Profibagr.cz - Náhradní díly pro stavební a zemědělskou techniku
Dnes je 4.5. – svátek slaví Květoslav

Rekordní pololetí pro Scanii

Zveřejněno: 29. 8. 2007

Scania za první pololetí letošního roku drží pozici leadera v prodeji nákladních vozidel. Za prvních šest měsíců čeští zákazníci švédské automobilky nově zaregistrovali celkem 784 trucků v kategorii vozidel nad 18 tun, což odpovídá 21,6% podílu na trhu. Celkový tuzemský trh s nákladními automobily vzrostl o 14 %. Výsledky tak potvrdily prognózu britského profesora Petera Cookeho, odborníka na automobilový průmysl z celosvětové sítě poradenských společností KPMG, který nyní vidí největší potenciál zejména ve stavebnictví.

Švédská automobilka Scania i nadále pokračuje v rekordních výsledcích na českém trhu, když v porovnání s prvním pololetím loňského roku zaznamenala nárůst 73 % v počtu prodaných vozidel v kategorii nad 18 tun. Zatímco loni během prvních šesti měsíců zákazníci nově zaregistrovali celkem 454 nákladních automobilů, v první polovině letošního roku to bylo již 784 trucků. Scania tak i nadále zůstává nejrychleji rostoucí značkou na českém trhu.

Jsme velmi potěšeni, že mezi českými zákazníky je Scania stále nejvíce preferovanou značkou,” říká Marián Černoch, obchodní ředitel Scania CZ. „Zvýšenou poptávku očekáváme i ve zbytku letošního roku, zejména pak koncem roku, kdy představíme nové motory splňující normu Euro 5 využívající technologie EGR, které pro svůj provoz a splnění emisních limitů nevyžadují žádná aditiva ani přídavné filtry,” dodává Marián Černoch.

Podobný scénář výrazného růstu trhu s nákladními automobily v druhé půlce roku očekává profesor Peter Cooke z celosvětové sítě poradenských společností KPMG, který patří mezi nejznámější odborníky na automobilový průmysl po celém světě. „I nadále očekávám pokračující růst tohoto trhu. Zásadní dopad na celosvětový automobilový trh budou mít politická situace a také růst čínské ekonomiky,” říká Cooke.

Velký zájem o stavební vozidla

Zvýšený zájem zaznamenala švédská automobilka zejména o víceosá vozidla v nejtěžší kategorii nad 22 tun. „Stavebnímu segmentu letos věnujeme opravdu velkou pozornost. Během jarních měsíců měli naši partneři a zákazníci možnost v praxi otestovat širokou nabídku vozidel právě pro stavebnictví,” komentuje Černoch trend růstu ve stavebním segmentu.

Stejný trend potvrzuje i profesor Cooke, který největší potenciál dalšího růstu vidí zejména ve stavebnictví a budování nové infrastruktury. „Česká republika je stále ve stádiu budování a rozvoje své infrastruktury. Nově přijaté státy do Evropské unie jsou nyní ve stejné situaci, ve které byly západní státy před 20ti lety – proto je zde velmi velký potenciál pro rozvoj infrastruktury a dopravní logistiky,” dodává Cooke.


Graf 1: Podíl nákladních vozidel nad 18 tun na českém trhu 01–06/2007 (graf nezahrnuje kategorii „nezařazená vozidla“) Zdrojová data: http://portal.sda-cia.cz/statr/2007-6.naNAr.CZ.html

O společnosti Scania Czech Republic

Scania Czech Republic s.r.o. je dceřinou společností švédské firmy Scania CV AB. V roce 2007 oslaví třinácté výročí působení na českém trhu, kde dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější značky. Scania má v ČR celkem 16 servisních středisek a společně s nezávislými dealery pracuje pro Scania CZ 479 zaměstnanců.

V případě zájmu o bližší informace, prosím, kontaktujte paní Danielu Kratochvílovou (daniela.kratochvilova@scania.cz, tel.: 739 543 573). Další kontakty naleznete v záhlaví článku.

Autor: Lukáš Hora
Foto: Archiv firmy Scania Czech Republic s.r.o.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
Bezplatné zasílání časopisu Stavební technika pro rok 2024.
 

Nové

ZANDT cargo představil inovace na veletrhu MAWEV 2024

Zveřejněno 3.5. Na veletrhu MAWEV, který se konal v první polovině dubna v Rakousku, představila firma ZANDT cargo hned osm exponátů. Na výstavní ploše 400 m² byly k vidění přívěsy a návěsy pro těžké náklady, zemní práce, likvidaci a manipulaci s materiálem. celý příspěvek

Profesionální světlo pro profesionální práci

Zveřejněno 25.4. Investice do kvalitních přídavných světlometů se v podobě zvýšené produktivity a efektivity práce mnohonásobně vrátí. Při setmění se práce nemusí nutně zastavit a v klidu lze dodržovat termíny 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. celý příspěvek

Variantné modulárne riešenia kompaktného nakladača Valet 150 a jeho prídavných zariadení

Zveřejněno 3.4. Kompaktný nakladač Valet 150 vznikol v rámci vývojového projektu na Ústave automobilového inžinierstva a konštruovania Strojníckej fakulty Slovenskej Technickej Univerzity v Bratislave. Postupne vznikali variantné riešenia tohto mobilného pracovného… celý příspěvek