Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 28.4. – svátek slaví Vlastislav

Stavební stroje JCB - nejrozšířenější na světě i u nás

Zveřejněno: 4. 1. 2006

Koncem října letošního roku si nejvýznamnější světový výrobce stavebních strojů, polečnost JCB, připomínala 60. výročí svého založení. Oslavy tohoto významného data probíhaly i v Čechách, v Čestlicích, ve firmě Terramet, spol. s r.o., kterou při této příležitosti navštívil majitel a zároveň předseda představenstva JCB, Sir Anthony Bamford.

Kořeny firmy JCB spadají do roku 1871, kdy byla v anglickém Uttoxeteru v oblasti Staffordshire založena společnost Bamfords Ltd. V roce 1935 začal v této rodinné firmě pracovat dnes již zesnulý otec Joseph Cyril Bamford (JCB), velitel řádu britského impéria.


Prohlídka areálu společnosti Terramet v rámci oslav 60. výročí JCB. Zleva jsou Sir Bamford, Jan Vencl, marketingový manager Terramet spol. s r.o.

O deset let později, dne 23. října 1945 si otevřel v malé pronajaté garáži vlastní firmu a začal vyrábět své první produkty, přepravníky pro zemědělské traktory. Známé logo JCB se na výrobcích poprvé objevilo roku 1953 a o rok později firma představila již první rypadlo nakladač na světě.

JCB ve světě

Stavební stroje JCB se vyrábějí v Brazílii, Indii a USA a ve Velké Británii, kde je i centrála celé společnosti. Právě tento výrobní závod patří k největším evropským výrobcům, vyváží více než 75 % produktů do 140 zemí světa. Společnost JCB zaměstnává přes 5 tisíc osob a vyrábí více než 180 různých strojů ve 12 řadách výrobků.


60. výročí svého vzniku oslavila společnost JCB také se svými partnery, v tomto případě ve společnosti Terramet spol. s r.o. Oslav se zúčastnil majitel a zároveň předseda představenstva JCB Sir Anthony Bamford

JCB v Čechách

Společnost Terramet spol. s r.o. je výhradním dovozcem a zástupcem pro prodej a servis strojů značky JCB pro Českou republiku. V prodeji stavebních strojů rypadlo – nakladač JCB dosahuje Terramet spol. s r.o. cca 35 % tržního podílu a takřka 20 % podílu z celkového prodeje stavebních strojů v ČR. Zhruba před dvěma lety vybudovala nové moderní servisní a prodejní centrum v Čestlicích u Prahy a učinila tak významný krok k zajištění nadstandardních služeb svým zákazníkům.


Prohlídka areálu společnosti Terramet v rámci oslav 60. výročí JCB. Neformální rozhovor se Sirem Bamfordem.

Výjimečná událost, výjimeční hosté

Dne 28. září 2005 se uskutečnila dlouho očekávaná pracovní schůzka nejvyšších představitelů společností JCB, v čele s jejím majitelem a předsedou představenstva Sir Anthony Bamfordem a majitelem společnosti Terra, panem Egonem Zwingerem. Dle programu se Sir Anthony Bamford nejprve detailně seznámil s pracovním zázemím společnosti Terramet spol. s r.o. Se zájmem si prohlédl všechny provozy, včetně skladových prostor, servisní haly, myčky strojů i administrativních prostor, a živě se zajímal o problémy zaměstnanců při každodenní práci.

Po ukončení prohlídky následovala prezentace výsledků společnosti. Oba jednatelé společnosti Terramet, ing. František Novotný a ing. Zdenek Chyba, informovali hosty a vedení firmy Terra o dosavadních výsledcích a o předpokládaném vývoji společnosti Terramet.

Návštěva majitele společnosti JCB, Sir Anthonyho Bamforda, vyjádřila v Praze zájem, podporu a ocenění práce všech pracovníku společnosti Terramet a stala se tak jednou z nejvýznamnějších událostí tohoto roku.


Stroje JCB vynikají nejen vysokou užitnou hodnotou, vysokým výkonem a ekologicky úsporným provozem. Typický pro tyto stroje je také elegantní design.
Autor: Petra Zíková
Foto: Archiv firmy Terramet
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek