Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

Speciální rypadlo New Holland MHPlus S

Zveřejněno: 18. 5. 2009

Společnost AGROTEC představila novinku z vlastní produkce – dvoucestné rypadlo New Holland MHPlus S. Nový stroj je schopný práce jak v terénu, tak také na železničních kolejích.

Dvoucestné rypadlo New Holland MHPlus S je složeno z několika částí. Základ tvoří díl z kolového bagru MH plus, výložník je z menšího MH city a silniční nápravy z MH 5.6. Prvotním impulsem pro vývoj nového stroje byla poptávka zákazníků New Hollandu, kterým chyběl v bohaté nabídce firmy právě tento typ stroje.

Nový stroj má při hmotnosti srovnatelné s hmotností konstrukčních předchůdců téměř dvojnásobný výkon v hodnotě 105 kW. Motory v novém MHPlus S splňují nejpřísnější limity Tier III a jsou schopny pohybovat strojem rychlostí až 30 km/hod.


Speciální rypadlo New Holland MHPlus S

Vylepšený podvozek

Jednou z nejpodstatnějších změn bylo vylepšení podvozku a systému nakolejování. Kolejový podvozek má oproti předchozím modelům výhody v možnosti zaaretování přední nápravy.

Hydraulika nakolejovacího systému je variabilnější a rychlejší. Nový stroj konstruktéři vybavili na přání zákazníků vagónovou brzdou, bagr tak může na kolejišti přemísťovat vagóny s hmotností do 120 tun. Rameno bagru je vybaveno hydraulickými zámky, které umožňují stroj používat také jako jeřáb s nosností pěti tun.


Povinným vybavením jsou speciální drážní světla

Soulad s drážními předpisy

K tomu, aby byl stroj schválen v České republice, musel splnit množství podmínek. Drážní úřad vyžaduje speciální úpravy pro provoz na železniční dráze. Nový model má proto dvojmístnou kabinu, jedno místo pro strojníka a druhé pro „pilota”, tedy pro odborný a tratě znalý doprovod. Dalším povinným vybavením jsou speciální drážní světla, v přední části stroje bílá, umístěná do trojúhelníku, vzadu dvě červená.

Dle drážních předpisů musí vydržet čelní sklo náraz kovové koule o průměru téměř deseti centimetrů v rychlosti 190 km/hod. Proto je nový MHPlus S na přání zákazníka vybaven speciálním pancéřovaným sklem.


S kolejovou nápravou se z rypadla stává užitečný pomocník při pracích na železnici

Možnosti a použití

Dvoucestné rypadlo lze využít pro širokou škálu stavebních a manipulačních prací. Díky kolovému pojezdu je stroj maximálně mobilní pro úkoly v terénu. S kolejovou nápravou se z rypadla stává užitečný pomocník při pracích na železnici, například při stavbě a rekonstrukci kolejiště, nádražních stanic, nebo při úpravě okolí. Při současném tempu rekonstrukcí železnice má stroj celoroční jistotu práce.

Typ MHPlus S
provozní hmotnost 17 500 kg
výkon 105 kW/141 hp
max. výškový dosah 9 235 m

Technické parametry dvoucestného rypadla

Přídavná zařízení

Stroj je možné vybavit nejrůznějším příslušenstvím. Z široké škály vybíráme například zařízení pro práce na rekonstrukcích kolejových tratí: podbíjecí agregát, měnič pražců s hydraulickými kleštěmi, zametač stěrku s hydraulickým podvozkem a pokladač pražců. Z dalších přídavných zařízení jmenujme také jeřábový hák, hydraulická bourací kladiva, svahové a podkopové lžíce, drapáky, skalní frézy a další. Všechna tato příslušenství dělají z dvoucestného rypadla New Holland MHPlus S univerzálního pomocníka.


Díky kolovému pojezdu je stroj maximálně mobilní pro úkoly v terénu
Autor: Miloslav Janich
Foto: Drahomír Kalina
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek