudivé,” říká Aaron Thompson, viceprezident pro autonomní řešení společnosti Trimble, a doplňuje: „Těšíme se na to, že tuto technologii budeme v průběhu testování dále zdokonalovat, a pomáhat tak posouvat stavební průmysl směrem k autonomnější – a tedy i udržitelnější – budoucnosti.

Více o možnostech autonomního řízení stavebních strojů vám sdělí zástupci autorizovaného dealera Trimble v České republice, společnosti Construction SITECH CZ s.r.o. Společnost Construction SITECH CZ vám poskytne podporu, znalosti a zkušenosti, které spolu s výkonnou technologií Trimble zvýší vaši produktivitu a ziskovost.

Autor: Ing. Pavel Dostál1)
Foto: Construction SITECH CZ

1) Jednatel společnosti Construction SITECH CZ.

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.

Přečtěte si také

 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek