Dnes je 19.3. – svátek slaví Josef

Tomáš Tomeček bral s Tatrou na „starém Dakaru“ kvůli prasklé spojkové hřídeli až páté místo. Jinak by bojoval o vítězství

Zveřejněno: 21. 1. 2019

Jedenáctého ročníku Africa Eco Race, pokračujícího v odkazu motocyklového a automobilového závodníka Thierryho Sabina, zakladatele Rallye Paříž – Dakar, se pod českou nebo slovenskou vlajkou zúčastnilo 6 závodníků. Tomáš Tomeček dokončil i přes technické problémy mezi kamiony pátý.

Tatra T 815 Tomáše Tomečka

Pro Tomáše Tomečka, jedoucího s Tatrou T 815, se letos jednalo o devátou účast v tomto africkém pokračování slavného závodu. Stejně jako při předchozím ročníku, kdy jako vůbec první pilot kamiónu absolvoval závod bez navigátora, vyrazil sólo.

Zalíbilo se mi jet sám, a chci to zkusit znovu,“ prozradil před závodem Tomeček a přidal i několik informací k vozidlu: „Na Tatře jsme oproti předchozím letům zase o něco vyladili výkon. Viditelnou změnou je nový facelift, který jsme dostali z továrny. Předchozí verze byla jen mezistupeň. Máme nové nárazníky, kapotu a boční karosování kabiny. Vše podle aktuální tatrovácké evoluce s označením Terra.“. A jak samotný závod probíhal?

Čtyři marocké etapy

První marocká etapa, a první etapa závodu vůbec, odstartovala v úterý 1. ledna 2019. Na cestě vedoucí z Ameziane do Merady čekalo na jezdce zahřívacích 91 km, které Tomáš Tomeček, jezdec Promet/Czechoslovak Group týmu, absolvoval mezi kamiony na třetím místě v čase 08:25 za vítězem.

Druhý den, po 500 km dlouhém přejezdu, následovala již běžná etapa měřící 431 kilometrů. „Takhle obtížnou etapu na začátek jsem tady doteď zažil snad dvakrát,“ zhodnotil den Tomáš Tomeček. Na trati však jako jeden z mála neměl žádné zásadní zdržení, což mu přineslo etapové vítězství a vyneslo ho na průběžné první místo.

Třetí etapa (401 km) Africa Eco Race měla typický charakter rychlé, prašné a místy kamenité marocké rozbíječky. Po projetí cílem více než čtyřsetkilometrové etapy v celkovém pořadí Tomečka přeskočila Elisabete Jacinto. Na vině byl defekt a následná výměna levého zadního kola.

Na trati čtvrté etapy bylo asi vše, co Maroko nabízí. Rychlé hlinité pisty, rozbité kamenité úseky, písek a v závěru i menší duny. A zase se jelo ohromně rychle, vždyť 493 km dlouhou trasu ujel vítězný Bouwens (Bel./Iveco) v čase 5:20:24. Tomeček zaostal za Belgičanem o +11:27.

Smolná pátá etapa

Pátá etapa (419 km) bohužel díky problému se spojkovou hřídelí pro Tatru a Tomáše Tomečka znamenala ztrátu nadějí na velký výsledek. „Byla to velká škoda, protože výměna tohoto dílu by trvala maximálně hodinu. My ale náhradní díl neměli s sebou, proto jsme museli vymyslet jiné řešení. Zavolal jsem Petru Čapkovi a ten nám spojkovou hřídel ze své Tatry půjčil,“ řekl k technickým problémům Tomáš Tomeček, který nakonec dokončil etapu se ztrátou přibližně 17 hodin.

Nezvyklá pozice v hloubi pole

Po dni volna a zrušené šesté etapě, kdy mlha nepustila do vzduchu helikoptéry, se začalo znovu závodit v etapě sedmé (481 km). „Dneska to pro mě bylo docela zajímavé. Takhle vzadu jsem už dávno nestartoval. Poměrně brzy jsem předjel malé i velké Gazy. A pak spoustu motorek, ani netuším kolik,“ řekl k sedmé etapě Tomeček a pokračoval: „Tady je ta Afrika krásně široká, každý si může najít svou stopu a předjíždění není žádný problém. Zato se mi podařilo zakufrovat. Popletl jsem to a minul jeden waypoint. Myslel jsem, že dva, ale naštěstí jen jeden.“ I tak z toho bylo 4. místo v etapě.

Opět ta technika

Osmá etapa (374 km) s sebou přinesla opět technické potíže. „Stalo se to někde okolo 170. kilometru, do kabiny jsem slyšel velké rány,“ přibližuje Tomáš Tomeček problémy s utrženou konzolí tlumiče. „Zastavil jsem, vylezl ven a zkontroloval to. Na místě se to opravit nedalo, tak jsem alespoň konzoli demontoval, a pokračoval dál.“ I s 270 kilometry odjetými jen se třemi funkčními tlumiči dovezl Tomeček nakonec svoji Tatru do cíle na třetím místě mezi kamiony.

Povedený závěr závodu

Hned na úvod deváté etapy (374 km) čekal na všechny závodníky sice ne příliš dlouhý, ale obtížně sjízdným terénem vedený přejezd na start. Z něj už se rozjeli do dalšího typického mauritánského měřeného speciálu. Hlína, písek, vegetace, kamení, duny. Spousty dun, včetně jednoho souvislého stokilometrového dunového pole. „Tohle byla krásná etapa. Plná dun, takové mám rád,“ byl nadšený Tomáš Tomeček, který dokončil na druhém místě a upozornil: „Dneska jsem konečně neměl vůbec žádný problém. Jelo se mi celou dobu dobře, auto fungovalo, všechno super.

Další, v pořadí již desátá etapa (472 km), byla opravdu náročná i když ji pořadatelé oproti minulým ročníkům zjednodušili. V cíli tak i přes etapové vítězství Tomeček působil unaveně: „Beru ho jako odměnu za útrapy, se kterými letos musíme bojovat,“ prohlásil a dodal: „Pořadatelé oproti loňsku vynechali některé hodně těžké pasáže, ale stejně to zase byla nejtěžší etapa. Anebo jsem už unavený a nejsem objektivní.

Jedenáctá etapa (218 km) se jela v rychlém tempu a Tomečkovi přinesla další dílčí vítězství. „Je to tak, zase jsme jeli často na rychlostním limitu, čili až 149 km/h,“ přisvědčuje Tomáš Tomeček. „Ale startoval jsem hodně vepředu, tam je rozestup dvě minuty a tak mi nikdo neprášil.

Pouhých 22 km dlouhá 12. etapa již výsledky jedenáctého ročníku Africa Eco Race nemohla zamíchat, neboť byla jako tradičně pouze ceremoniální. A tak se v konečném součtu i přes technické problémy a obrovské zdržení Tomečkovi „osamocenému“ v kabině své Tatry podařilo zdolat všechny nástrahy více než 6000 kilometrů dlouhé cesty Marokem, územím Západní Sahary, Mauritánií a Senegalem až do Dakaru a dojet na konečném pátém místě.

Konečné výsledky mezi kamiony

1. Jacinto (Por./MAN) 48:07:52, 2. Essers (Bel./MAN) +2:41:07, 3. Elfrink (Niz./Mercedes) +6:42:50, 4. Van Velsen (Niz./Ginaf) +9:35:47, 5. Tomeček (ČR/Tatra) +17:04:38, 6. Bouwens (Bel./Iveco) +18:04:32, 7. Levickij +23:09:00, 8. Škljajev (oba Rus./Gaz) +30:09:23.

Velké množství dalších informací o průběhu samotného závodu z pohledu Tomáše Tomečka a týmu Promet/Czechoslovak Group si můžete přečíst na stránkách http://www.tomastomecek.cz.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: TOM RACING, Tatra

Tématické tagy

Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Neúnavný pracant Rokbak a první 50tunové rýpadlo LiuGong v Čechách

Zveřejněno 18.3. Sezonu předváděcích akcí pod širým nebem zpravidla na začátku roku zahajuje DEMO TOUR – velká předváděčka v lomu Kalcit v Brně Líšni, kterou společně se svými partnery pořádá prodejce stavebních strojů, společnost Austro Baumaschinen. Mezi letošními… celý příspěvek

Trimble úspěšně dokončil test plně autonomního zemního válce!

Zveřejněno 15.3. Společnost Trimble poprvé přímo na stavbě otestovala plně autonomní zemní válec, čímž učinila další důležitý krok k naplnění vize autonomní mobility. Standardní platforma Trimble Earthworks, určená i pro autonomní řízení instalovaná na zemním válci… celý příspěvek

Tatra ukázala vozidlo Force e-Drive poháněné vodíkovými palivovými články

Zveřejněno 13.3. V říjnu loňského roku měl v rámci konference H2 Fórum 2023 premiéru vůz na podvozku Tatra Force třetí generace s pohonným systémem využívajícím vodíkové palivové články. Vývoj vozidla probíhá v rámci pětičlenného konsorcia, vedeného společností ÚJV… celý příspěvek