Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 27.4. – svátek slaví Jaroslav

Firma SOME J. Hradec s.r.o. nabízí speciální frézy od italského výrobce FAE

Zveřejněno: 13. 12. 2006

Vzhledem ke stále se zvyšující poptávce na adaptéry využitelných u strojů ve stavebnictví vyvinul italský výrobce FAE speciální výrobní řadu lesních fréz, které mohou být agregovány na pásové a kolové bagry a stejně tak na smykem řízené nakladače.

Tyto adaptéry naleznou využití nejen v oblasti údržby životního prostředí – čištění keřů, křovin a jiné vegetace podél cest, železnic či krajnic, ale i v oblasti stavebnictví – mulčování dřevního odpadu – a v neposlední řadě v oblasti lesního hospodářství – mulčování pařezů, spadaných stromů a klestu.

Vedle fréz s klasickým mechanickým pohonem od vývodového hřídele nosiče jsou vyráběny i lesní frézy s hydropohonem vhodné pro agregaci se:

  1. smykem řízenými nakladači – řada SSL,
  2. bagry – řada EX.

Tyto frézy využívají k pohonu hydromotorů tlakový olej vyráběný a přenášený hydraulickou soustavou nosičů. Lze je vybavit rotory s pevnými pracovními nástroji (označení U), případně volnými nástroji (označení F).


Fréza FAE UMM/EX

Frézy určené pro smykem řízené čelní nakladače jsou díky manévrovací schopnosti nosičů výborně využitelné zejména na malých plochách ke snížení objemu dřevní hmoty, případně odstranění vysokých bylin a plevelů. Lze je využít při stavbách zařízení staveniště a údržbě ploch v omezeném prostoru (mulčování dřevního odpadu).

Pro agregaci s těmito frézami jsou vhodné nosiče o výkonu motoru minimálně 75 – 80 HP1, výkonem hydraulického čerpadla minimálně 130 l/min. a tlaku 200 barů.


Čelní nakladač s frézou FAE s vlastním pohonem UML/DE 150

U nosičů, které nedosahují potřebných výkonových parametrů hydraulické soustavy, lze využít novinku firmy FAE – frézy s vlastním pohonem, které lze umístit na ramena čelních nakladačů. Modely UML/DE –150, UML/DE – 175 využívají naftové motory Deutz o výkonu 72 kW.


Smykem řízený nakladač CAT s frézou FAE typ UML/SSL 150

Frézy které se umisťují na ramena bagru, se používají zejména k odstraňování náletu dřevin na jinak nepřístupných místech, železničních náspech, březích vodních toků, linií elektrovodů a plynovodů, k udržování příkopů atd. Tyto stroje lze agregovat na ramena bagrů o výkonu motoru 90 – 150 HP a váze 10 – 30 t, výkonu hydraulického čerpadla 130 – 150 l/min. a tlaku 250 – 350 bar.

Jako velice zajímavá se jeví agregace těchto fréz s kráčejícími rypadly např. typů Menzi Muck a pod. Pokud se ještě tato sestava doplní o rotátor, který je schopen celou frézu natáčet, lze frézu používat na místech, která jsou pro ostatní prostředky nedostupná.


Agregace frézy FAE typu UML/EX 125 s kráčejícím rypadlem MENZI MUCK

Krátce o společnosti SOME

Společnost SOME Jindřichův Hradec s.r.o. byla založena v roce 1995. Během svého vývoje si vytvořila vlastní silné zázemí, vybudovala firemní areál v Jindřichově Hradci a svými aktivitami obchodně pokryla celou Českou republiku. V roce 2000 společnost SOME Jindřichův Hradec s.r.o. založila dceřinou firmu ve Slovenské republice se sídlem v Holíči, v r. 2003 pak dceřiné společnosti SOME Sever a SOME Jižní Morava. Obchodní strategie této společnosti je postavena na kompletnosti nabídky pro jednotlivé tématické celky velice širokého programu společnosti. Pro každého zákazníka nalezneme optimální sestavu strojů a zařízení dle jeho specifik a požadavků.




1 Koňská síla, značí se hp nebo HP, z anglického horsepower) je starší jednotka výkonu, zavedená Jamesem Wattem. I když je dnes vytlačena jednotkou SI Watt, stále se používá pro označení výkonu automobilových a motocyklových motorů. V češtině se používala také česká zkratka ks, často se vyskytuje i německá zkratka PS (Pferdestärke).

Přepočet na watt:
1 hp = 745,69987158227022 W
1 kW = 1,341022 hp
Původní Wattova definice jednotky říkala, že se jedná o výkon potřebný ke zdvihání 33 000 liber rychlostí jedné stopy za minutu.

Foto: Archiv firmy SOME J. Hradec s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek