Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 29.3. – svátek slaví Taťána

Silný fešák je tu. Pásové rýpadlo Hidromek LC 310 nové generace H4 dorazilo do Česka

Zveřejněno: 30. 3. 2020

Dvaatřicetitunové pásové rýpadlo LC310, které v těchto dnech dorazilo do České republiky, je žhavou novinkou tureckého výrobce stavebních strojů Hidromek. Nový bagr LC310 pokračuje ve šlépějích svých úspěšných modelových předchůdců. Podle prvních informací od výrobce bylo zapracováno zejména na hydraulickém systému.

První pásové rýpadlo Hidromek LC310 H4 v České republice

Nová LC310 má Heavy-Duty lžíci o objemu 1,6 m3 (na čepy) a dvoucestnou hydrauliku (jeden okruh pro rotaci, druhý pracovní). Jak už je u Hidromeku zvykem, nechybí bohatá výbava, která v tomto případě zahrnuje například vzduchem odpruženou a vyhřívanou sedačku, bezpečnostní ventily výložníku a ramene, smartlink, autorádio, zadní kameru nebo klimatizaci. V souvislosti s nedávným uvedením značky na tuzemský trh stroj láká na velmi výhodnou cenu a také záruku na 3 roky / 4 000 mth (podle toho, co nastane dříve). Nyní si ale pojďme tuto novinku více představit.

Výkonná hydraulika pro rychlejší pracovní cykly

Nový bagr LC310 pokračuje ve šlépějích svých úspěšných modelových předchůdců, ale v celé řadě parametrů nabídne ještě lepší hodnoty. Podle prvních informací od výrobce bylo zapracováno zejména na hydraulickém systému. Pro lepší distribuci hydraulického výkonu byl změněn průměr pístnic, hydraulických válců i hadic; dvojice axiálních pístových čerpadel Kawasaki s maximálním hydraulickým průtokem 2 × 259 l/min. pracují nezávisle na sobě a zajišťují maximální plynulost a rychlost prováděné práce. Dynamiku propůjčuje stroji elektronicky řízený motor ISUZU-AQ-6HK1X, kterého předchází pověst spolehlivého „držáku”. Vodou chlazený přeplňovaný šestiválec s přímým vstřikováním dodává velice slušný výkon 161 kW při 1800 ot./min.; hranice točivého momentu se posunula dokonce na 940 Nm při 1500 ot./min.

Konstruktéři dále věnovali zvýšenou pozornost elektronice stroje. LC310 je vybaven novým informačním systémem: prostřednictvím čidel dochází ke sledování a vyhodnocování nejrůznějších provozních ukazatelů, které se pak strojníkovi zobrazují na LCD monitoru s kontrastním podsvícením. Elektronické komponenty jsou přitom velice jednoduché, spolehlivé a nevyžadují téměř žádnou údržbu.

HİDROMEK Smartlink

Pásové rýpadlo LC310 je vybaveno systémem Hidromek Smartlink, který komunikuje se sítí GSM a má v sobě GPS sledovací systém, pomocí kterého jsou sbírána a vyhodnocována data jako je doba používání, zeměpisná poloha, spotřeba paliva, doba údržby a také chybové kódy. Zákazník má všechna tato data k dispozici on-line, což mu umožňuje například lépe a rychleji reagovat na dané potřeby.

Kabina nebo kancelář burzovního makléře...?

Velice zdařilá, ostatně tak jak je u Hidromeku zvykem, je kabina. Skvěle zvládnutý design všech ovládacích prvků, efektní podsvícení, pohodlná, široce stavitelná a vyhřívaná sedačka, bezpočet odkládacích schránek – to je jen krátký výčet toho, co na strojníka uvnitř stroje čeká. Dveře kabiny jsou dostatečně velké, aby umožnily obsluze snadný přístup do kabiny, která poskytuje dostatek volného prostoru. Otvírací čelní sklo je navrženo tak, aby operátorovi poskytovalo dokonalý úhel výhledu. Je možné otevřít čelní sklo jeho posunutím směrem ke střeše a čelnímu sklu. Zadní okno může být sejmuto a umístěno pod sedadlem řidiče. Mezi další funkce zvyšující pohodlí obsluhy patří ergonomické sedadlo a přední konzola. Standardní sedadlo řidiče může být nastaveno v 9 různých polohách a je navrženo tak, aby umožnilo obsluze pracovat bez únavy a pohodlně s vysokým výkonem po dlouhé hodiny. Kromě toho se konzola joysticku a sedadlo mohou pohybovat nezávisle, což umožňuje obsluze upravit nejvhodnější polohu pro jeho strukturu těla. Sedadlo je vybaveno bezpečnostním pásem pro bezpečnost obsluhy. Kabina je odpružena pomocí šesti viskózních úchytů a díky tomu perfektně čelí vibracím a hluku. Součástí standardního vybavení je také výkonná klimatizace.

Pro lepší obsluhu jsou na stroji červeně indikována důležitá servisní místa, červeně lakována jsou také madla včetně těch dveřních. Co se týče bezpečnosti, výrobce instaloval přední rampu s výkonnými LED světlomety pro práci v noci, ale také boční a zadní kameru s HD obrazem, která pomáhá eliminovat mrtvé úhly a zlepšuje viditelnost kolem celého stroje.

Základní technické parametry pásového rýpadla Hidromek LC310 (H4)
Základní technické parametry pásového rýpadla Hidromek LC310 (H4)

O společnosti Hidromek

Počátky značky Hidromek se začaly odvíjet v Ankaře v roce 1978, kdy byl založený stejnojmenný závod, původně zaměřený na výrobu příslušenství pro zemědělské traktory. Postupem času se výroba přeorientovala na stroje pro stavební průmysl, exponenciálně rostl také počet zaměstnanců a továren. Dnes zabírají výrobní prostory neuvěřitelných 1,2 mil. m2, výroba probíhá celkem v šesti moderních továrnách v Turecku, kde je zaměstnáno přes 2 000 pracovníků. Roční produkce strojů převyšuje 10 000 kusů. Ty jsou importovány do více než stovky zemí světa. Hidromek byl zařazen do TOP 50 celosvětových výrobců stavebních strojů a zařízení („the yellow table 2018”), patří mezi největší průmyslové výrobce v Turecku.

Autor: Jan Rybář
Foto: KOBEX Bohemia
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Hutnicí techniku Bomag nyní pořídíte s extra slevou a rozšířenou výbavou

Zveřejněno 29.3. Společnost NorWit, oficiální distributor ručně vedené hutnicí techniky Bomag, připravila pro letošní stavební sezonu cenovou akci na vybrané stroje tohoto výrobce. celý příspěvek

Pojízdné pístové kompresory z Chrástu. Nechyběly na žádné československé stavbě

Zveřejněno 27.3. Většinu své služby stály mimo pozornost jakýchkoliv nadšenců. Často zastrčené stranou někde v rohu staveniště. Je to pochopitelné – nejednalo se o působivé pohybující se siláky, kteří by zvedali těžká břemena či rozrývali nepoddajnou zeminu. Pokud… celý příspěvek

S-DEUTZ jste vždy o krok napřed. Ucelená nabídka služeb pro maximální péči o motor

Zveřejněno 25.3. Společnost DEUTZ AG, významný výrobce motorů přináší pro své stávající i potenciální zákazníky nové služby nesoucí název S-DEUTZ. Proč písmeno S na začátku? Protože jsou v něm zahrnuta hned tři anglická slova začínající na „S“ vystihující služby –… celý příspěvek