Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 30.4. – svátek slaví Blahoslav

S deseti nápravami poprvé nad 100 tun

Zveřejněno: 28. 1. 2009

Společnost VLADYKA, s.r.o. již více než třináct let zastupuje v naší republice německého výrobce speciální dopravní techniky firmu Goldhofer AG, která řeší dopravu těžkých a nadrozměrných nákladů od 6 do 10 000 tun.

Není proto divu, že velkou pozornost na letošním mezinárodním veletrhu IAA v Hannoveru vzbudila novinka firmy Goldhofer – nový silniční návěs STZ-H 10 A.

„Se zatížením náprav 11,2 t je náš no-vý návěs STZ-H 10 ideálním „silničním běžcem” pro těžké náklady”, říká Stefan Fuchs, předseda představenstva a zároveň ředitel firmy Goldhofer AG. Již před oficiální prezentací na mezinárodním veletrhu IAA v Hannoveru byla novinka firmy Goldhofer s nosností 106 tun „závodním vozidlem”. „Již v přípravném stadiu jsme prodali několik vozidel”, informuje dále Stefan Fuchs.

Přeprava nadměrných nákladů

Návěs STZ-H 10 je určen právě pro přepravu velkých jeřábů nové generace, ale také pro různá zařízení. Nový desetinápravový model je vynikající pro přepravu těžkých nákladů a strojů samozřejmě svým technickým řešením, ale také s ohledem na možnou finanční úsporu v mezinárodní přepravě.

„Protože poplatky za přepravu se účtují v mnoha zemích podle zatížení náprav, ušetří společnost provozující přepravu s naším modelem STZ-H 10 nemalé finanční prostředky právě za tyto poplatky”, přepočítává pan ředitel Fuchs.

Návěs STZ-H 10 A je vybaven hydraulickým vyrovnáváním náprav 400 mm (+/- 200 mm) s vysokou světlostí, což mu zaručuje vynikající přizpůsobivost k terénu oproti běžně prodávaným osminápravovým vozidlům. Návěs STZ-H 10 A má dvě jízdní výšky. Je možné nastavit jízdní výšku s vyrovnáváním +/- 200 mm nebo +300/-100 mm.

Maximální rychlost 80 km/h
Zatížení točnice 25 100 kg
Zatížení náprav 10 × 11 200 kg
Celková hmotnost návěsu 137 100 kg
Pohotovostní hmotnost v základním provedení cca 31 000 kg
Nosnost cca 106 100 kg

Technická data návěsu STZ-H 10

Vhodné spojení s tahačem

Také pro tahač se ukazuje návěs STZ-H 10 A jako velmi flexibilní. Může být spojen jak s třínápravovým, tak také se čtyřnápravovým tahačem, což opět výrazně zvyšuje jeho flexibilitu v denní praxi. Přispívá k tomu také integrované diferenciální zapojení v labutím krku. První čtyři nápravy návěsu jsou hydraulicky zvedatelné, samozřejmostí návěsu STZ-H 10 A je brzdový systém ABS.

Kdo chce při přepravě šetřit na vlastní hmotnosti, ten může odejmout vy-tahovací rozšíření. Výhodou a vzorem optimální obsluhy je centrální obslužná skříňka, kterou se nechají přehledně a pohodlně provádět všechna nastavení.

Autor: Jaroslav Honzík
Foto: Archiv firmy
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek