Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 3.5. – svátek slaví Alexej

Rypadlo-nakladače CASE – Minulost, přítomnost, budoucnost...

Zveřejněno: 16. 5. 2006

Firmu CASE založil vynálezce Jerome Increase Case v roce 1842 ve městě Racine, stát Wisconsin. V oblasti stavebních strojů začala firma působit v roce 1912, kdy představila své první parní válce a grejdry. V současnosti zaujímá firma CASE vedoucí postavení na trhu s nakladači. Nakladač CASE 580 SR Series 2 dává nahlédnout, jak by mohly vypadat nakladače další generace.

Case nakladače - příběh úspěchu

První integrovaný nakladač na světě od firmy Case způsobil převrat v konstrukci stavebních strojů. Konstrukce velmi všestranného stroje se zrodila z dlouhé tradice firmy Case, která se do té doby zabývala výrobou průmyslových tažných vozidel. Bezpříkladný stavební rozmach v této době také kladl velké požadavky na efektivní stavební zařízení. Obraz poválečné Ameriky tvořili vojáci vracející se z 2. světové války a z Koree. V letech 1945 až 1955 bylo postaveno víc než 10 miliónů nefarmářských domů pro tyto lidi, kteří zakládali rodiny. Kolem roku 1959 dosáhla intenzita výstavby nového rekordu, když její objem dosáhl výše 73 miliard dolarů. Požadavek po luxusních a kulturně vybavených domech stále rostl. S rychlým rozvojem hospodářského a bytového stavitelství potřebovali dodavatelé šetřit čas, být efektivnější a zvládnout větší množství práce s menším počtem pracovníků a zařízení. Nejvyšší požadavky byly kladeny na pomocné práce, hloubení, kopání, nakládání a rozhrnování. Podmínky vyžadovaly kompaktní stroj, který by mohl pracovat rychle a vykonávat rozmanité práce a snadno se přemísťovat. Nastal čas pro integrovaný nakladač, vícefunkční zařízení - rypadlo-nakladač.

Přídavná zařízení nefungovala

Mnoho dodavatelů staveb se pokusilo přidat k výstroji zemědělských tažných vozidel přední nakládací lopatu a zadní rypadlovou lopatu, ale instrukce pro montáž byly často velice složité k porozumění a některé části dokonce chyběly. Uvědomili si, že sestavování zařízení jim zabírá příliš mnoho času a na takto upravované stroje se nevztahovala navíc záruka. Traktory v této době nebyly jednoduše navrženy pro to, aby byly schopny přizpůsobit se dvěma přídavným zařízením. Na farmářských traktorech tehdy neexistovala žádná místa pro připojení přídavného zařízení a nikdo nepředpokládal, že takové množství nakládacích zařízení a rypadlových lopat by se mohlo umístit na konstrukci tažných vozidel. Zatím byla skupina dělníků „se silnými pažemi a lopatami" stále efektivnější než tehdy dostupná stavebně strojní technika. Jenže na obzoru se díky firmě CASE rýsovala změna: výkonnostní parametry strojů - zvedaný objem, lámací síla a hloubka výkopu - vztažené na jejich pořizovací a provozní náklady začaly přerůstat efektivitu živé síly.

Řešení CASE

Kolem roku 1956 Case uvedl svoji sérii 300, sérii užitkových traktorů, které mohly být vybaveny zadním rypadlem a čelním nakladačem. Stále ale nebyla tato série integrovaná na výrobní úrovni.

Zásadní obrat přišel v roce 1957

Firma Case získala firmu American Tractor, která již vyvíjela hydraulicky ovládané rypadlo s připojením k vlastnímu tažnému vozidlu. Inženýr Elton Long ve firmě CASE se rychle dal do práce. Na začátku jara byla uvedena na trh řada 320 – první zcela integrovaný nakladač, který vyrábí jedna firma a se zárukou od jedné firmy. Kompaktní a snadno manévrovatelný stroj řady 320 je charakterizován schopnostmi rychle dělat malé činnosti, které se dříve musely dělat ručně. Měl značnou mobilitu, mohl pracovat okolo překážek a v těsných prostorech. Jeho schopnosti rozšířila přídavná zařízení jako paletové vidle a jeřábové rameno pro nakladač. Tyto integrované schopnosti umožnily dodavatelům snížit své konstrukční výdaje a potažmo přenést úspory na své zákazníky. Byl to skutečně revoluční pokrok ve spolupráci se zákazníky. Firma CASE pokračovala ve zdokonalování a zlepšování svých nakladačů. Celá linie lopatových korečků a počet samočinných korečků nakladače pro specializované úkoly brzy následovala.

Firma CASE pokračovala v inovacích:

V roce 1963 vznikla série 420 – první nakladač s dieselovým motorem.

V roce 1963 spatřila světlo světa série 530 Construction King - první nakladač s lopatou ovládanou pomocí táhel a dvouválcového dvojčinného sklápěcího sytému s hydraulickým odpružením.

V roce 1966 přišel úplný návrat k původní roli stroje, jíž jsou výkopové práce.

V roce 1967 přišlo teleskopicky výsuvné hydraulicky ovládané rypadlo.

Rok 1971 přinesl do výroby poprvé patentovaný „středový" nakladač, umožňující hladší jízdu a lepší manévrovatelnost. V roce 1975 bylo poprvé použito jednotného hlavního rámu a hnací jednotky tvořené jednotlivými komponenty.

V roce 1988 časopis FORTUNE zařadil nakladače CASE mezi 100 nejlepších produktů, jaké Amerika produkuje.

Přítomnost

Podle tradice Eltona Longa firma CASE naslouchá zákazníkům, a proto zůstává na špici trhu s nakladači. Svědčilo o tom také uvedení stroje s řízeným podvozkem - další „prvenství" pro firmu CASE. Nejlépe dnes můžeme snahu o poznání zákazníkových požadavků vidět na nejposlednější sérii - R Series 2. Tato řada, charakterizovaná třemi modely o výkonu 96 – 110 koňských sil (HP), nabízí výšší výkony, všestrannost a lepší provozní výkonnost. Vrátila se také sklápěcí kapota motoru. Legendární série 580, úzce spjata se jménem CASE, série 590 (oba 71kW/95 HP) a série 695 s řízením a pohonem všech čtyř kol (82kW/110 HP) jsou stroje, které převyšují očekávání zákazníků. To je proto, že zákazníci se podíleli na jejich návrhu. Mnoho vylepšení a zlepšovacích návrhů vycházelo z konzultací se zákazníky. Akceptování jejich požadavků na výkon, ovládání a pohodlí a následná implementace těchto připomínek při návrhu dalších generací nakladačů udržuje firmu CASE na prvním místě na světě mezi výrobci nakladačů.

A další generace

Seznamte se s posledním návrhem nakladače od firmy CASE 580 SR Series 2, představeného na loňském CONEXPO v Las Vegas s jasným cílem uvést komentáře a reakce prodejců i zákazníků.

Tento model nabízí:

  • stroj do jakéhokoliv terénu – bez ohledu na stav povrchu, s vylepšeným pohonem a plovoucí lopatou nakladače,
  • stroj pro práci v průběhu celého roku - déšť, bláto nebo sníh,
  • schopnosti dozeru - s pohonem schopným vyvinout značnou sílu,
  • mírně zvětšená světlá výška stroje, hmotnost náprav odstraňuje potřebu předního závaží.

Mohla by toto být budoucí generace? Dobrá...zákazníci rozhodnou.

CASE jako jediný světový výrobce během posledního roku obměnil svůj sortiment vyráběných strojů. Značka je známá svou robustní konstrukcí, výkonem strojů a zejména svou spolehlivostí.

Nová technická řešení, např. u nových modelů traktorových rypadlo-nakladačů, zvyšují jejich užitnou hodnotu a současně přinášejí uživatelům těchto strojů zvýšený komfort obsluhy a zvýšenou efektivitu práce.

Foto: Archiv firmy CASETEC a.s.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek

Těžba v arizonských dolech bude automatizovaná

Zveřejněno 1.4. Ve významné arizonské těžební lokalitě Bagdád bude předán celý proces těžby dálkově řízeným strojům. Klíčovým prvkem inovace je systém Cat MineStar Command for Hauling, který přináší zásadní změny v oblasti bezpečnosti, produktivity i efektivity. celý příspěvek